Ο Μητσοτάκης πηγαίνει στην Κίνα με το βλέμμα σε ΕΕ και ΗΠΑ

Διαβάζεται σε 4'
mitsotakis xi
Κυριάκος Μητσοτάκης Σι Τζινπίνγκ Nikos Libertas / SOOC

Με στόχο η Ελλάδα να αποτελέσει γέφυρα με την Κίνα, που είναι ταυτόχρονα ανταγωνιστής της ΕΕ, επισκέπτεται ο πρωθυπουργός. Το ταξίδι πάντως δεν συνδέεται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στην Άπω Ανατολή με το βλέμμα σταθερά στη Δύση: Για την Κίνα αναχωρεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αύριο, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό, Λι Τσιανγκ, και τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, Τζάο Λετζί.

Η Αθήνα όμως έχει φροντίσει να διαμηνύσει σε ΕΕ και ΗΠΑ ότι το ταξίδι αυτό και η όποια οικονομική συνεργασία Ελλάδας- Κίνας δεν αναιρεί την προσήλωση της χώρας μας στο δυτικό στρατόπεδο.

Και αυτό καθώς τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζουν την Κίνα ως βασικό ανταγωνιστή στο διεθνές οικονομικό και όχι μόνο παιχνίδι. Ένα μόνιμο δε “παράπονο” των Αμερικανών αφορά στις κινέζικες επενδύσεις στην Ελλάδα και ειδικά στην παρουσία της COSCO στον Πειραιά.

Δεν ήταν τυχαίο λοιπόν ότι στο πλαίσιο πρόσφατης εκδήλωσης του Economist, ο κ. Μητσοτάκης είχε διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα δεν εξαρτάται από τα κινεζικά κεφάλαια. Είχε δηλώσει μάλιστα ότι: “Η Κίνα δεν είναι ένας σημαντικός επενδυτής για την Ελλάδα, δεδομένου ότι έχει κάνει μόνο μία σημαντική επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά πριν από χρόνια, η οποία βεβαια συνολικά ήταν επιτυχημένη.”

Γέφυρα για μία ισόρροπη σχέση Κίνας- ΕΕ η Ελλάδα

Κυβερνητικά στελέχη ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Πεκίνο σημείωναν άλλωστε ότι η Ελλάδα “μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα για μια πιο ισόρροπη σχέση.”

Υπενθύμιζαν δε ότι όπως είπε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης, η Κίνα είναι ανταγωνιστής και αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έστελναν έτσι το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα υπονομεύσει τη στρατηγική της ΕΕ στο πλαίσιο της οικονομικής ασφάλειας της Ε.Ε. και της αντιμετώπισης των παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων.

Στρατηγική η οποία εστιάζει στη μείωση της επικινδυνότητας (de-risking) στις σχέσεις με την Κίνα και τη μείωση της εξάρτησης από κρίσιμες πρώτες ύλες. Η ΕΕ ανησυχεί επίσης καθώς το εμπορικό έλλειμμα έναντι της Κίνας φθάνει τα 400 δισ ευρώ.

Θέση της Ελλάδας σε κάθε περίπτωση είναι – και αυτό αναμένεται να επαναλάβει ο πρωθυπουργός – είναι ότι είναι αναγκαίοι οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα και η συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή. Ώστε οι σχέσεις της Κίνας μετη Δύση να είναι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς.

Μία επίσκεψη που συνέπεσε με την κρίση στη Μέση Ανατολή

Όπως είχε επίσης τονίσει ο κ. Μητσοτάκης η επίσκεψη του αυτή στο Πεκίνο ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό. Η Αθήνα δεν θέλει άλλωστε επ ουδενί να συνδεθεί το ταξίδι αυτό με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως ανέφεραν ότι η επίσκεψη αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Σημειώναν άλλωστε ότι η Κίνα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

Κυρίως όμως στόχος της Ελλάδας είναι να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων. Στην κυβέρνηση εκτιμούν επίσης ότι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και στον τουρισμό. Καθώς η Κίνα αποτελεί άλλωστε μια τεράστια αγορά στην οποία είναι ήδη δημοφιλές το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν επίσης ότι μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P, πρόσφατα δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης (οι Lianhe Credit και Chengxin Rating Group) αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα.

Τον κ.Μητσοτάκη θα συνοδεύσει στο Πεκίνο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος ΣτΑϊκούρας και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη. Οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν στη συνέχεια τη Σαγκάη, όπου θα εκπροσωπήσουν τον πρωθυπουργό στην Έκθεση CIIE, (China International Import Expo), όπου θα υπάρχει ελληνικό περίπτερο στο οποίο θα συμμετέχουν 20 ελληνικές επιχειρήσεις.

Την έκθεση σχεδίαζε αρχικά να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός. Όμως, λόγω των εξελίξεων στην περιοχή, θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά τις συναντήσεις με την κινεζική πολιτική ηγεσία, ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα