Ο Κρεμαστινός, ο Ανδρέας, το Ωνάσειο και οι πιέσεις για μια “προσωπική γνωμάτευση”

Ο Κρεμαστινός, ο Ανδρέας, το Ωνάσειο και οι πιέσεις για μια  “προσωπική γνωμάτευση”
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός Eurokinissi

Η μαρτυρία του Δημήτρη Κρεμαστινού, για τον Δεκέμβριο του 1995, όταν δέχονταν πιέσεις για να διαβεβαιώσει, πως Ανδρέας Παπανδρέου δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του. Η πρόβλεψη για σύγκλιση ΚΙΝ.ΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας πολιτικός που άφησε σημαντικές παρακαταθήκες στην υγεία, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και προσωπικός γιατρός, φίλος αλλά και θιασώτης των πολιτικών απόψεων του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι οι ιδιότητες με τις οποίες ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής, έχει καταγραφεί στην συλλογική μνήμη.

Ιδιότητες που -όπως ο ίδιος είχε δηλώσει σε ομιλία του στο κοινοβούλιο- μπήκαν σε δοκιμασία στα τέλη του 1995 αρχές του 1996. Τότε που η πολιτική ζωή της χώρας, κινούνταν με γνώμονα το Ωνάσειο όπου νοσηλεύονταν ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, δέχονταν πιέσεις, ακόμη και από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ώστε να εκδόσει ιατρική γνωμάτευση προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι συνταγματικές προβλέψεις για την λειτουργία του πολιτεύματος και την αντικατάσταση του πρωθυπουργού.

*Δείτε στο 24:34 τη συγκλονιστική μαρτυρία του Δημήτρη Κρεμαστινού για τον Ανδρέα Παπανδρέου και το Ωνάσειο, όπως την είχε διηγηθεί στην κάμερα του NEWS 24/7. H απάντηση που είχε δώσει όταν ο Ανδρέας τον ρώτησε “Δημήτρη, με αμφισβητούν”;

Η μαρτυρία του Δημήτρη Κρεμαστινού στην Βουλή

Στις 18 Ιανουαρίου του 2019, ενώ διεξάγονταν στην Βουλή η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθέωρηση ο Δημήτρης Κρεμαστινός έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση. Ένοιωσε την ανάγκη να τοποθετηθεί στην συζήτηση που γίνονταν στην Επιτροπή Αναθεώρησης σχετικά με τα άρθρα του Συντάγματος που αφορούν την αναπλήρωση των αρμοδιοτήτων του πρωθυπουργού.

Έτσι μετέφερε την εμπειρία του, από την περίοδο που ο Ανδρέας Παπανδρέου νοσηλεύονταν στο Ωνάσειο. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ανέφερε μεταξύ άλλων πώς του ζητούνταν να παρέμβει στην εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων και να αναλογιστεί το ενδεχόμενο αναπληρωτή πρωθυπουργού. Μάλιστα, μιλώντας στην Βουλή ο Δημήτρης Κρεμαστινός, εξέφρασε την πρόθεσή του η μαρτυρίατου αυτή να μην λάβει δημοσιότητα. Αντίθετανα αναλογιστούν οι πολιτικές δυνάμεις τις συνταγματικές πρόνοιες για τέτοιες περιστάσεις.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός και η Δήμητρα Λιάνη σε μνημόσυνο για τον Ανδρέα Παπανδρέου Eurokinissi

Η σύντομη παρέμβαση του Δημήτρη Κρεμαστινού, την οποία παραθέτουμε αυτούσια είχε ως εξής:

« Κύριε Πρόεδρε, αξιότιμοι φίλοι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν επεδίωξα να πω τίποτα στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το θέμα αυτό, γιατί ο στόχος μου δεν ήταν η προβολή μου ή οτιδήποτε άλλο. Στόχος μου ήταν να περάσω στην Αντιπροσωπεία την υπευθυνότητα ενός θέματος που εγώ έζησα τραγικά και προσωπικά.

Έζησα δηλαδή το κράτος να μην μπορεί να λειτουργήσει, παρότι το Σύνταγμα λέει ότι τον Πρωθυπουργό αναπληροί ο πρώτος τη τάξει Υπουργός. Στην πράξη ο αείμνηστος Στεφανόπουλος έλεγε ότι δεν μπορεί συνταγματικά να τον θεωρήσει Πρωθυπουργό. Άρα, ζητούσε την παραίτηση του Πρωθυπουργού, που ήταν αδύνατο να γίνει. Η χώρα ήταν ακυβέρνητη ουσιαστικά για πάνω από έναν μήνα και αν θυμόσαστε, ευτυχώς μετά έγινε η παραίτηση και τα γεγονότα των Ιμίων ακολούθησαν μετά, διότι, αν τα Ίμια ήταν μερικές ημέρες πιο πριν, η κατάσταση θα ήταν τραγική για τη χώρα.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός και ο Γιώργος Παπανδρέου σε μνημόσυνο για τον Ανδρέα Παπανδρέου Eurokinissi

Με βάση, λοιπόν, αυτά τα στοιχεία κάνω την εξής πρόταση. Πρέπει το Σύνταγμα -και εσείς που είσαστε επιφανείς συνταγματολόγοι- να απαλλάξει την παρουσία των γιατρών στη γνωμάτευση σχετικά με το ότι ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η διάταξη δεν το λέει, είτε αμέσως είτε εμμέσως, όμως από την Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα αποφασίσει ουσιαστικά να αντικαταστήσει τον Πρωθυπουργό, θα πεταχτούν μερικοί και θα πουν: «Εμείς γιατί να τον αντικαταστήσουμε; Φέρτε μας γνωματεύσεις γιατρών». Αυτό είναι το λογικό και γι’ αυτό και δεν γινόταν τότε τίποτα.

Άρα, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος που να μην είναι απαραίτητη και αναγκαία η γνωμάτευση των γιατρών, κατά το Αμερικανικό Σύνταγμα ή κατά άλλο Σύνταγμα; Εσείς είστε συνταγματολόγοι και τα ξέρετε καλύτερα.

Θυμάμαι τότε τον αείμνηστο Στεφανόπουλο που μου έλεγε: «Βρε παιδί μου, κάνε τουλάχιστον προσωπική γνωμάτευση» και του απαντούσα εγώ ότι το συμβούλιο των γιατρών λέει ότι δεν μπορούμε να δώσουμε γνωμάτευση ότι ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι, έστω και ένα τοις χιλίοις να λειτουργήσει, άμα ξυπνήσει -ήταν διασωληνωμένος- μπορούσε να μας πει: «Με αντικαταστήσατε εσείς οι γιατροί;»

Στην πράξη δεν δίνουν οι γιατροί γνωμάτευση, να το ξέρετε. Σας διαβεβαιώνω, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων αμήν, όπως λένε. Εμείς οι γιατροί δεν δίνουμε γνωμάτευση για να στηριχθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να πει ότι αντικαθίσταται ο Πρωθυπουργός.

Και μάλιστα χαριτολογώντας, όταν μιλούσα με τον Πρωθυπουργό, του είπα στο διάδρομο «εσείς είστε νέος, αλλά ουδείς εξαιρείται από τον κανόνα». Ο Σουμάχερ έκανε σκι και μετά έπαψε να λειτουργεί σαν άνθρωπος. Δεν μπορεί να τα ξέρει κανένας αυτά.

Πρέπει, δηλαδή, οι συνταγματολόγοι να βρείτε μία διατύπωση όπου να υπάρχει Αναπληρωτής Πρωθυπουργός ή να μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τον ενεργοποιήσει για να καλυφθεί αυτό το κενό, το οποίο εγώ προσωπικά έζησα στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1995 – 1996.

Τώρα θεωρώ ότι δεν πρέπει αυτό το θέμα -τουλάχιστον από εμένα δεν βγήκε μέχρι τώρα- να αρχίσει να συζητείται, γιατί ξέρετε οι δημοσιογράφοι θα κάνουν διάφορα ερωτήματα και δεν νομίζω ότι πρέπει αυτό το πράγμα να γίνει. Παρακαλώ όλους, ει δυνατόν, να μείνει στην αίθουσα αυτή η ιστορία».

Για την τηλεοπτική δημοκρατία

Η παραπάνω τοποθέτηση του Δημήτρη Κρεμαστινού, είναι ενδεικτική της προσήλωσής που είχε στην πολιτειακή δημοκρατική λειτουργία. Αντίστοιχες ήταν οι αγωνίες που εξέφραζε και για την δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου. Πάμπολλες ήταν οι παρεμβάσεις του στην Βουλή για τους κινδύνους που εγκυμονεί η λειτουργία του θεσμού με τηλεοπτικούς όρους. Στοιχείο που ο Δημήτρης Κρεμαστινός απέφευγε συστηματικά. Η πλέον πρόσφατη παρέμβαση του γι αυτό το θέμα αφορούσε την πυρκαγιά στο Μάτι. Τον Αύγουστο του 2018 κι ενώ αποτιμούνταν ακόμη το μέγεθος της τραγωδίας, ο Δημήτρης Κρεμαστινός παρενέβη στην ολομέλεια της Βουλής λέγοντας πως «εδώ η ενημέρωση γίνεται τηλεοπτικά». Τόνισε πως «είναι σαν να έχουμε τηλεοπτική δημοκρατία. Δημιουργούν τα θέματα οι σταθμοί και ακολουθούν οι πολιτικοί. Απολογούνται οι πολιτικοί στους δημοσιογράφους. Αυτό το πράγμα είναι αφύσικο για μια σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οι δημοσιογράφοι έπρεπε να είναι εδώ και υπεύθυνα να ακούν τους διαλόγους στη Βουλή». Δηλώνοντας την αγωνία του σημείωσε πως «ήθελα να εκφράσω σκέψεις και ανησυχία, αν θέλετε, γιατί ο δρόμος της τηλεοπτικής δημοκρατίας δεν είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθούμε. Πρέπει να ακολουθήσουμε τον δρόμο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και γνωρίζουμε όλοι ποιος είναι αυτός».

Κάποια στιγμή θα συγκλίνουν ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛ

Στην συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον ραδιοσταθμό NEWS 24/7 στις 5 Μαρτίου του 2019 o Δημήτρης Κρεμαστινός είχε εκφράσει την βεβαιότητα ότι το Κίνημα Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθούν σε σύγκλιση, αφού γειτνιάζουν πολιτικά. ‘Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει «οι όμοροι χώροι, ιστορικά, θα αναγκαστούν κάποια στιγμή να πλησιάσουν. Δεν γίνεται διαφορετικά». Είχε βέβαια επισημάνει πως «υπάρχουν πολλές μη σταθερές στην όλη ιστορία οι οποίες προσδιορίζουν και τα γεγονότα. Δηλαδή άλλες καταστάσεις που αναγκάζουν τα κόμματα να ακολουθούν τον «α» ή τον «β» δρόμο. Όμως κάποια στιγμή είναι ιστορικά βέβαιο ότι θα υπάρξει σύγκλιση των όμορων κομμάτων».

Αναφερόμενος στον κόσμο του χώρου της κεντροαριστεράς εκτιμούσε ότι σε σημαντικό βαθμό έχει μετακινήθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έλεγε «η καρδιά της κεντροαριστεράς δεν είναι ενιαία. Γιατί μετά την αποσυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, δημιουργήθηκαν κόμματα, τάσεις, ο κόσμος κατέφυγε σε διάφορους σχηματισμούς και το 48% του Ανδρέα και το 44% του Γιώργου Παπανδρέου βρίσκεται σε άλλους χώρους και σε άλλα κόμματα μικρότερα η μεγαλύτερα». Αναφορικά μάλιστα πορεία που διαχρονικά οφείλει να ακολουθεί ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν σαφέστατος: «Η στρατηγική κατά την γνώμη μου πρέπει να είναι να συνεχιστεί η επικαιροποιημένη πολιτική γραμμή που χάραξε ο ιδρυτής του κόμματος, Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτό έχει ο κόσμος διαχρονικά αναγνωρίσει».

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός και ο Κώστας Σημίτης Eurokinissi

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός και ο Κώστας Λαλιώτης Eurokinissi

Ενότητα

Την ίδια στιγμή πάντως ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν ακραιφνής υπερασπιστής της ενότητας του χώρου του Κινήματος Αλλαγής. Τον Ιούνιο του 2019 κι ενώ δημιουργούνται αναταράξεις από την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να αποχωρήσει αφού η Φώφη Γεννηματά δεν τον τοποθέτησε επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας ο Δημήτρης Κρεμαστινός επιχειρηματολογεί, υπέρ της ενότητας.

Όπως αναφέρει σε αρθρογραφία του «σε μια στιγμή που το κόμμα μας βρίσκεται σε άνοδο, θα είναι μεγάλο λάθος να προσέλθουμε στις εκλογές διχασμένοι. Είναι αναμφισβήτητο ότι προέκυψε διαφορετική εκτίμηση όσον αφορά την πολιτική σκοπιμότητα στη σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας που σχετίζεται με την πρώτη θέση, μεταξύ της Προέδρου μας κ.Γεννηματά και του πρώην Προέδρου κ. Βενιζέλου. Πιστεύω πάντα ότι πρέπει – ανεξάρτητα με την άποψη που έχει ο καθένας μας – όχι μόνο εμείς να παραμείνουμε ενωμένοι, αλλά να προσπαθήσουμε το πνεύμα της ενότητας να το μεταφέρουμε και στους ψηφοφόρους μας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα