Ο Κυρανάκης έκανε ρεπό την αναρρωτική άδεια – “Δουλεύεις παραπάνω και πας στο γιατρό”

Ο Κυρανάκης έκανε ρεπό την αναρρωτική άδεια – “Δουλεύεις παραπάνω και πας στο γιατρό”
Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης Eurokinissi

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ξεπέρασε και τον ευατό του, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας.

Τί είναι τελικά η κατάργηση του 8ώρου; “Εργασιακή ευελιξία“, κυρίες και κύριοι. Και πώς θα γίνεται; Μα φυσικά με αγαστή συνεργασία, με συμφωνία μεταξύ κυρίων, ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο. Παρότι δεν θα υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα. Λεπτομέρειες.

Θυμάστε που ο υπουργός εργασίας, κ. Χατζηδάκης, μας έλεγε πως η “διευθέτηση του χρόνου εργασίας για ορισμένες περιόδους, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες”, δύναται να λειτουργήσει υπέρ του εργαζομένου έτσι ώστε “να βρίσκει χρόνο και να πηγαίνει να μαζέψει τις ελιές του”;

“Για παράδειγμα ένας φοιτητής που δουλεύει και μπορεί να δίνει εξετάσεις, μπορεί να κανονίσει αντί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να πάρει άδεια μετ’ αποδοχών, να δώσει τα εξετάσεις του και σε αντιστάθμισα να δουλέψει μερικές ώρες παραπάνω τις άλλες μέρες”, μας έλεγε ακόμη ο υπουργός, θεωρώντας πως οι όροι συμφωνίας ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο ισχύουν κατόπιν… αιτήματος του εργαζομένου και εξυπηρετώντας πάντοτε τις ανάγκες αυτού. Μιλάμε για τοποθετήσεις εκτός τόπου και χρόνου και σίγουρα, εκτός εργοδοτικής πραγματικότητας ως προς το ελληνικό γίγνεσθαι.

Σε αυτόν τον “εκσυγχρονισμό” της εργασιακής ζούγκλας, σε αυτή την εργαλειοποίηση του χάους με τα δικαιώματα να διακυβεύονται όλο και περισσότερο και τις διεκδικήσεις να αποδυναμώνονται, έρχεται τώρα να προστεθεί και η επιχειρηματολογία του κ. Κυρανάκη.

“Το μάζεμα των ελιών ενδεχομένως να μην το θεωρείτε σοβαρό. Μπορεί να είναι αστείο για σας. Ενδεχομένως να μην το θεωρείτε σοβαρό. Τι γίνεται, όμως, αν κάποιος έχει ένα θέμα υγείας του ιδίου ή της οικογένειάς του ή ένα οικογενειακό θέμα; Του δίνει επιτέλους το εργασιακό νομοσχέδιο – η Νέα Δημοκρατία, όχι η Αριστερά – την ευκαιρία να δουλέψει κατ’ επιλογήν, κατ’ επιθυμίαν περισσότερο ένα χρονικό διάστημα και λιγότερο ένα άλλο. Τι γίνεται με αυτούς; Νοιαζόμαστε καθόλου γι’ αυτούς ή μένουμε στα χαρτιά και σε αυτά τα οποία νομοθετήσατε και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ;” δήλωσε χαρακτηριστικά από το Βήμα της Βουλής ο κ. Κυρανάκης, προκαλώντας δικαιολογημένες απορίες και αντιδράσεις.

Με άλλα λόγια, είσαι άρρωστος με πυρετό την Τρίτη; Δουλεύεις 10ωρο για τρεις μέρες, και την Παρασκευή παίρνεις το ρεπό για να πας στον γιατρό. Μαγικό ε; Προφανώς ο κ. Κυρανάκης, εκτός από την ίδια τη λογική, αγνοεί εκουσίως και τον όρο “αναρρωτική άδεια”, τις ισχύουσες ρυθμίσεις και τα υπάρχοντα εργασιακά δικαιώματα (που βαίνουν προς αναθεωρήσεις).

Ίσως βέβαια να μη μιλάμε για λεκτικό ατόπημα Κυρανάκη, αλλά για “τεστ” αντιδράσεων σε σχέση με όσα θα βρούμε μπροστά μας. Ιδού και η επίμαχη δήλωση:

Μάλιστα επανήλθε με ανάρτησή του στο Twitter, προσπαθώντας να εξηγήσει τα ανεξήγητα.

Και βέβαια, το παραπάνω επιχείρημα έρχεται να προστεθεί στη φαρέτρα του κ. Κυρανάκη που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τις κατηγορίες εναντίον των νέων που δεν μπορούν να φτιάξουν ένα “σωστά δομημένο βιογραφικό” και μένουν άνεργοι, και τις αιτιάσεις πως οι επιστήμονες αργούν παραδειγματικά ως προς την ολοκλήρωση των εμβολιαστικών σκευασμάτων.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Η αξιωματική αντιπολίτευση σχολίασε τα παραπάνω ως εξής:

“Αν είχε θεσπιστεί βραβείο κοινοβουλευτική γραφικότητας, ο κ. Κυρανάκης θα ήταν από τους επικρατέστερους υποψηφίους.

Τον θυμόμαστε όλοι να λέει πριν από τρία χρόνια στα συλλαλητήρια για τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός θα συγκρουστεί με ΗΠΑ και Γερμανία για να την καταργήσει. Ακόμα περιμένουμε αυτή τη σύγκρουση…

Επίσης τον θυμόμαστε στις αρχές της πανδημίας να εγκαλεί τους επιστήμονες γιατί αργούν να ανακαλύψουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Είχε βγάλει μάλιστα το συμπέρασμα ότι εμφανίζονται κατώτεροι των περιστάσεων…

Σήμερα ήρθε και πρόσθεσε στο βιογραφικό του κάτι εφάμιλλης κωμικής αξίας.

Μας είπε ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας οι εργαζόμενοι πλέον θα μπορούν όταν αρρωσταίνουν να λείπουν από τη δουλειά τους χρησιμοποιώντας το “ρεπό του Χατζηδάκη”.

Ας τον ειδοποιήσει το κόμμα του ότι εδώ και δεκαετίες, τουλάχιστον σε όλο τον δυτικό κόσμο, έχει ενσωματωθεί στο εργατικό δίκαιο μια έννοια που λέγεται “αναρρωτική άδεια”.

Ή έστω, αν υπάρχει στον περίγυρο του κάποιος που έχει δουλέψει έστω μια μέρα στη ζωή του, τον καλούμε να αποκαλύψει στον κ. Κυρανάκη ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν είχαμε καθεστώς δουλείας”.​

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα