Οι αγρότες σήμερα αποφασίζουν – Τζέλλας στο NEWS 24/7: Έφτασε η ώρα

Διαβάζεται σε 5'
Κινητοποίηση αγροτών στην πόλη των Τρικάλων
Κινητοποίηση αγροτών στην πόλη των Τρικάλων (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Στη Λάρισα σήμερα οι αγρότες συζητούν για έφοδο στην Αθήνα με τα τρακτέρ. “Δεν έχει άλλα μέτρα”, επιμένει η κυβέρνηση και περιμένει να ξεφουσκώσουν τα μπλόκα

Τις επόμενες κινήσεις τους αποφασίζουν σήμερα στη Λάρισα οι αγρότες από όλη την Ελλάδα, μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι αγρότες όλων των πολιτικών αποχρώσεων θεωρούν πάντως “ψίχουλα” το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης .

Υπενθυμίζεται ότι το νέο αυτό πακέτο στήριξης των αγροτών περιλαμβάνει:

  • Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια.
    Προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Δεν ικανοποιείται όμως το βασικό αίτημα των αγροτών για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία.

Στην πανελλαδική σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στη Νίκαια Λάρισας, αναμένεται μάλιστα να συζητηθεί η πρόταση για “έφοδο” στην Αθήνα με τα τρακτέρ και φαίνεται πως είναι πιθανό να περάσει.

Η Αθήνα δεν είναι μακριά”, δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ο Κώστας Τζέλλας από το μπλόκο της Καρδίτσας.

Τα τρακτέρ ζεσταίνουν μηχανές για Αθήνα

Μιλώντας στο NEWS 24/7 ο κ. Τζέλλας εκτίμησε ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα, γιατί όπως τόνισε “αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν ικανοποιούν κανενός αγρότη τα αιτήματα”.

Ο κ. Τζέλλας υπενθύμισε ότι πριν από 15 ημέρες οι αγρότες σε προηγούμενη πανελλαδική στη Νίκαια είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο να μεταβούν στην Αθήνα με τα τρακτέρ. Και είχαν αποφασίσει ότι είναι μία πρόταση που θα τη σκεφτούν σοβαρά.

Νομίζω έφτασε η ώρα”, πρόσθεσε ο κ. Τζέλλας, προαναγγέλοντας ότι: “Εμείς ως μπλόκο Ε65 θα καταθέσουμε σχετική πρόταση“. Εκτίμησε δε ότι: “Σε όλα μπλόκα υπάρχει διάθεση για κλιμάκωση”.

Και το μπλόκο του Πλατυκάμπου αποφάσισε χθες κλιμάκωση κινητοποιήσεων και θα προτείνει πορεία με τρακτέρ στην Αθήνα κατά τη σημερινή πανελλαδική συνδιάσκεψη.

Ενωμένα τα μπλόκα όλης της χώρας

Σημειωτέον ότι στην πανελλαδική θα λάβουν τελικά μέρος εκπρόσωποι όλων των μπλόκων από όλη τη χώρα, παρότι η ανακοίνωση χθες μίας χωριστής σύσκεψης αγροτών στις Σέρρες δημιούργησε εντυπώσεις για προσπάθεια διάσπασης των μπλόκων της Μακεδονίας από αυτά της Θεσσαλίας.

Και το μπλόκο του Προμαχώνα όμως, αλλά και τα υπόλοιπα μπλόκα της Μακεδονίας, θα δώσουν το παρών στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας.

Ενώ οι αγρότες που θα μετέχουν στη σύσκεψη στις Σέρρες ξεκαθαρίζουν ότι ήταν προγραμματισμένη πριν τη συνάντηση της 15μελούς αντιπροσωπείας με τον πρωθυπουργό. Δεν τίθεται επομένως ζήτημα διάσπασης των μπλόκων, όπως ίσως ήλπιζε η κυβέρνηση.

Όλοι μαζί θα αποφασίσουμε ενωμένοι γιατί δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα. Ο αγώνας συνεχίζεται”, δήλωσε ο κ. Τζέλλας στο NEWS 24/7.

Υπενθυμίζεται ότι χθες πραγματοποιήθηκαν συμβολικά μπλόκα σε Καρδίτσα, Πλατύκαμπο, Αίγιο, Καστοριά, Εύζωνες.

Γεγονός είναι πάντως ότι πιο… αγωνιστική διάθεση έχουν οι αγροτοσυνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, οι οποίοι φαίνεται ότι θα ήθελαν να συμπέσουν στην Αθήνα αγρότες και φοιτητές σε κινητοποιήσεις για το αγροτικό και κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Πάντως και οι αγροτοσυνδικαλιστές, που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, επίσης δεν θεωρούν ότι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης λύνουν ουσιαστικά τα αγροτικά προβλήματα. Ενώ υπάρχει πάντα το μείζον ζήτημα της ΚΑΠ. Ζήτημα που επικαλείται βέβαια η κυβέρνηση προσπαθώντας να πείσει τους γαλάζιους αγρότες να μην… ξεστρατίσουν στις ευρωεκλογές.

“Αυτά τα μέτρα είναι τα τελευταία”, λέει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση επιμένει σε κάθε περίπτωση ότι τα τελευταία πρόσθετα μέτρα είναι όντως τα τελευταία και δεν έχει άλλα.

Δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα για την περίπτωση των αγροτών. Ανοιχτός διάλογος μπορεί να υπάρχει πάντα, αλλά με ανοιχτούς δρόμους”, ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης.

Ενώ και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι “τα περιθώρια όταν επιδοτείς είναι στενά”. Επικαλέστηκε μάλιστα ότι η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο δυνατό και όσον αφορά στο αγροτικό πετρέλαιο και – κυρίως – όσον αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα. Καθώς οι αγρότες ζητούν πλαφόν 7 λεπτά την κιλοβατώρα και με τις νέες παρεμβάσεις η τιμή πέφτει στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Ο καυτός αγροτικός Φεβρουάριος

Στην ουσία η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι από Μάρτιο θα ξεφουσκώσουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Μέχρι τότε αγοράζει χρόνο, αποφεύγοντας να συγκρουστεί μαζί τους ευθέως, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στηρίζει τα αγροτικά αιτήματα.

Ενδεχομένως σε αυτό έχει παίξει ρόλο και το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν έχουν ουσιαστικά διακόψει ή δυσκολέψει την καθημερινότητα των πολιτών. Σε αντίθεση με τα τέλη της δεκαετίας του ’90 πχ όταν τα μπλόκα έκοβαν την Ελλάδα στα δύο.

Αυτή τη φορά οι αγρότες έχουν επιλέξει την τακτική των συμβολικών αποκλεισμών και των συγκεντρώσεων με τρακτέρ στις πόλεις, χωρίς όμως να διαταράσσουν την καθημερινότητα των πολιτών. Η τακτική αυτή έχει αποδώσει επικοινωνιακά. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει πλέον ο κίνδυνος της εξάντλησης.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν ότι μία κλιμάκωση με αγροτική πορεία στην Αθήνα θα είναι και η κορύφωση των κινητοποιήσεων και μετά θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση.

Ενδεχόμενη “απόβαση” των τρακτέρ πάντως στην Αθήνα θα χαλάσει το κυβερνητικό αφήγημα. Σημειωτέον ότι στο τραπέζι έχουν πέσει δύο προτάσεις: Να έρθουν οι αγρότες με τα τρακτέρ στην Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο ή την επόμενη εβδομάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα