Ο Σαμαράς ετοιμάζει επιχειρηματολογία για τη συμφωνία, με διάθεση καταψήφισης

Speech by the President of New Democracy, Antonis Samaras, at the general assembly of SEV (Hellenic Federation of Enterprises), Athens, on May 18, 2015 /             , ,  18 , 2015
Speech by the President of New Democracy, Antonis Samaras, at the general assembly of SEV (Hellenic Federation of Enterprises), Athens, on May 18, 2015 / , , 18 , 2015 MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Από την Κρήτη, ο πρόεδρος της Ν.Δ δήλωσε ότι δε θα δώσει λευκή επιταγή και κάλεσε τον Τσίπρα να παραδεχθεί τα ψέματα του αν θέλει στήριξη της Ν.Δ. Τι είπε για τις πληροφορίες πως δέχεται πιέσεις από τις Βρυξέλλες για να ψηφίσει και γιατί κατηγόρησε την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι κάνει “δωράκια στο ΣΥΡΙΖΑ”

Το έδαφος για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στη συμφωνία η Νέα Δημοκρατία, με εμφανή διάθεση καταψήφισης, συνεχίζει να ετοιμάζει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μίλησε στη προσυνδιάσκεψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κρήτη.

Ο κ.Σαμαράς δήλωσε ότι η Ν.Δ δε θα δώσει λευκή επιταγή, αναρωτήθηκε τι μέτρα θα έχει η συμφωνία και αν θα την ψηφίσουν οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παραδεχθεί τα ψέματα του εάν φοβάται ότι δε θα έχει τη στήριξη των ίδιων του των βουλευτών. Έθεσε δηλαδή προϋποθέσεις τέτοιες που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο στην κυβέρνηση να απευθυνθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Διέψευσε επίσης τις πληροφορίες πως δέχεται πιέσεις από τις Βρυξέλλες για να ψηφίσει και κατηγόρησε την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι κάνει “δωράκια στο ΣΥΡΙΖΑ”, δείχνοντας έτοιμος για πόλεμο με τους ουκ ολίγους διαφωνούντες γαλάζιους.

“Μας ρωτάνε αν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία; Πρώτα από όλα ποια συμφωνία; Τι μέτρα θα έχει; Μας ρωτανε αν θα ψηφίσουμε εκείνο που δεν ξέρουν. Μήπως ζητάνε και λευκή επιταγή; Λυπάμαι, αλλά λευκή επιταγή δεν έχει δώσει και δε θα δώσει ποτέ η Ν.Δ σε κανένα κόμμα και ιδιαίτερα στο ΣΥΡΙΖΑ”, είπε χαρακτηριστικά.

“Είδατε σήμερα τι έγινε στο εσωτερικό τους αλαλούμ. Εκεινοι θα ψηφίσουν μία συμφωνία που θα φέρουν; Εάν δεν την ψηφίσουν, πως θα εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία στη συνέχεια; Από υπουργούς που δεν την έχουν ψηφίσει; Και πως θα προχωρήσουν οι εφαρμοστικοί νόμοι;”, συνέχισε ο κ.Σαμαράς, αναφερόμενος στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

“Θα μιλήσουμε για τη συμφωνία όταν τη δουμε και εάν υπάρξει. Δε βάζουμε κόκκινες και πράσινες γραμμές Θα μιλήσουμε όταν τη δούμε. Είναι αστειότητα αυτά που λέγονται ότι δέχομαι κι εγώ πιέσεις από Βρυξέλλες, όταν κανείς δεν ξέρει τη συμφωνία. Μαθήματα ευρωπαϊσμού σε κάποιον που έδωσε τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και την Ευρώπη δε δέχομαι. Είμαστε παράταξη ευθύνης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και θα κάνουμε εκείνο που πρέπει”, ανέφερε επίσης ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα, ο κ.Σαμαράς είπε: “Εάν φοβάται ότι σημαντικός αριθμός βουλευτών του δε θα στηρίξει τη συμφωνία, αν συνειδητοποιεί έστω και τώρα την ευθύνη του, να προχωρήσει σε εθνική συνεννόηση για αλλαγή πολιτικής. Η χώρα δεν αντέχει εκλογές ή δημοψήφισμα, αλλαγή πολιτικής χρειάζεται. Αρκεί να παραδεχθεί τα ψέματα του και να διαλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει”.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ θέλησε να αποδομήσει τυχόν επιχειρήματα της κυβέρνησης για ενδεχόμενη προσφυγή σε κάλπες ή διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σενάρια που στη Συγγρού θεωρούν πολύ πιθανά. Υποστήριξε λοιπόν ότι εάν ο κ.Τσίπρας αποφασίσει νέες εκλογές, αυτό θα σημαίνει παράδοση εξουσίας, “γιατί τι θα πει στον ελληνικό λαό; Τι θα ζητήσει; Την ίδια εντολή που ζήτησε τέσσερις μήνες πριν ή εντολή να κάνει τα αντίθετα; Και πως θα το εξηγήσει στο κόμμα του και μάλιστα σε συνθήκες απόλυτου χάους που ο ίδιος θα έχει προκαλέσει;”

Ο κ.Σαμαράς ισχυρίστηκε επίσης ότι: “Κάποιοι τη Ν.Δ την πολεμάνε ακόμη, γιατί άντεξε όταν όλα τα άλλα κατέρρεαν και γιατί παραμένει μεγάλη εγγύηση για την πορεία στην Ευρώπη, κάποιοι θα ήθελαν η παράταξη μας να μην έχει αντέξει. Κάποιο τη χτυπούν. Μερικοί, ελάχιστοι, και μέσα από την παράταξη έχουν προσχωρήσει σε αυτή τη λογική και παίζουν προσωπικά πολιτικά παιχνίδια, γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτά είναι δωράκια που κάνουν στο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δε το συγχωρεί κανείς”.

(Φωτογραφία: Sooc)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αντώνης Σαμαράς, Νέα Δημοκρατία
SHARE:

24Media Network