Ο “σταυροφόρος” της διαφάνειας δίχως Πόθεν Έσχες

Διαβάζεται σε 4'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης INTIME

Ερωτηματικά και αντιφάσεις προκύπτουν από την συγκυρία στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να δηλώσει πολέμιος του μαύρου χρήματος στο πολιτικό σύστημα

Περίεργες συγκυρίες κι ακόμη περισσότερα ερωτήματα, αναδεικνύει η –υπερατλαντική αφού βρίσκεται στις ΗΠΑ- προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη τα τελευταία 24ωρα να εμφανιστεί ως ο «Σταυροφόρος της Διαφάνειας» και ο πολέμιος του «μαύρου χρήματος» για όλο το πολιτικό σύστημα, δίχως να εξαιρεί και τον …ΣΥΡΙΖΑ!

Ιδίως από στην στιγμή που παραμένει ό μόνος επικεφαλής σημαντικού κόμματος τα τελευταία χρόνια που δεν έχει καταθέσει «Πόθεν Έσχες».

Οι δηλώσεις

Η προχθεσινή ανάρτηση του στην οποία ανέφερε πως «ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης» … ανέβηκε επίπεδο μετά την δημόσια παρέμβαση του στενού συνεργάτη του Ευάγγελου Αποστολάκη. Ο τελευταίος υποστήριξε πως «όλα τα κόμματα έχουν μαύρα» προκαλώντας ένα γαϊτανάκι αντιδράσεων.

Έτσι είχαμε χθες νέα παρέμβαση από τον Στέφανο Κασσελάκη όπου δήλωσε πως  … «το σύστημα του μαύρου χρήματος στα ελληνικά κόμματα θα το σπάσω, ακόμη κι αν χρειαστεί να πέσω μαζί του».

Το αναμενόμενο «Πόθεν Έσχες»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι οι πρωτοβουλίες αυτές του ηγετικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώθηκαν μόλις 5 ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την κατάθεση Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης από το Στέφανο Κασσελάκη. Ενώ ήδη βρίσκεται υπό το καθεστώς εισαγγελικής έρευνας εξαιτίας του ασυμβίβαστου της προεδρικής ιδιότητάς του με αυτή του ιδιοκτήτη αλλοδαπής εταιρίας.

Ως τέτοια έχει οριστεί η 30η Ιουνίου (την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει παρατείνει έως την 1η Ιουλίου). Συνοδεύεται μάλιστα με την δημόσια δέσμευσή του κατά την προεκλογική περίοδο, για το ότι όχι μόνον θα καταθέσει «Πόθεν Έσχες» αλλά θα δημοσιοποιήσει κιόλας το περιεχόμενό του.

Δεν λείπουν μάλιστα κι αυτοί που συνδέουν το ταξίδι του στις ΗΠΑ, με την υποχρέωσή του αυτή. Ιδίως από την στιγμή που – όπως έχει δηλώσει- δεν του έχουν παραδοθεί ακόμη τα στοιχεία των αμερικανικών αρχών ώστε να τεκμηριώσει τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει.

Θυμίζουμε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης προεκλογικά δημοσιοποίησε κάποια στοιχεία του «Πόθεν Έσχες» του δίχως τεκμηρίωση. Υποστηρίζοντας ότι το εισόδημά του είναι περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ για το προηγούμενο έτος καθώς και την συμμετοχή του σε δύο εταιρίες, τις οποίες υποστηρίζει ότι έχει μεταβιβάσει.

Αφήνοντας όμως ανοιχτό το θέμα της τεκμηρίωσης της προέλευσης των χρημάτων, του σε ποια πρόσωπα έχει μεταβιβάσει τις εταιρίες, όπως και το πόσες εταιρίες διέθετε στο πρόσφατο παρελθόν. Ερώτημα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού σύμφωνα με όσα έχει υποστηρίξει σε τηλεοπτική του συνέντευξη μετείχε σε έναν τέτοιο αριθμό εταιριών που δεν μπορούσε να τις …μετρήσει.

Αντιφάσεις

Οι πρωτοβουλίες του Στέφανου Κασσελάκη πάντως δημιουργούν ερωτηματικά και σε σχέση με όσα υποστήριζε ο ίδιος τους τελευταίους μήνες. Κυρίως όσον αφορά τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά δηλαδή που μόλις προχθές ο Στέφανος Κασσελάκης περιέγραψε με την φράση «παρέλαβα χάος».

Αυτά ενώ πηγές της Κουμουνδούρου μόλις έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και συγκεκριμένα την 1η Νοεμβρίου υποστήριζαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι ένα κόμμα “νοικοκυρεμένο”, που καταβάλλει εγκαίρως τους μισθούς στους υπαλλήλους του, ακόμη και στις πιο απαιτητικές περιόδους, όπως αυτή των τελευταίων μηνών». Ενώ τους επόμενους μήνες φίλια στην ηγεσία Κασσελάκη ΜΜΕ αφιέρωναν αρθρογραφία στα «fake news της Ν.Δ» περί των «άδειων ταμείων» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτά ενώ παρόμοια εικόνα ουδέποτε έχουν δώσει οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα ο πρώην γραμματέας Πάνος Ρήγας «ερμήνευσε» τις αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη δηλώνοτας πως «δεν μιλάει για μαύρα χρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναισαφές». Επίσης η νυν γραμματέας Ράνια Σβίγκου δεν μετακινήθηκε όταν υπήρξε μεταβολή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάζεται με τον Στέφανο Κασσελάκη έως και σήμερα.

Πολιτική διάσταση

Αυτά δίχως να συνυπολογίσει κανείς την πολιτική διάσταση της υπόθεσης. Αφού οι γενικόλογες αναφορές περί «μαύρου χρήματος» και την διάχυσή του σε όλο ανεξαιρέτως  πολιτικό σύστημα είναι γνωστό στο παρελθόν ότι αποτέλεσαν το υπόβαθρο για την ενίσχυση της ακροδεξιάς.

Αυτό σε μία περίοδο που, όπως έγινε σαφές και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το ακροδεξιό φαινόμενο είναι πάλι σε άνθιση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα