Μητσοτάκης: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απλά συγχωνεύθηκαν

Μητσοτάκης: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απλά συγχωνεύθηκαν

"Δεν υπάρχει καμία νέα αρχή, παρά ένα κακοσκηνοθετημένο θέατρο" υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ. Εκτίμησε ότι τα ανοίγματα Τσίπρα στην κεντροαριστερά δεν αφορούν τους πολίτες. Μήνυμα στο ΚΙΝΑΛ: Θα επαναφέρετε τον Τσίπρα από την πίσω πόρτα. “Τι περιμένατε; Να σας πει η κ.Μέρκελ ότι υπήρξε τέτοιου είδους συνεννόηση;” δήλωσε επιμένοντας στην κατηγορία περί συναλλαγής.

Για την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και την ψήφο εμπιστοσύνης μίλησε απόψε στο δελτίο τουAnt1 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά τις εξελίξεις και εν όψει της διαδικασίας που ξεκινά αύριο πρωί στη Βουλή, κάνοντας λόγο για συνεννοημένη υπόθεση και σκηνοθετημένο διαζύγιο, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι: “οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξακολουθουν σήμερα να υπάρχουν, απλά συγχωνεύθηκαν”.

Έστειλε μηνύματα στους βουλευτές των ΑΝΕΛ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που φέρονται να σκέπτονται την ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ υποστήριξε ότι αυτη η κυβερνηση πρέπει να φύγει όχι μονο λογω Σκοπιανου αλλα και γιατι προκαλεί ζημιά στην οικονομια. Δήλωσε πάντως ότι η θέση της ΝΔ για σύνθετη ονομασία δεν έχει αλλάξει. Ξεκαθάρισε επίσης ουσιαστικά ότι άπαξ και η συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί και η γειτονική χώρα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχει επιστροφή, αφήνοντας όμως παραθυράκι ανοιχτό για διαπραγμάτευση ως προς την ενταξη στην ΕΕ.

Αναφέρθηκε επίσης στο “άδειασμα” από την καγκελάριο Μέρκελ, επιμένοντας στην κατηγορία του πως η κυβέρνηση αντάλλαξε με τους εταίρους τη μη περικοπή των συντάξεων για τη συμφωνία των Πρεσπών. Τι περιμένατε; Να σας πει η κ.Μέρκελ ότι υπήρξε τέτοιου είδους συνεννόηση;” αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. Εκτιμησε ότι τα ανοίγματα Τσίπρα στην κεντροαριστερά δεν αφορούν τους πολίτες, μίλησε για μεσαίο χωρο πέραν της διάκρισης αριστερά- δεξιά υποστηρίζοντας ότι το πραγματικό διακύβευμα ειναι να φύγει αυτη η κυβέρνηση, και εστειλε μήνυμα στο ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι μετά τις επόμενες εκλογες δεν πρέπει να στηθουν για δευτερη φορά κάλπες με απλη αναλογικη γιατι αυτό θα σημαίνει επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την πίσω πόρτα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι τέσσερις στους επτά βουλευτές των ΑΝΕΛ θα παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εκ των οποίων οι δύο παραμενουν οι υπουργοί και οι δύο που δεν είναι υπουργοί δε διαγράφονται από την ΚΟ ώστε αυτή να παραμείνει στους πέντε βουλευτές και ο κ.Καμμένος να μη χάσει τα προνόμια του ως πρόεδρος κοινοβουλευτικου κόμματος.

“Ο κ.Τσίπρας και ο κ.Καμμένος είναι σε απόλυτη συνεννοηση. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία νέα αρχή παρά ένα κακοσκηνοθετημένο θέατρο, ώστε ο κ.Καμμένος να μη χρειαστεί να βάλε την υπογραφή του στη συμφωνία των Πρεσπών αλλά ο κ.Τσίπρας να συνεχίσει να κυβερνά” υποστήριξε.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι δανείζει τους βουλευτές του στον κ.Τσίπρα για να συνεχίσει να κυβερνά και κάλεσε όλους τους βουλευτές και κυρίως τους διεδικούμενους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να σκεφτούν ότι “ψήφος εμπιστοσύνης στον κ.Τσίπρα σημαίνει ναι στη συμφωνία των Πρεσπών και σημαίνει παράταση της ζημιάς στη χώρα”.

Άφησε στην άκρη επί του παρόντος τα σενάρια πρότασης δυσπιστίας και επικεντρώθηκε στη μάχη της ψήφου εμπιστοσύνης:

“Συνταγματικά έχουμε τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας. Αλλά αυτά δεν προαναγγέλλονται. Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε μπροστά μας ψήφο εμπιστοσύνης. Ψηφος εμπιστοσύνης στην κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ (και θα εξακολουθήσω να την αποκαλώ κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ όσο εξακολουθεί και έχει τη στήριξη βουλευτών των ΑΝΕΛ) σημαίνει ψήφος στη συμφωνία των Πρεσπών και συνέχιση της ζημιάς στον τόπο.”

Ως προς τα νέα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, δήλωσε ότι “οι πολίτες είναι ελεύθεροι να διαδηλώσουν για ό,τι κρίνουν πάντα ειρηνικά και προφανώς θα το κάνουν, όπως το έκαναν και στο παρελθόν”, καλύπτοντας απολύτως τη συμμετοχή στελεχών της ΝΔ σε αυτά.

Για τα ανοίγματα Τσίπρα στην κεντροαριστερά και τις κατηγορίες περί ακροδεξιάς-Μήνυμα προς ΚΙΝΑΛ

Ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε ότι τα ανοίγματα Τσίπρα στην κεντροαριστερά μετά την αποχώρηση του κ.Καμμένου από την κυβέρνηση δεν αφορούν τους πολίτες.

“Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τοποθετούνται στον άξονα δεξιά- αριστερά αλλά στο μεσαίο χώρο,για τους νέους ανθρώπους αυτή η διάκριση δεν έχει σημασία, θέλουν λύσεις στα προβλήματα”, υποστήριξε και πρόσθεσε: “Αυτοί οι συμπολίτες μας, πολλοί των οποίων δεν ανήκουν σήμερα στη ΝΔ δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από τα ανοίγματα του κ.Τσίπρα”.

Ως προς την κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ ότι σήμερα στη ΝΔ κυριαρχούν οι ακροδεξιές φωνές, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι την ίδια στιγμή τον κατηγορούν γιατι εντάσσει στη ΝΔ βουλευτές από φιλελεύθερα και κεντρώα κόμματα. Εκτίμησε ότι: “Αυτό που ενοχλεί την κυβέρνηση είναι ότι η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα” και δήλωσε πως: “Κάθε φορά που η ΝΔ κατάφερνε και πετύχαινε μεγάλα ποσοστά ήταν όταν ξεπερνούσε τα παραδοσιακά όρια του κόμματος και γινόταν παράταξη και αυτή είναι και η δικιά μου φιλοδοξία”. Επέμεινε πάντως ταυτόχρονα ότι οι παραδοσιακές ιδεολογικές γραμμές ξεθωριάζουν, αναφέροντας ότι συναντά κόσμο στις περιοδείες του συναντά κόσμο που δεν έχει ψηφίσει ξανά ΝΔ και θα ψηφίσει τώρα. Κατά τον κ.Μητσοτάκη αυτό συμβαίνει διότι καταλαβαίνουν ότι “σήμερα το διακύβευμα είναι άλλο, να τελειώνουμε με αυτή την κυβέρνηση, να φύγει αυτή η κυβέρνηση”.

Ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ.Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στο ΚΙΝΑΛ: “Και αυτοδύναμος να είμαι θα επιδώξω ευρύτερες συγκλίσεις. Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχουν δυνάμεις δεξιότερα της ΝΔ στο Κοινοβούλιο, προφανώς δεν αναφερόμαι στη ΧΑ είναι ένα κόμμα τόσο ακραίο και χυδαίο που είναι εκτός δημοκρατικού τόξου. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι μετά τις επόμενες εκλογές η χώρα δε θα έιναι ακυβέρνηση και δε θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές με απλή αναλογική γιατί αυτό θα σημαίνει ότι ο κ.Τσίπρας θα επιστρέψει απο την πίσω πόρτα.”

Δήλωσε επίσης: “Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους. Θα αναζητήσω και στελέχη εκτός ΝΔ εάν κρίνω ότι αυτοί μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά.”

“Ο Τσίπρας θα ξεσαλώσει, καλύτερα εκλογές το συντομότερο”

Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως παραδέχθηκε ότι πιθανόν ο κ.Τσίπρας να έχει την εμπιστοσύνη 151 βουλευτών, υποστήριξε ότι δεν έχει όμως την εμπιστοσύνη του λαού, επομένως η μόνη λύση είναι εκλογές. Στη παρατήρηση ότι ζητά εκλογές εδώ και τρία χρόνια, απάντησε: “Εχω άδικο; Ερωτώ με τη γνώση του τι συνέβη έκτοτε στη χώρα. Θεωρώ ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Γνωρίζαμε ότι το να ζητά η αντιπολίτευση εκλογές δε σημαίνει ότι μπορεί και να τις επιβάλει. Θελαμε να δείξουμε ότι είμαστε απέναντι, έχουμε μία διαφορετική άποψη.”

Ως προς το χρόνο των εκλογών είπε: “Δεν μπορώ να προεξοφλήσω αυτή τη στιγμή εάν θα εξαντλήσει την τετραετία. Θεωρώ δύσκολο να ξεπεράσει ο πρωθυπουργός το σκόπελο των ευρωεκλογών, αλλά εντός του 2019 εκλογές θα γίνουν, το φάγαμε το γάιδαρο”. Υποστήριξε πάντως ότι όσο καθυστερούν οι εκλογές, προκαλείται ζημία στην οικονομία. “Πείτε μου ποιος επενδυτής θα έρθει στη χώρα να επενδύσει σήμερα” αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Προέβλεψε επίσης ότι μέχρι να στηθούν κάλπες “ο κ.Τσίπρας θα ξεσαλώσει, θα διορίσει και θα πει άλλα τόσα ψέματα. Αυτό θα κάνει ζημιά στη χώρα, για αυτο είναι καλύτερο να πάμε σε εκλογές το συντομότερο”.

“Η θέση της ΝΔ για το όνομα δεν έχει αλλάξει”

Ο κ.Μητσοτάκης εκλήθη να απαντήσει και στον Πάνο Καμμένο που τον προκάλεσε να δηλώσει δημόσια ότι θα επαναδιαπραγματευθεί ως πρωθυπουργός τη συμφωνία των Πρεσπών, ακόμη και εάν αυτή έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Ως απάντηση εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, σχολιάζοντας ότι: “Αυτό το είπε ο ίδιος ο κ.Καμμένος που κινείται μεταξυ γραφικότητας και τραγικότητας σε όλο το δημόσιο βίο, ο ίδιος που ενώ το καλοκαίρι είχε τη δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση και να αποτρέψει τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν ψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ”.

Σημείωσε δε με νόημα: “Εάν συμφωνούσαμε στο όνομα Δημοκρατία της Βαλκανικής και οι Σκοπιανοί διατηρούσαν γλώσσα και εθνότητα, θα μας άρεσε; Το όνομα είναι συνδεδεμένο με τα άλλα στοιχεία που αυτά είναι τα κρίσιμα για τον αλυτρωτισμό”.

Στο ερώτημα εάν η θέση της ΝΔ για σύνθετη ονομασία έχει αλλάξει, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε: “Η θέση της ΝΔ δεν έχει αλλάξει, είναι η ίδια θέση με την οποία πορεύθηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος ουδέποτε αναγνώρισε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα γιατί ήξερε τους κινδύνους που αυτό θα ενείχε για την Ελλάδα. Είναι η ίδια θέση, που είχε ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι, όταν δε συζητήθηκε ποτέ το θέμα της γλώσσας και ιθαγένειας”.

Ξεκαθάρισε επίσης ουσιαστικά ότι άπαξ και η συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί και η γειτονική χώρα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχει επιστροφή, αφήνοντας όμως παραθυράκι ανοιχτό για διαπραγμάτευση ως προς την ενταξη στην ΕΕ.

“Χρέος μου να είμαι ρεαλιστής και έντιμος με τους πολίτες. Από τη στιγμή που η συμφωνία θα κυρωθεί από τη Βουλή και κυρωθεί ταυτόχρονα τα Σκόπια θα έχουν μπει στο ΝΑΤΟ. Ομως δεν μπήκαν στην ΕΕ. Δεν πρόκειται να πω ποτέ καλωσορίζω το Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα μας. Η δε πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ είναι μακρά και θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα επιδείξουν σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα.”

Επανέλαβε επίσης ότι: “Σε περίπτωση που δεν κυρωθεί η συμφωνία από τη Βουλή, τότε διαπραγματευόμαστε απο το μηδέν, καθώς η συμφωνία δεν υφίσταται.

“Τι περιμένατε; Να σας πει η κ.Μέρκελ ότι υπήρξε τέτοιου είδους συνεννόηση;”

Ο πρόεδρος της ΝΔ απέρριψε την κατηγορία ότι άλλα λέει στο εσωτερικό της χώρας και άλλα στους εταίρους για το Σκοπιανό, σημειώνοντας με νόημα: “Εάν συνέβαινε αυτό δε θα ακούγατε την κ.Μέρκελ να λέει δημόσια αυτά που είπε.”

Δήλωσε επίσης ότι: “Ουδέποτε προσωπικά έχω δεχθεί πιέσεις για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Εξήγησα από την πρώτη στιγμή στο ΕΛΚ ποια είναι η θέση μας και τις εθνικές ευαισθησίες. Εξήγησα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και όχι κάποιο ακροδεξιοί όπως λέει ο κ.Τσίπρας, είναι απέναντι. Το ΕΛΚ σέβεται τη διαφορετική άποψη.”

Και ως προς το άδειασμα της Γερμανίδας καγκελαρίου αναφορικά με τον ισχυρισμό της ΝΔ ότι η κυβέρνηση αντάλλαξε τη μη περικοπή των συντάξεων με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε: “Τι περιμένατε; Να σας πει η κ.Μέρκελ ότι υπήρξε τέτοιου είδους συνεννόηση; Υπάρχουν στην πολιτική πράγματα που γίνονται και δε λέγονται. Επιμένω στη θέση μου.”

“Δε θα προχωρήσουμε στον αθρόο αριθμό προσλήψεων που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, δε θα κάνουμε απολύσεις στο δημοσιο”

Ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει ένα νέο μειγμα οικονομικής πολιτικής με έμφαση στη μείωση της φορολογίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση δίνει ευκαιριακά επιδόματα που δε συνιστούν πραγματική λύση.

“Ξεκινάμε από τους πιο αδύναμους, αλλά δεν ξεχνάμε κανέναν. Οταν λέμε ότι θέλουμε να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ θέλουμε να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ για όλους” τόνισε.

Στην παρατήρηση ότι ο ΕΝΦΙΑ θεσπίστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ, ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι υπήρχε πριν αλλά με άλλη ονομασία και σημείωσε ότι ο ίδιος ποτέ δεν είπε ότι θα καταργησει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά ότι θα μειωθεί σε ποσοστό που να αντέχει η οικονομία, ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη.

Δηλωσε ότι για την κυβέρνηση του θα είναι άμεση προτεραιότητα η μείωση του δανεισμού για τη χώρα και για τις επιχειρήσεις και εκτίμησε ότι μετά από ένα χρόνο θα μπορεί να συζητήσει εκ νέου με τους Ευρωπαίους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όταν η χώρα θα έχει αποκτήσει ξανά “μεταρρυθμιστική αξιοπιστία”.

Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι αύξησε κατά τα τέσσερα τελευταια χρόνια το κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου κατά 2 δισ ευρώ και δήλωσε: “Δεν θα προχωρήσουμε στον αθρόο αριθμό των προσλήψεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί ο κ.Τσίπρας. Δε μιλώ για απολύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει σε αυτή την προπαγάνδα διαστρέβλωσης. Εχουμε όμως τη δυνατότητα να περιορίσουμε το αποτύπωμα του δημοσίου, να μην υπάρχει αυτή η σπατάλη με τους μετακλητούς που ο κ.Τσίπρας έλεγε ότι θα σταματήσει και τελικά πήρε στρατιές μετακλητών.
Υπάρχουν επίσης δυνατοτητες στο κομμάτι της φορολογικής πολιτικής, να μπορούμε να εντοπίσουμε τη μικρή και μεσαία φοροδιαφυγή”.

Ως προς τις 15 χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικότερα που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι πρώτα θα μελετήσει τα στοιχεία και ξεκαθάρισε: “Προσλήψεις στον αέρα για φιλολαϊκό προφίλ δεν πρόκειται να κάνω” . Τόνισε ότι θα πραγματοποιήσει όσες προσλήψεις πραγματικά χρειάζεται να γίνουν στην παιδεία, εξετάζοντας και ότι έχουμε εκπαιδευτικούς σε καθεστώς ετήσιας ομηρείας λόγω του συστήματος των αναπληρωτών και ξεκαθάρισε ότι θα αναγνωριστεί η ομηρεία τους, αλλά προσλήψεις χωρις διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ δεν πρόκειται να γίνουν.

Τι είπε για τα δάνεια της ΝΔ και η ατάκα με τον εσπρέσο

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο νοικοκύρεμα στα οικονομικά του κόμματος και σημείωσε ότι 155.000 νεοδημοκράτες στηρίζουν οικονομικά την αξιωματική αντιπολίτευση με 12 ευρώ το χρόνο, δηλαδή ένα ευρώ το μήνα, όσο κοστίζει ένας καφές .

“Η ΝΔ έχει πολλά δάνεια, προϊόν μίας άλλης εποχής, όπου υπήρχε πράγματι πολιτική τα κόμματα να δανείζονται με ενέχυρο μελλοντικές κρατικές ενισχύσεις. Εγώ περιόρισα τις δαπάνες του κόμματος κατά 70% και απευθύνθηκα στον απλό νεοδημοκράτη για να στηρίξει το κόμμα με μία μικρή συνδρομή. Έχουμε σήμερα 155 χιλιάδες νεοδημοκράτες που δίνουν ένα ευρώ το μήνα, δηλαδή όσο κοστίζει ένας εσπρέσο, για να στηρίξουν οικονομικα το κόμμα” είπε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα