Ο Μητσοτάκης δεν βλέπει “γαλάζιο” στο κάδρο των ευθυνών

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός υποστήριξε ουσιαστικά ότι δεν υπάρχουν ευθύνες ούτε σε υπουργούς ούτε σε γαλάζιους αυτοδιοικητικούς για τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες

Η δυσαρέσκεια των πολιτών για τις επιδόσεις της κυβέρνησης τις πρώτες 100 ημέρες καταγράφεται ήδη στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στον Alpha κινήθηκε στη γραμμή αποποίησης ευθυνών, δείχνοντας σίγουρος ότι το πολιτικό κλίμα θα αλλάξει και πάλι.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν είδε ευθύνες ούτε υπουργών ούτε γαλάζιων αυτοδιοικητικών για τη διαχείριση σε πυρκαγιές και πλημμύρες. Κάλυψε έτσι απόλυτα τόσο τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, όσο και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό.

Ο Μητσοτάκης ζητά χρόνο

Διέψευσε μάλιστα πως υπήρξε δυσαρέσκεια για τον κ. Κικίλια. Σχολίασε δε όσον αφορά τη συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας στο Πολιτικής Προστασίας: “Λες και με την απομάκρυνση ενός προσώπου θα αλλάξουν όλα μαγικά.” Και διαμήνυσε ότι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας θα κριθεί από το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”, παραπέμποντας στο… επόμενο καλοκαίρι για την αξιολόγηση της πυροπροστασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ουσιαστικά χρόνο από τους πολίτες για να κριθεί η κυβέρνηση και ο ίδιος, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι οι 100 ημέρες δεν είναι αρκετές και λησμονώντας ότι έχει προηγηθεί και μία ακόμη τετραετία.

Τα βρήκε άλλωστε όλα άψογα όσον αφορά στο επιτελικό κράτος. Υποστήριξε μάλιστα ότι το εν λόγω σχήμα, παρότι του ασκήθηκε μεγάλη κριτική, πέτυχε διότι “εκ πραγμάτων επιβραβεύθηκε η προηγούμενη κυβερνητική μας θητεία”.

Ενώ στην επισήμανση πως ο ίδιος όταν ήταν στην αντιπολίτευση μιλούσε για “μικρό και ευέλικτο” κυβερνητικό σχήμα, επικαλέστηκε ότι: “Τελικά τα υπουργεία και τα κυβερνητικά σχήματα κρίνονται με την απόδοσή τους και με το κατά πόσον μπορούν να λύνουν τα προβλήματα των πολιτών και να υλοποιούν τις πολιτικές μας.”

Το θεσσαλικό πρόβλημα της ΝΔ

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε την ίδια στιγμή στη γραμμή κάλυψης του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, παρότι μετά τις πλημμύρες είχε βρεθεί στο στόχαστρο και γαλάζιας κριτικής.

Ωστόσο η ΝΔ δεν απέσυρε το χρίσμα, ακόμη και όταν ξεκίνησε έρευνα της Δικαιοσύνης, καθώς εξάλλου δεν προλάβαινε πρακτικά να κατεβάσει άλλον υποψήφιο. Ο δε κ. Αγοραστός δεν ακολούθησε το δρόμο του Γιώργου Πατούλη και δεν παραιτήθηκε, ώστε να ετίθετο κάποιος άλλος επικεφαλής του ψηφοδελτίου που ήδη είχε συγκροτηθεί και κατατεθεί.

“Εγώ δεν έχω παράπονα για τον τρόπο με τον οποίον διαχειρίστηκε την κρίση, αλλά και για τη δουλειά η οποία, ξέρετε, έγινε και μετά τον Ιανό”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς χθες για τον κ.Αγοραστό.

Ο πρωθυπουργός βέβαια φύλαξε και τα μισά του ρούχα, δηλώνοντας: “Δεν μπορώ εγώ να γνωρίζω στη λεπτομέρειά του αν υλοποιήθηκε όπως έπρεπε να υλοποιηθεί κάθε αντιπλημμυρικό έργο μετά τον Ιανό” και αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στην περίπτωση που ο κ. Αγοραστός βρεθεί τελικά κατηγορούμενος για παραλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας.

Αλλά εάν συμβεί αυτό, θα έχουν περάσει οι περιφερειακές εκλογές στην οποία η αγωνία του κ. Μητσοτάκη είναι να βαφτεί και πάλι ο χάρτης μπλε. Η ΝΔ όμως κινδυνευει να χάσει ορισμένες περιφέρειες (Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, Βόρειο Αιγαίο) από αντάρτες. Και μάλιστα από αντάρτες που δεν μπορεί να τους “διεκδικήσει”. Δεδομένου ότι στη Δυτική Μακεδονία ο αντάρτης Γιώργος Αμανατίδης έχει διαγραφεί και στο Βόρειο Αιγαίο ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης είχε έρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση για το μεταναστευτικό.

Επομένως η ΝΔ θέλει πολιτικά να της “χρεωθεί” μία ενδεχόμενη νίκη Αγοραστού ώστε να μπορεί να πει πως και η Θεσσαλία βάφτηκε μπλε και μετά… βλέπουμε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα