Γαβρόγλου: Ο υπουργός Παιδείας δεν πρέπει να είναι υποψήφιος βουλευτής

Γαβρόγλου: Ο υπουργός Παιδείας δεν πρέπει να είναι υποψήφιος βουλευτής
Francesca Giaitzoglou Watkinson

Ο υπουργός Παιδείας μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και το σχέδιο για το νέο λύκειο.

Να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια κάλεσε την ΟΛΜΕ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας» με τον Βασίλη Σκουρή και την Αγγελική Σπανού. Κάλεσε επίσης την ΝΔ να τοποθετηθεί, δηλώνοντας ποια είναι τα τρία προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το λύκειο.

Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ολοκληρώνουμε τη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια για τη νέα αρχιτεκτονική των πανεπιστημίων μας και τον νέο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Τελειώνει ένας δυισμός στην ανώτατη εκπαίδευση και αλλάζει η φιλοσοφία του λυκείου. Όταν φωνάξαμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ δυστυχώς δεν είχαν να προτείνουν κάτι συγκεκριμένο. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε το ίδιο πρόβλημα με τα συνδικαλιστικά όργανα. Όταν ψηφίσαμε τον νόμο για τα κριτήρια διορισμού των εκπαιδευτικών, τους ζητήσαμε προτάσεις. Απάντηση δεν ήρθε ποτέ.

Francesca Giaitzoglou Watkinson

 

Είναι ευχαριστημένοι με την τρίτη λυκείου όπως είναι σήμερα; Υπάρχουν παρατάξεις που αντιπολιτεύονται, που είναι εξαιρετικά κομματικοποιημένες. Στη διάρκεια της κρίσης το πολιτικό σύστημα αναγκάστηκε να σκεφτεί για τον εαυτό του, τι λάθη κάναμε. Εκείνο που δεν έχει γίνει είναι μια εκ βαθέων συζήτηση στο συνδικαλιστικό κίνημα για να δει πού βρίσκεται. Χρειάζεται ένας κριτικός αναστοχασμός. Καλούμε την ΟΛΜΕ να μας πει τις προτάσεις της. Δεν μπορεί να υπάρχει μια γενική συνωμοσία σε όλα τα σχολεία που πηγαίνω και να παίρνω ένα εντελώς άλλο κλίμα, ή αποδοχή ή δυσπιστία, όχι πάντως άρνηση.

Καλώ την αντιπολίτευση να μας πει τα δύο-τρία σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το λύκειο σήμερα. Κατά τη γνώμη μας είναι ότι πρώτον δεν υπάρχει ουσιαστικά τρίτη λυκείου, δεύτερον τα παιδιά μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με ένα απάνθρωπο σύστημα που τα εξαντλεί και μετά ξεχνούν όσα έμαθαν στα φροντιστήρια».

Για τις αντιδράσεις πανεπιστημιακών: «Όταν λένε ότι δημιουργούμε ανέργους, τους ρωτώ αν πας στο πανεπιστήμιο αποκλειστικά για να βρεις δουλειά. Τα πανεπιστήμια είναι για να μορφωνόμαστε. Ειδικά με την ψυχολογία υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τα νέα παιδιά. Το θέμα είναι αν οι καθηγητές θέλουν κι άλλους στα πόδια τους. Δεν είναι μια παροχολογία από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουμε ήδη έργο, για παράδειγμα έχουμε ήδη δώσει καινούργιες θέσεις καθηγητών.» 

Για τους διορισμούς εκπαιδευτικών: «Θα γίνουν 15.000 διορισμοί εκπαιδευτικών στην επόμενη τριετία. Η πλατφόρμα θα ανοίξει πριν το Πάσχα για τους 4500 διορισμούς εντός του 2019. Σύντομα, μετά το Πάσχα, θα γίνει προκήρυξη για τους επόμενους 10.500, 5250 για το 2020, άλλοι τόσοι για το 2021. Η ΝΔ δεν μας έχει πει ακόμη αν θέλει διορισμούς εκπαιδευτικών. Ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλά για τον μνημονιακό κανόνα στις προσλήψεις 1/5. Είναι στοιχείο μιας σοβαρής κυβέρνησης να δείξει στους πολίτες ότι έχει πρόγραμμα και δεν κάνει σπασμωδικές κινήσεις. Ακόμη και στο μικρό ενδεχόμενο να μην προλάβουμε να γίνουν οι μόνιμοι διορισμοί τον Σεπτέμβριο, θα ισχύσουν οι υπάρχοντες πίνακες αναπληρωτών. Βέβαια εμείς είμαστε 100% σίγουροι ότι μέσα από τη διαδικασία που έχουμε επιλέξει θα υπάρχουν οι μόνιμοι διορισμοί. Το σύνολο των αναπληρωτών που έχουμε φέτος θα είναι και του χρόνου, αλλά θα έχουν αφαιρεθεί οι 4.500. Δηλαδή, οι μόνιμοι, συν οι πρόσθετοι αναπληρωτές».

Francesca Giaitzoglou Watkinson

Περί συναίνεσης: «Η λεγόμενη συναίνεση που είχε επιτευχθεί με τον νόμο Διαμαντοπούλου δεν ήταν ακριβώς όπως διαφημίζεται από την αντιπολίτευση. Οι βουλευτές που τον ψήφισαν τον ακύρωσαν επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου, έγινε αλλαγή 180 μοιρών.  NOVARTIS  Ακόμη και αν ένας υπάλληλος τρίτης κατηγορίας έχει βάλει το χέρι στο μέλι σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν έχω άποψη μέχρι να δούμε πού θα καταλήξει η δικαιοσύνη. Δεν διασύρθηκε κανείς. Δεν πρέπει όλα να πολιτικοποιούνται.»

Για τις εκλογές: «Δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Είμαι 72 ετών, νομίζω ότι κάποια στιγμή τα άτομα δεν πρέπει να συνεχίζουν, έχω μεγάλη ανάγκη να ζήσω μια πιο κανονική ζωή με την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Πιστεύω ότι ο υπουργός Παιδείας δεν πρέπει να κατεβαίνει στις εκλογές γιατί ο πειρασμός να ευνοήσει κάποιους είναι μεγάλος, κανείς δεν πρέπει να έχει τέτοια πρόκληση στην καθημερινότητά του.»

Φωτογραφίες: Francesca Giaitzoglou Watkinson

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα