Ο Τσίπρας βλέπει τον Γ. Παπανδρέου για τον εκλογικό νόμο

Ο Τσίπρας βλέπει τον Γ. Παπανδρέου για τον εκλογικό νόμο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τι θα συζητηθεί

Συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργο Παπανδρέου, έχει αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί ο εκλογικός νόμος.

Ο πρωθυπουργός, θα ενημερώσει τον Γιώργο Παπανδρέου για τις θεσμικές αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενόψει και των ανακοινώσεων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειές της για την επίτευξη του στόχου των 200 ψήφων στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή και θα κρίνει αν ο νέος εκλογικός νόμος με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. 

Η ψηφοφορία επρόκειτο να γίνει το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο μετατέθηκε κατά μία μέρα, ώστε να προλάβουν να τοποθετηθούν περισσότεροι βουλευτές.

Μέχρι στιγμής όλα τα δεδομένα δείχνουν πως το «τυράκι» της μείωσης του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή δεν λειτούργησε θετικά ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στο ΠΟΤΑΜΙ, ώστε να αλλάξουν τη στάση τους στη Βουλή. Επίσης η «απειλή» η μείωση του πλαφόν να βάλει στη Βουλή και άλλα μικρά κόμματα δεν φαίνεται να προβλημάτισε την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει δογματική προσέγγιση στο θέμα αυτό, ωστόσο δεν το θεωρεί πιθανό να αλλάξει.

Η πίεση προς ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή με αρκετά στελέχη να βλέπουν και πιο μακριά από την ψήφιση του εκλογικού νόμου. Μπορεί στο Μαξίμου να θεωρούν, πλέον τον Βασίλη Λεβέντη ως ένα εν δυνάμει σύμμαχο, την ίδια ώρα, όμως η καταψήφιση του εκλογικού νόμου από τα δυο κόμματα απομακρύνει τα σενάρια για προσέγγιση της κεντροαριστεράς.

«Άσσος στο μανίκι» του πρωθυπουργού ενδεχομένως να αποτελέσει μια υποσχετική δέσμευση για ένα νέο νομοθέτημα που θα λύνει τόσο το θέμα της ψήφου των ομογενών, που υποστηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ όσο και για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας, Γιώργος Παπανδρέου
SHARE:

24Media Network