Αμερικανικές επενδύσεις στα ναυπηγεία της Σύρου

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε, σήμερα Παρασκευή 3 Μαρτίου, συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη κ. Geoffrey Pyatt, στο περιθώριο του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε, σήμερα Παρασκευή 3 Μαρτίου, συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη κ. Geoffrey Pyatt, στο περιθώριο του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ) EUROKINISSI

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ έκανε γνωστό το ενδιαφέρον του Αμερικανού κολοσσού ΟΝΕΧ, μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον

Για την σύσφιξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, τις αμερικανικές επενδύσεις που διαφαίνονται στον ορίζονται, αλλά και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και της ναυσιπλοΐας έκανε λόγο ο Αμερικανός πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στη διάρκεια  του 7oυ Συνεδρίου, «Navigator 2017, The Shipping decision Makers forum» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλωτό Μουσείο «Hellas  Liberty».

Όπως είπε, η συνεργασία των δύο χωρών περιλαμβάνει ενισχυμένες διμερείς επενδυτικές συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένης μιας συνολικής στρατηγικής όπου η Ελλάδα θα διαδραματίζει ρόλο κομβικού ενεργειακού διαμετακομιστή προς την Ευρώπη και στον οποίο οι ΗΠΑ φιλοδοξούν να επενδύσουν σημαντικά. Ο διπλωμάτης έκανε όμως αναφορά και σε επενδύσεις στον τομέα της ναυσιπλοΐας, των λιμανιών και των ναυπηγείων. "Ελπίζουμε να μπορέσουμε να γιορτάσουμε μια ιδιαίτερα υψηλή επένδυση στα ναυπηγεία Σύρου στο άμεσο μέλλον" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρεσβευτής της Αμερικής εκθείασε την Ελλάδα για τον τρόπο που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις, φέροντας ως παράδειγμα τα 14 ελληνικά αεροδρόμια, ενώ έκανε ειδική μνεία για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο επενδυτικό και γεωστρατηγικό ενδιαφέρον για τη χώρα του. Κοντά στο σημείο μάλιστα, αποκάλυψε αμερικανικό σχέδιο για στρατιωτική βάση ελικοπτέρων.

Ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε και στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, σχολιάζοντας πως πλέον τις δύο χώρες συνδέει φιλία που δεν υπήρξε ποτέ πιο δυνατή. "Έχουμε φτάσει στο ζενίθ των διμερών σχέσεων και πρέπει να εξακολουθήσουμε να χτίζουμε πάνω σε αυτό το μομέντουμ" σχολίασε.

"Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, "η φιλία των ΗΠΑ με τον ελληνικό λαό υπήρξε μακρά και διαρκής" δήλωσε τέλος ο πρεσβευτής, τονίζοντας πως ανυπομονεί να γίνει μάρτυρας πιο δυνατής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αμερική. Ο κ. Πάιατ προέβλεψε πως το 2018 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις.

SHARE: