"Οι χώρες δεν αυτοκτονούν"

ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-2η ΗΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ/ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ  (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-2η ΗΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ/ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Με ένα εκτενές άρθρο στην προσωπική της ιστοσελίδα η υπ. Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, επισημαίνει την κρισιμότητα των καιρών. Μιλά για απαραίτητη αντίδραση και εθνική ομοψυχία για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Διαβάστε στο NEWS 247 αναλυτικά το άρθρο

"Οι χώρες δεν αυτοκτονούν, ανασυγκροτούνται και αντεπιτίθενται", τονίζει η Αννα Διαμαντοπούλου, ζητώντας ουσιαστική εθνική ομοψυχία "για μια φορά στην Ιστορία μας".

Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου επιχειρεί μία παρέμβαση στο πολιτικό σκηνικό με εκτενές κείμενό της (που δημοσιεύτηκε στην προσωπική της ιστοσελίδα ), προειδοποιώντας για την κρισιμότητα των καιρών.

Η συμφωνία των 26 μελών της Ε.Ε. στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, επί της γαλλογερμανικής πρότασης για αυστηρό δημοσιονομικό έλεγχο, είναι ανατρεπτική, αλλά και ταυτόχρονα δύσκολα υλοποιήσιμη, εκτιμά η υπουργός Παιδείας.

Οι πιθανές πραγματικές εξελίξεις είναι πολλές και σε αρκετές περιπτώσεις επικίνδυνες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος υποβάθμισης συνολικά της πιστοληπτικής ικανότητας της Ευρωζώνης και η απειλητική αύξηση του δημόσιου χρέους της συνολικά.

Παράλληλα, οι εντάσεις σε πολιτικό επίπεδο εντός της Ε.Ε., οδηγούν σε αποφάσεις που αφορούν άμεσα και την Ελλάδα, σε ένα περιβάλλον με ελάχιστα περιθώρια δικής μας επιρροής.

Τα δικά μας επιμέρους ζητήματα, σημειώνει η κ. Διαμαντοπούλου προχωρούν μέσα σε βαρύ κλίμα, τόσο με την ύφεση στο εσωτερικό, όσο και με το κλίμα ανασφάλειας σε όλη την Ευρωζώνη και το χρηματοπιστωτικό τομέα στο εξωτερικό. Τόσο η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, όσο και η εκτέλεση του PSI είναι θέματα με τεράστιες δυσκολίες.

Η ευνοϊκή για την Ελλάδα απόφαση της 26ης Οκτωβρίου – που παρά τις αμφισβητήσεις αποτελούσε σανίδα σωτηρίας – απαιτεί μεγάλη προσπάθεια για να παραμείνει σε ισχύ.

"Πρέπει και μπορούμε να αντιδράσουμε"

"Οι χώρες δεν αυτοκτονούν, ανασυγκροτούνται και αντεπιτίθενται. Το έχουμε κάνει και εμείς πολλές φορές στην ιστορία μας.

Για το εσωτερικό μέτωπο, κυρίαρχο όπλο μας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, η δύναμη της Έξυπνης Ελλάδας, οι προικισμένοι και παραγωγικοί άνθρωποι που μπορούν και πρέπει να βοηθηθούν, ώστε να λειτουργήσουν έξω από τις συνηθισμένες συνταγές, επιδιώξεις και αγκυλώσεις. Πολλοί το κάνουν ήδη. Απαντήσεις υπάρχουν, μια νέα Ελλάδα μπορεί να γεννηθεί.

Για το εξωτερικό μέτωπο - και μετά την αμφισβήτηση που έχουμε δεχθεί ως Ελλάδα και ως Έλληνες - το μόνο όπλο που μας έχει μείνει είναι η εθνική μας ομοψυχία. Εθνική ομοψυχία που οφείλουμε, για μια φορά στην ιστορία μας να την κάνουμε πράξη, με τρόπο ουσιαστικό και όχι προσχηματικό.

Όχι ως έξωθεν επιβολή, αλλά ως δική μας επιλογή. Με μια φωνή να διασώσουμε τα κεκτημένα μας στην Ευρώπη και με το ευρώ στο χέρι να κερδίσουμε τη μάχη στο εσωτερικό", τονίζει η υπουργός.

Η εθνική ομοψυχία "επιχειρήθηκε χωρίς γενναιοψυχία"

Αν και ξεκινά από κόμματα και πολιτικούς αρχηγούς, η εθνική ομοψυχία εμπεδώνεται σε μια κοινή αντίληψη που κρατά μαζί όλους τους Έλληνες και τους ωθεί σε μια τεράστια εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης με δικαιοσύνη, σε κάθε περιοχή και σε κάθε τομέα, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας, αναφέρει η κ. Διαμαντοπούλου.

Η συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου δεν αρκεί, "δεν είναι κυβέρνηση της δόσης, και της άλλης δόσης και του PSI".

"Στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, τα νέα κέντρα ισχύος θα αποτελέσουν οι κοινωνίες που θα καταφέρουν να βγουν από την κρίση με αλώβητη την εθνική αυτοπεποίθησή τους. Αντίθετα, κοινωνίες που θα καταρρεύσουν – πρωτίστως ψυχολογικά – δεν θα έχουν άλλο μέλλον από αυτό του δορυφόρου", προειδοποιεί.

Θετική αντίδραση στο μήνυμα Στεφανόπουλου

Η υπουργός Παιδείας χαρακτηρίζει σημαντική την παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς όπως και αυτή συμφωνεί:

* Η κυβέρνηση πρέπει να διαθέτει όλα τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια

* Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει (τουλάχιστον από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση) την επιλογή ανασχηματισμού

* Η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει στόχους ανά μήνα και ανά υπουργείο

* Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση θα πρέπει να το κάνουν με ειλικρίνεια, στο Κοινοβούλιο, στο δημόσιο λόγο και στους κοινωνικούς χώρους

* Τα κόμματα οφείλουν άμεσα να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις που θεωρούν ότι βοηθούν στην έξοδο από την κρίση και όχι να τις αφήνουν για έκπληξη μετά τις εκλογές. 

SHARE:

24Media Network