Ο Μητσοτάκης φιλοδοξεί η Ελλάδα να γίνει μέρος της λύσης στην Παλαιστίνη μέσω Καϊρου

Διαβάζεται σε 5'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης Aris Oikonomou / SOOC

Στη διεθνή διάσκεψη για την Παλαιστίνη στο Κάιρο θα λάβει μέρος το Σάββατο ο πρωθυπουργός. Αναζητείται τρόπος να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Με κύριο στόχο να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, πραγματοποιείται αύριο διεθνής διάσκεψη για την Παλαιστίνη στο Κάιρο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς στη Γάζα από την Αίγυπτο. Οι ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση και υποστηρίζουν αυτή την πολιτική”, ανέφερε σχετικά χθες ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακκελαροπούλου.

Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε την πρόσκληση του Αιγυπτίου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σισι, με τη φιλοδοξία η χώρα μας να παίξει ρόλο σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης στην Παλαιστίνη, αλλά και ανοίγματος ανθρωπιστικών διαδρόμων.

“Η Ελλάδα έχει λόγο στη Μέση Ανατολή”, δήλωσε άλλωστε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε μάλιστα επικοινωνήσει τηλεφωνικά το περασμένο Σάββατο με τον κ. Σίσι, με τον οποίο συμφώνησε ότι πρέπει να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα άμεσα.

Ποιοι έχουν προσκληθεί στο Κάιρο

Στη διάσκεψη του Καϊρου έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από χώρες της περιοχής και συγκεκριμένα Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ιράκ, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο.

Έχουν προσκληθεί επίσης οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Νορβηγίας, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Αναζητείται ανθρωπιστικός δίαυλος

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει πως η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, στα πλαίσια όμως του διεθνούς δικαίου. Θα επισημάνει επίσης την ανάγκη προστασίας των αμάχων και αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Όπως επισήμανε και στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός: “Οι Παλαιστίνιοι οι οποίοι κατοικούν στη Γάζα δεν θέλουν να φύγουν από τη Γάζα και θα φύγουν μόνο εάν αναγκαστούν να το κάνουν υπό ασφυκτικές συνθήκες.”

Επομένως η Ελλάδα στηρίζει την Αίγυπτο και τις άλλες αραβικές χώρες που δεν επιθυμούν να αποδεχθούν μετακίνηση Παλαιστινίων προσφύγων στα εδάφη τους. Εν μέρει διότι οι άνθρωποι αυτοί στη συνέχεια αναμένεται να μετακινηθούν ξανά, προς την Ευρώπη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να απευθύνει έκκληση από το Κάιρο προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση και διάχυση της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ήδη προκαλούν ανησυχία οι επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων σε Ιράκ και Ερυθρά Θάλασσα. Ενώ σε ΗΠΑ και ΕΕ επικρατεί επιφυλακή για τυχόν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η Αθήνα προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ Ισραήλ και αραβικού κόσμου

Με την παρουσία του στο Κάιρο ο κ. Μητσοτάκης θέλει επίσης δείξει ότι η χώρα μας παραμένει πυλώνας σταθερότητας και έντιμος συνομιλητής των χωρών της περιοχής.

“Κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει στην Ελλάδα μονομέρεια τέτοια που να μας αποκλείει από τις συζητήσεις”, εκτίμησε μάλιστα ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

Είναι γεγονός βέβαια ότι από την αρχική άνευ όρων υποστήριξη στο Ισραήλ, η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να ισορροπήσει τη στάση της. Ένας από τους λόγους η επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε βεβαίως επισήμως τη θέση πως ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή ποιος ήταν ο υπεύθυνος. Υπήρξε πάντως μία σαφής αλλαγή στις αποχρώσεις της ελληνικής ρητορικής έκτοτε.

Το ταξίδι που δεν ακυρώθηκε, αλλά αναβλήθηκε

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι την επομένη της επίθεσης ακυρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ με πρόσχημα λόγους ασφαλείας. Ο κ. Μητσοτάκης βέβαια έχει τονίσει εν τω μεταξύ πως θα επισκεφθεί το Ισραήλ, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, και επομένως πως το ταξίδι στην πραγματικότητα απλώς αναβλήθηκε.

Στην Αθήνα όμως εν τω μεταξύ διαπίστωσαν ότι κινδύνευαν οι παραδοσιακά καλές σχέσεις της χώρας με τον αραβικό κόσμο. Ως εκ τούτου ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε την περασμένη εβδομάδα επαφές όχι μόνο με τον Ισραηλινό, αλλά και με τον Παλαιστίνιο ομόλογο του καθώς και με ομολόγους αραβικών χωρών.

Η κυβέρνηση πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει τη λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

Ένας παράγοντας που έπαιξε ανομολόγητο ρόλο στην απόφαση της Αθήνας να επιχειρήσει να ισορροπήσει τη στάση της, είναι προφανώς και το γεγονός ότι η Τουρκία επιχειρεί να παίξει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, ως διαμεσολαβητής με τη Χαμάς και εκφραστής του αραβικού κόσμου.

Πικρή γεύση άφησε στην Αθήνα εν τω μεταξύ το γεγονός ότι παρόλο που η κυβέρνηση είχε έρθει σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά για να προστατευθεί η Μονή Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα από πλήγματα των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (όπως ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στις 11 Οκτωβρίου), αυτή ακριβώς η Εκκλησία δέχθηκε χθες αεροπορική επιδρομή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα