Ο ρόλος της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο μετά την εκλογή Τατάρ και Μπάιντεν

Ο ρόλος της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο μετά την εκλογή Τατάρ και Μπάιντεν
Οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ στην Άγκυρα τον Οκτώβριο του 2020 AP

Διαδικτυακή εκδήλωση από τον ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκη για την γεωπολιτική κρίση στην ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο της Τουρκίας.

Η γεωπολιτική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος της Τουρκίας ήταν το αντικείμενο διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης

Οι συμμετέχοντες Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρήστος Τεάζης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και Κωνσταντίνος Φίλης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων & Αναλυτής Διεθνών Θεμάτων, ανέλυσαν τις εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις καθώς και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την εκλογή του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

«Η Τουρκία έκανε πολλές παρεμβάσεις για να εκλεγεί ο Ερσίν Τατάρ και ως εκ τούτου θα δούμε ωμές παρεμβάσεις από τη Τουρκία στο Κυπριακό», εκτίμησε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν και η Τουρκία ασκούν μία πολιτική που βασίζεται στην ισχύ. Σημείωσε ωστόσο ότι το 48% των Τουρκοκυπρίων στήριξε τον Μουσταφά Ακιντσί, ένα ποσοστό καθαρό χωρίς εποίκους, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει μια νέα δυναμική ενάντια σε προκλητικές ενέργειες. Επισήμανε πάντως ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ σε σχέση με πριν από δύο εβδομάδες. Σχετικά με την ελληνοκυπριακή πλευρά, θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν αξιοποίησε σωστά τον χρόνο που ήταν στην ηγεσία ο Ακιντσί για την εξεύρεση λύσης.

«Ο Ερντογάν προτεσταντοποίησε – αμερικανοποίησε το Ισλάμ στην Τουρκία, μεθοδεύοντας την πορεία της Τουρκίας από το δημοψήφισμα του 2017 προς ένα διπολικό μοντέλο προεδρίας, μεταλλάσσοντας σταδιακά τους παλαιούς θεσμούς» παρατήρησε ο καθηγητής Χρήστος Τεάζης. Σημείωσε ακόμα ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν καταλυτική για την αποδοχή από τον κόσμο του νέου αυτού πλαισίου, υποστηρίζοντας ότι «άρχισε να διαμορφώνει στο Γκεζί το δίπολο που θα πάει η Τουρκία στις επόμενες δεκαετίες». Σχετικά με μία ενδεχόμενη νέα υποψηφιότητα και επανεκλογή του προέδρου Ερντογάν, ο καθηγητής τόνισε ότι θεωρεί πιθανή την πολιτική αλλαγή στην Τουρκία και πιθανό διάδοχο του στην Προεδρεία τον Νουμάν Κουρτουλμούς.

«Η Τουρκία πράγματι ακολουθεί μια πολιτική ισχύος, μια πολιτική κατατριβής, καταπόνησης του αντιπάλου ώστε να υποχρεώσει τα κράτη να συνθηκολογήσουν», επισήμανε ο Κωνσταντίνος Φίλης. Όπως ανέφερε, ο Τούρκος Πρόεδρος κινείται με αυξανόμενο αναθεωρητισμό απέναντι στην Ελλάδα και με την υιοθέτηση του δόγματος «γαλάζιας πατρίδας» δείχνει μια αυτάρεσκη και αλαζονική συμπεριφορά. Σχετικά με την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, ο κ. Φίλης εκτίμησε ότι θα σταματήσει η προνομιακή πρόσβαση που είχε ο Τούρκος πρόεδρος και οι συνεννοήσεις στο παρασκήνιο που γινόταν επί Τραμπ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι η Τουρκία θα χάσει με την προεδρία Μπάιντεν. «Θα επιχειρηθεί μια προσέγγιση, μια επαναρυμούλκιση αλλά με όρους και προϋποθέσεις,» που θα καθιστούν δύσκολες νέες ενέργειες. Για την πολιτική της Ελλάδας ο κ. Φίλης πρότεινε «να ξεφύγουμε από τη λογική του κλαψουρίζω συνέχεια για την Τουρκία στους εταίρους και αντιθέτως η χώρα μας να ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο όραμα, ως σταθερή χώρα στην περιοχή και να το διαπραγματευτεί βάσει αυτού με ΕΕ και ΗΠΑ.

Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκίνησε την παρέμβασή του, αναφερόμενος στον ταπεινωτικό και άδικο όπως τον χαρακτήρισε συμβιβασμό των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, γεγονός που αναδεικνύει τα αποτελέσματα της απουσίας της Ευρώπης από την ευρύτερη περιοχή, επιτρέποντας σε Πούτιν και Ερντογάν να επιβάλουν τους όρους τους. Επικεντρώνοντας στη νέα στρατηγική της Ελλάδας και της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία, επισήμανε ότι η πολιτική που είχε χαράξει η χώρα μας στο Ελσίνκι πριν από 20 χρόνια δεν ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα, τονίζοντας και την αλλαγή στην στρατηγική του κ. Ερντογάν, από την Αραβική Άνοιξη και μετά. Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη «να έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική, όχι μια πολιτική βλέποντας και κάνοντας», σημειώνοντας την αδράνεια που πληρώσαμε στο Κυπριακό τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά την εκλογή Μπάιντεν, ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί ότι θα έχει αδιαμφισβήτητα μια πιο θεσμική αντιμετώπιση, ενώ έχει υπάρξει και δημοσίως καταπέλτης και για τα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας και της γεωπολιτικής Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας την ήττα Τραμπ ως ένα «θετικό μήνυμα για όλη την ανθρωπότητα», καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος είχε αρνητική ατζέντα σε μια σειρά θεμάτων όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε τέλος ότι η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει κοινή Εξωτερική Πολιτική, αφήνοντας στην άκρη τον κανόνα της ομοφωνίας, να βάλει στο τραπέζι τον Ευρωστρατό, και να ενισχυθούν πρωτοβουλίες όπως η PESCΟ, ώστε η Ελλάδα και άλλες χώρες να μην είναι μόνο καταναλωτές εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και παραγωγοί. Τη διαδικτυακή συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Κάτια Μακρή.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα