Ο προοδευτικός Τσίπρας και οι Ευρωπαίοι φίλοι του

Ο προοδευτικός Τσίπρας και οι Ευρωπαίοι φίλοι του
Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Ευρωκοινοβούλιο AP

Προοδευτικό μέτωπο αποτελούμενο από τις δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θέλει να χτίσει ο Αλέξης Τσίπρας στην Ευρώπη, ενόψει των ευρωεκλογών του Μαϊου

Σε εφαρμογή θέτει ο Αλέξης Τσίπρας το σχέδιό του για την επίτευξη ευρύτερων συμμαχιών στην Ευρώπη, ενόψει και της κρίσιμης αναμέτρησης των ευρωεκλογών.

Ο πρωθυπουργός θεωρείται ο άνθρωπος “κλειδί” για το χτίσιμο συνεργασιών που αγγίζουν όλο το φάσμα του προοδευτικού χώρου δεδομένων και των ιδιαίτερα καλών σχέσεων που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές.

Μάλιστα στους ευρωπαϊκούς κόλπους θεωρείται ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αποτελέσει τον συνεκτικό κρίκο για να ενώσει τρεις διαφορετικές πολιτικές οικογένειες όπως οι σοσιαλιστές του ΕΣΚ, η ΕυρωπαΪκή Αριστερά (ΚΕΑ) και οι Πράσινοι.

Βεβαίως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει και παρασκηνιακή προεργασία από τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη που ούτως ή άλλως κινείται σταθερά υπέρ της στρατηγικής των συμμαχιών.

Παρ’ όλα αυτά και παρά τα βήματα συνεννόησης που έχουν επιτευχθεί θεωρείται ότι είναι αρκετά δύσκολο οι τρεις πολιτικές ομάδες (Σοσιαλιστές, Αριστεροί και Πράσινοι) να καταφέρουν να συμφωνήσουν για να κατεβάσουν κοινό υποψήφιο για την Προεδρία της Κομισιόν σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Όμως, λένε πρόσωπα που γνωρίζουν πώς εξελίσσονται οι καταστάσεις στην ΕΕ, το άθροισμα των ψήφων των τριών αυτών ομάδων θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εσωτερικές διαδικασίες του νέου ευρωκοινοβουλίου και στην ανάδειξη των νέων οργάνων.

Το σχέδιο Τσίπρα για ένα κοινό μέτωπο των προοδευτικών της Ευρώπης απέναντι στους νεοφιλελεύθερους και τους ακραίους φαίνεται πως στηρίζει και ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος άλλωστε μετά την χθεσινή του συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό έγραψε στο twitter ότι είναι φίλος του και ότι συμφωνεί απολύτως με την θέση του πως ο λαϊκισμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Καθόλου απαρατήρητη δεν πέρασε δε, η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στους προοδευτικούς στους οποίους ενέταξε και τον ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να βρεθούν στην ίδια όχθη της ιστορίας απέναντι στους άλλους, δηλαδή τους νεοφιλελευθερους αλλά και τις ακραίες δυνάμεις της δεξιάς.

Όπως και να’ χει ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να δώσει την μάχη των ευρωεκλογών στην βάση συμμαχιών κάτι που πιθανότατα θα αποτυπωθεί και στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. ΟΙ ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό και για λόγους αποφυγής κρουσμάτων εσωστρέφειας αλλά και για να υπάρξει το κυνήγι του σταυρού. Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά αναμένεται να αποτυπωθεί και στο ψηφοδέλτιο για την ευρωβουλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα