Ο Παπανδρέου είναι τελειωμένος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ανταλλάσσει χειραψία με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ, Γιώργο Καρατζαφέρη και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών Υποθέσεων και Οικονομικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππου Πετσάλνικου, με θέμα «Η Ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας», Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012. (EUROKINISSI // ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ανταλλάσσει χειραψία με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ, Γιώργο Καρατζαφέρη και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών Υποθέσεων και Οικονομικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππου Πετσάλνικου, με θέμα «Η Ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας», Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012. (EUROKINISSI // ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Απανωτά απόρρητα e-mail και έγγραφα προεξοφλούσαν την αποτυχία της χώρας, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. "Ελλάδα και βλακείες", έλεγε ένα από αυτά. Διαβάστε αναλυτικά (Vid)

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η διαρροή απόρρητων εγγράφων της αμερικανικής υπηρεσίας Stratfor, όπως αποκαλύπτουν τα Wikileaks και σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα".

Στο επίκεντρο των σημερινών αποκαλύψεων βρίσκεται η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 31 Οκτωβρίου, αλλά και το πώς είδαν οι αμερικανικές υπηρεσίες την απόφαση αυτή, που βύθισε τη χώρα σε μία πολιτική κρίση 12 ημερών, με αποτέλεσμα την σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Οι Αρχές τότε ενημέρωναν ότι είναι βέβαιες για τη συντριβή του Γιώργου Παπανδρέου λόγω της απόφασής του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. "Η πτώση του είναι θέμα ημερών", ενημέρωναν.

 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με απόρρητη ηλεκτρονική αλληλογραφία, που αποκαλύπτουν τα Wikileaks, όταν στις 31 Οκτωβρίου ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θέσει σε δημοψήφισμα την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, ουσιαστικά υπέγραφε το πολιτικό του τέλος.

Οι αναλυτές της σκιώδους CI» εκτιμούσαν ότι ο τότε πρωθυπουργός δεν θα άντεχε την πολιτική πίεση για να προχωρήσει στο δημοψήφισμα μέσα στο 2011, και αντίθετα θεωρούσαν αναπόφευκτο το να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Με αρκετή ειρωνεία, οι αναλυτές της Stratfor μιλούσαν για "συναρπαστικές εξελίξεις", ενώ ένας από αυτούς σε μήνυμα του έγραφε ότι "όλ’ αυτά είναι τρελά", αν και επισήμανε ότι με την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου "η πρωτοβουλία των αποφάσεων πέρασε στην Αθήνα προσωρινά ή για τα καλά".

Ο Παπανδρέου και η προεξοφλημένη αποτυχία

Ακόμα και οι έμπειροι αναλυτές αδυνατούσαν να εξηγήσουν τη πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα. "Δεν μπορώ να βρω εξήγηση.

Δεν το είπε καν στον υπουργό Οικονομικών", γράφει ένας άλλος αναλυτής, τονίζοντας όμως ότι δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα μέχρι να γίνει γνωστό το ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, από την πρώτη σχεδόν στιγμή, η Stratfor εμφανίζεται πεπεισμένη ότι το δημοψήφισμα θα αποτύχει, και μάλιστα προεξοφλούσε ότι θα οδηγήσει στην έξοδο μας από το ευρώ.

"Η ελληνική κυβέρνηση έχει μερικούς μήνες για να φτιάξει ένα σενάριο ημέρας της κρίσης του τι θα σημαίνει αν φύγει από το ευρώ", έγραφε ένας αναλυτής που σημείωνε ότι το δημοψήφισμα είναι απίθανο να περάσει και η Ελλάδα "βρίσκεται στο όριο του να ψηφίσει την έξοδό της από το ευρώ".

Και όταν μερικές μέρες μετά έγινε σαφές ότι το ερώτημα δεν θα ήταν για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ, οι αναλυτές της Stratfor το' ριξαν απροκάλυπτα στην ειρωνεία.

"Ελλάδα και βλακείες" (Greece and shit) ήταν ο τίτλος ενός χαρακτηριστικού μηνύματος αναλυτή. Παράλληλα, κατέγραφαν εξονυχιστικά τις κινήσεις και τις δηλώσεις του Παπανδρέου, του Βενιζέλου αλλά και όσα δραματικά γίνονται στη Βουλή.

Και το μήνυμα του ιδρυτή της Stratfor, Τζορτζ Φριντμαν, προς έναν αναλυτή του δικτύου του, είναι προφητικό για τις εξελίξεις και το μέλλον της κυβέρνησης και του ίδιου του Παπανδρέου:

"Το θέμα δεν είναι αν είναι καλή ιδέα ή όχι. Το θέμα είναι αν η οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει αν συνθηκολογήσει με την Ε.Ε. για το δημοψήφισμα. Όταν το κόστος την πλήξει στο εσωτερικό και δεν υπάρξουν ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα, η κοινωνία θα μπορούσε να καταστρέψει την πολιτική ελίτ και να κάνει την Ελλάδα ακυβέρνητη.

Ο Παπανδρέου ψάχνει απεγνωσμένα έναν τρόπο να κάνει την κοινή γνώμη να τα χωνέψει χωρίς αναστολή της βοήθειας από την Ε.Ε. Είναι σε τρομερό σημείο και δεν βλέπω έξοδο γι’αυτόν. Θα συντριβεί ερήμην του ή από μια οργισμένη κοινωνία σε λίγες εβδομάδες".

Μαζί του συμφωνεί και άλλος αναλυτής της εταιρείας: "Οι Έλληνες ξέρουν ότι είναι άρρωστοι, αλλά δεν θέλουν το φάρμακο και κανένας δεν θέλει να είναι αυτός που θα το αρνηθεί", σημειώνει καταλήγοντας με τη διαπίστωση ότι "ο Παπανδρέου είναι ούτως ή άλλως τελειωμένος".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Ελλάδα στο κατώφλι του ΔΝΤ από το 2009

Διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος αποκάλυψε ο Παπανδρέου

SHARE:

24Media Network