Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς
Ο Αλέξης Τσίπρας έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου Eurokinissi

Επιβεβαιώνονται οι αλλαγές στη συνάντηση σήμερα του Αλέξη Τσίπρα με το Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας. Πώς ο Τσίπρας “κέρδισε όλο το χαρτί” στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Ένα “νέο” και ένα “άλλο” κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με το Συνέδριό του αρχές του νέου έτους, εφόσον βεβαίως οι οργανωτικές αλλαγές που αποφασίστηκαν στην Πολιτική Γραμματεία της Τετάρτης ολοκληρωθούν επιτυχώς, κάτι όμως που έχει ως προϋπόθεση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κατανοήσει τα λάθη του, έχει πραγματική πρόθεση να τα διορθώσει και κυρίως, αργά αλλά σταθερά, διαμορφώνει μια εναλλακτική πολιτική πρόταση για το μέλλον της χώρας.

Η διαβεβαίωση του Τσίπρα διασκέδασε τους φόβους

Με τη διαβεβαίωσή του ότι δεν πρόκειται να εκλεγεί από τη βάση, ο Αλέξης Τσίπρας “πήρε το όλο το χαρτί” στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. “Σε ότι με αφορά δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι καμιά εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας. Έχουμε κερδίσει υπό την ηγεσία μου τρεις εκλογές, ένα δημοψήφισμα και στις εκλογές που χάσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από έναν στους τρεις ψηφοφόρους” είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του κόμματος, σε μια τοποθέτηση που εκτόνωσε κατά πολύ το κλίμα. “Πρόεδρε είχαμε φοβηθεί με τόσα που ακούγαμε” είπε μάλιστα σε κάποια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πέτρος Λάμπρου. “Γιατί να φοβηθείτε; Με ρωτήσατε και σας είπα κάτι άλλο από αυτό που σας λέω σήμερα;” απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας-και το κλίμα είχε ήδη κερδηθεί, καθώς ο Πρόεδρος του κόμματος “θυσιάζοντας” θέματα που θεωρεί δευτερεύοντα, “πέρασε” όλα όσα επεδίωκε.

Συνελεύσεις για εγγραφή μελών παρουσία του Αλ. Τσίπρα

Επειδή βεβαίως, ανεξαρτήτως του τι λέγεται μάλλον δεν θα βρεθούν και πολλοί πρόθυμοι να πάνε στις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να εγγραφούν, η Κουμουνδούρου προωθεί τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας (e-ΣΥΡΙΖΑ), όπου θα μπορούν να εγγράφονται διαδικτυακά μέλη, με έναρξη καμπάνιας εγγραφών με τη δημιουργία και της ψηφιακής πλατφόρμας, από 1ης Οκτωβρίου. Παράλληλα, προγραμματίζοντας ανοιχτές συνελεύσεις μελών για την εγγραφή νέων μελών και για την εκλογή νέων Συντονιστικών Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Ποιο θα είναι- σύμφωνα με την Κουμουνδούρου το κίνητρο για τη συμμετοχή στις συνελεύσεις; Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα σε αυτές- ο Πρόεδρος του κόμματος θα πάει σε όλες τις μεγάλες πόλεις!

Οι επιτροπές και οι επικεφαλής τους

Ενόψει του Συνεδρίου, στην Κουμουνδούρου, θα διαμορφωθούν τρεις Επιτροπές: Η Επιτροπή Διακήρυξης, η Επιτροπή Προγράμματος και η Οργανωτική Επιτροπή. Για την Επιτροπή Προγράμματος ο Αλ. Τσίπρας έχει προτείνει στον Γιώργο Σταθάκη να είναι ο επικεφαλής και ο πρώην υπουργός, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο news24/7, αποδέχθηκε την πρόταση. Αναζητούνται οι επικεφαλής των δυο άλλων Επιτροπών, η σύνθεση των οποίων θα περιλαμβάνει και τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, αλλά και θα τηρεί τις εσωκομματικές ισορροπίες. Την ευθύνη για το ψηφιακό κόμμα έχει αναλάβει Επιτροπή που θα εισηγηθεί, με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση και μέλη ειδικούς επιστήμονες, ενώ στον τομέα αυτό, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, μελετάται και η εμπειρία της Νέας Δημοκρατίας, που έχει κάνει πρωτοποριακά βήματα στη χώρα!

Η δημιουργία Ενιαίου Κέντρου και τα νέα πρόσωπα

Η σημαντικότερη, ίσως, απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία Ενιαίου Κέντρου με την Προοδευτική Συμμαχία. Άμεσα, δηλαδή, συγκροτείται ενιαία Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ), με την προσθήκη των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας, αλλά και “άλλων προσωπικοτήτων”- γεγονός που δείχνει πως ο Αλ. Τσίπρας είναι σε συζητήσεις για προσχώρηση νέων προσώπων στο όλο εγχείρημα. Η Γραμματεία της ΚΟΕΑ, πάντως, θα είναι το όργανό που, υπό τον Πρόεδρο του κόμματος, θα λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις και που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο Συνέδριο μετασχηματισμού του.

Η ομιλία στο Φεστιβάλ της Νεολαίας

Η ανασυγκρότηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινά ουσιαστικά από το μηδέν (οι φωτογραφίες από τη συγκέντρωση για την κλιματική αλλαγή έξω από την πρεσβεία της Βραζιλίας) αποτελεί προτεραιότητα για την ηγεσία της Κουμουνδούρου. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να πραγματοποιήσει την “ομιλία-πλατφόρμα” για τον μετασχηματισμό του κόμματος στο Φεστιβάλ της Νεολαίας 27-28 και 29 Σεπτεμβρίου. Στις 14-15 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ, ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο, 21 και 22 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, που θα επικυρώσει τον οδικό χάρτη προς το Συνέδριο, με τα έξι σημεία που αποφάσισε χθες η Πολιτική Γραμματεία.

Η -δύσκολη- πορεία προς το Συνέδριο

Η πορεία προς το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, μόνο ανέφελη δεν θα είναι. Οι αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, πχ, θα χρειαστούν εξειδίκευση- και, ως συνήθως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Επιπλέον, η μάχη για τους συσχετισμούς, υπό τις νέες συνθήκες, θα είναι σκληρή. Αλλά επί αυτών …προσεχώς!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα