Μητσοτάκης: Δεν έχω κανένα παράπονο από τον Αγοραστό – Δεν στηρίξαμε ποτέ τον Μπέο

Διαβάζεται σε 5'
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

“Οι 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης φάνηκαν και σε μένα σαν 1.000” δήλωσε ο πρωθυπουργός. Τι είπε για πυρκαγιές, πλημμύρες, την κυβέρνηση και τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Οι 100 πρώτες ημέρες της δεύτερης κυβέρνησης Μητσοτάκη σημαδεύτηκαν από πυρκαγιές και πλημμύρες, ο πρωθυπουργός όμως φαίνεται αισιόδοξος για το πολιτικό μέλλον και θέτει υψηλούς στόχους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

“Εκατό μέρες που φάνηκαν και σε μένα σαν χίλιες”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Alpha.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε: “Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τα αισθήματα της κοινωνίας, έτσι όπως αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις. Είναι πραγματικά, είναι λογικό να υπάρχει μία στεναχώρια και να υπάρχει επίσης μία απαίτηση από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα από αυτά τα οποία έχουμε μπορέσει να κάνουμε.”

Υποστήριξε επίσης ότι σκεπάζονται οι θετικές εξελίξεις του καλοκαιριού, δηλαδή η συνολική πορεία της οικονομίας, η πορεία του τουρισμού, η αναβάθμιση.

Ο κ. Μητσοτάκης ερμήνευσε πάντως τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δεν είναι ρόδινα για τη ΝΔ ως ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση να τρέξει πιο γρήγορα και ειδικά στα ζητήματα που αφορούν την κλιματική κρίση να κάνει πολλά περισσότερα.

Έκανε λόγο για μία συνολική στρατηγική προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε κεντρικό επίπεδο. Προανήγγειλε μάλιστα ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα για μία μελέτη, αντίστοιχη με αυτή της επιτροπής Πισσαρίδη, για παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα πολιτικής, όπως πχ τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Κανένα θέμα για Κικίλια

Στο ερώτημα εάν υπάρχουν ευθύνες σε επίπεδο πολιτικών προσώπων, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: “Καταλαβαίνω πάντα την ανάγκη και των δημοσιογράφων αλλά και των πολιτών να δείξουν με το δάχτυλο και να πουν «φταίει αυτός». Λες και με την απομάκρυνση ενός προσώπου θα αλλάξουν όλα μαγικά. Δεν συμβαίνει αυτό.”

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών, δεν προσωποποιεί την ευθύνη για τις όποιες αδυναμίες. Υποστήριξε δε ότι: “Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν έχει ως κύριο μέλημα να πηγαίνει ο ίδιος να σβήνει φωτιές ή να αντιμετωπίζει στο πεδίο ο ίδιος τις επιπτώσεις μιας μεγάλης πλημμύρας. Ο σκοπός του και ο ρόλος του την ώρα της κρίσης είναι συντονιστικός. Αλλά ο κύριος ρόλος του είναι να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο πλήρους αναπροσαρμογής της Πολιτικής Προστασίας στις νέες απαιτήσεις των καιρών.”

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», τονίζοντας: “Από αυτό θα κριθεί πρωτίστως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Από τις δομικές αλλαγές που θα κάνουμε στην Πυροσβεστική, από την καλύτερη συνεργασία την οποία πρέπει να δρομολογήσουμε με τις Ένοπλες Δυνάμεις, ναι, και από τις έγκαιρες προμήθειες οι οποίες πρέπει να γίνουν ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι το επόμενο καλοκαίρι.”

Ερωτηθείς δε εάν είχε σκεφτεί να αντικαταστήσει το Βασίλη Κικίλια ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα. Και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Εξάλλου, αν είχε τεθεί θα το είχατε μάθει, θα είχε συμβεί.”

Στόχος το 13+3 στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο πρωθυπουργός έθεσε πολιτική διάσταση στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, θέτοντας ως στόχο η ΝΔ να κερδίσει ει δυνατόν και τις 13 περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους δήμους.

Επισήμανε ότι η ΝΔ στήριξε στην Κρήτη το Σταύρο Αρναουτάκη που δεν προέρχεται από τη ΝΔ. Αλλά και ότι επέλεξε νέα πρόσωπα όπως ο Δημήτρης Πτωχός στην Πελοπόννησο και ο Αλκιβιάδης Στεφανής στο Βόρειο Αιγαίο.

Ειδική μνεία έκανε στην υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά στην περιφέρεια Αττικής. Εκτίμησε μάλιστα ότι ο κ. Χαρδαλιάς μπορεί να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή.

“Δεν έχω κανένα παράπονο από Αγοραστό”

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αιτιολογήσει το γεγονός ότι η ΝΔ δεν έχει αποσύρει τη στήριξη της στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, παρότι έχει ξεκινήσει έρευνα της δικαιοσύνης.

“Θεωρώ ότι ο κ. Αγοραστός ήταν και παραμένει ένας πολύ καλός περιφερειάρχης. Προφανώς καταλαβαίνω απόλυτα ότι όταν υπάρχει μια τόσο μεγάλη συμφορά είναι λογικό να αναζητηθούν ευθύνες, πολιτικές αλλά και από τη Δικαιοσύνη. Ήταν απολύτως λογικό αυτό το οποίο έγινε από τη Δικαιοσύνη”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Αλλά ως προς τη συνεργασία την οποία είχαμε μαζί του, εγώ δεν έχω παράπονα για τον τρόπο με τον οποίον διαχειρίστηκε την κρίση, αλλά και για τη δουλειά η οποία, ξέρετε, έγινε και μετά τον «Ιανό». Προφανώς αυτά τελικά θα τα αξιολογήσει η Δικαιοσύνη. Δεν μπορώ εγώ να γνωρίζω στη λεπτομέρειά του αν υλοποιήθηκε όπως έπρεπε να υλοποιηθεί κάθε αντιπλημμυρικό έργο μετά τον «Ιανό».”

Στο ερώτημα πάντως εάν θα συνεχίσει να στηρίζει τον κ.Αγοραστό ακόμη και αν βρεθεί κατηγορούμενος από την Δικαιοσύνη, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Εγώ δεν θέλω να προκαταλάβω την έρευνα της Δικαιοσύνης. Γνωρίζετε την άποψή μας, πάντα, για τις περιπτώσεις εκείνες στελεχών που βρίσκονται αντιμέτωπα, πια, με στοιχειοθετημένες κατηγορίες από τη Δικαιοσύνη.

Αλλά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει μια έρευνα -και καλώς έχει ξεκινήσει- δεν είναι λόγος για εμάς να μην στηρίξουμε τον κ. Αγοραστό.”

“Ο Μπέος δεν έχει τη στήριξη της ΝΔ”

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε φυσικά και για τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, που προκάλεσε οργή όταν χειροδίκησε κατά πολίτη, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τον χρεώνουν στη ΝΔ.

“Καταδικάζω απερίφραστα οποιαδήποτε πράξη βίας, πόσω μάλλον αυτό το περιστατικό το οποίο περιγράψατε. Θέλω να επαναλάβω ότι ο κ. Μπέος δεν έχει την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να θυμίσω μάλιστα ότι στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές εκλέχτηκε κόντρα στον υποψήφιο στον οποίο είχαμε δώσει μία διακριτική στήριξη”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Από εκεί και πέρα, είναι θέμα των δημοτών του Βόλου να επιλέξουν ποιος είναι ο πιο κατάλληλος Δήμαρχος. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνω αυτό που σας είπα πριν, ότι δεν δώσαμε καμία άλλη στήριξη πέραν των τριών μεγάλων Δήμων και θα μείνουμε απ’ έξω από αυτές τις αναμετρήσεις με θρησκευτική ευλάβεια.”

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα