Οι νέες ισορροπίες στο Μαξίμου

Διαβάζεται σε 3'
Μάκης Βορίδης
Μάκης Βορίδης EUROKINISSI

Παπασταύρου- Μπρατάκος φεύγουν από το Μαξίμου, ο Βορίδης έρχεται… πιο κοντά. Ο άνθρωπος του Μητσοτάκη για τις “ειδικές αποστολές” Θανάσης Νέζης.

Το κενό, που άφησαν στο Μαξίμου οι παραιτήσεις Παπασταύρου- Μπρατάκου, καλύφθηκε τελικά με εσωτερικές ανακατατάξεις και χωρίς ανασχηματισμό, τον οποίο φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει για μετά τις ευρωεκλογές.

Τις αρμοδιότητες του Σταύρου Παπασταύρου αναλαμβάνει ειδικότερα ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, που μετακομίζει στο Μαξίμου.

Ενώ τις γραφειοκρατικές αρμοδιότητες του Γιάννη Μπρατάκου αναλαμβάνει ο νέος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας νομικών και κοινοβουλευτικών θεμάτων, Στέλιος Κουτνατζής. Την επικοινωνία με τους βουλευτές αναλαμβάνει όμως ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και εκ των παλαιότερων και εμπειρότερων κομματικά συνεργατών του κ.Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης.

Ο κ. Νέζης είναι ούτως ή άλλως ο άνθρωπος του κ.Μητσοτάκη για τις “ειδικές αποστολές” και είχε ρόλο κλειδί ούτως ή άλλως ως σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ωστόσο πλέον έχει και τη “σφραγίδα” του αρμόδιου για τις επαφές με την ΚΟ και το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, όπου παραμένει ο επίσης έμπιστος του κ.Μητσοτάκη, Μιχάλης Μπεκίρης, μαζί με το γενικό γραμματέα της Βουλής, Γιώργο Μυλωνάκη.

Η δεξιά βιτρίνα με Βορίδη

Η αναβάθμιση του κ.Βορίδη από την άλλη έχει ως προφανή στόχο να απευθυνθεί το Μαξίμου περισσότερο στο δεξιό ακροατήριο και τη σαμαρική πτέρυγα, εν όψει και των ευρωεκλογών. Ο κ. Βορίδης σήκωσε άλλωστε μεγάλο βάρος τις ημέρες της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας, ενώ το γεγονός ότι δεν καταψήφισε τελικά το γάμο ομόφυλων ζευγαριών αλλά απείχε, επέτρεψε στον κ.Μητσοτάκη να τον κρατήσει στη δεξιά βιτρίνα της κυβέρνησης.

Ο κ.Μπρατάκος φέρεται πάντως να συνεχίσει στο παρασκήνιο να συμβάλλει στην εκλογική οργάνωση της ΝΔ, αφού έχει άλλωστε επιδείξει αποτελέσματα. Μπορεί εξάλλου ο κ.Μπρατάκος και ο κ. Παπασταύρου να παραιτήθηκαν για λόγους… συμβολισμού, αλλά από την κυβέρνηση εξαρχής τόνιζαν ότι δεν αναιρείται η προσφορά τους.

Σημειωτέον ότι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αναλαμβάνει την εποπτεία και τη ρύθμιση των Οργανισμών και των Φορέων που υπάγονται στον Πρωθυπουργό (πχ Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Εθνική Επιτροπή για Άτομα με Αναπηρία) και ο Θανάσης Κοντογεώργης την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού.

Επίσης η Ελένη Σχινά αναλαμβάνει Διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου του Πρωθυπουργού (μαζί με το αρχείο και το πρωτόκολλο του πρωθυπουργού).

Ο ανασχηματισμός προς το παρόν στο συρτάρι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διέψευσε πάντως κατηγορηματικά χθες κάθε σενάριο ευρύτερου ανασχηματισμού με αφορμή τις παραιτήσεις Παπασταύρου- Μπρατάκου. Και το ενδεχόμενο αυτό πάντως φέρεται να συζητήθηκε το Σαββατοκύριακο.

Αφενός όμως ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι δεν είναι υπέρμαχος των συχνών και σαρωτικών ανασχηματισμών. Αφετέρου δεν έχει λόγο να κάψει ένα επικοινωνιακό όπλο που μπορεί να είναι χρήσιμο μετά τις ευρωεκλογές, ανάλογα με το αποτέλεσμα, και το οποίο εν τω μεταξύ κρατά υπό έλεγχο βουλευτές που προσδοκούν σε μία θέση στον κυβερνητικό ήλιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα