Οι παγίδες για την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και τα παζάρια της Άγκυρας με τους S-400

Οι παγίδες για την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και τα παζάρια της Άγκυρας με τους S-400
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γγ του Νάτο Γένς Στόλτενμπεργκ Eurokinissi

Εν αναμονή της έναρξης των διερευνητικών επαφών, ο Στόλτενμπεργκ επισκέπτεται την Αθήνα μετά την Άγκυρα.

Με το βλέμμα στους S-400 και ενώ η Τουρκία καθυστερεί την έναρξη των διερευνητικών επαφών, αλλά προχωρά ο μηχανισμός απεμπλοκής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ επισκέπτεται μετά την Άγκυρα και την Αθήνα, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ τη Δευτέρα (5/10) συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι συνέχισαν σε ρητορικό επίπεδο τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα. Ο κ.Τσαβούσογλου ειδικότερα “κάρφωσε” Ελλάδα και Γαλλία ότι φέρνουν τα διμερή τους θέματα με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ και κατηγόρησε την Αθήνα ότι έστειλε πολεμικά πλοία στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Απολογήθηκε όμως στον ΓΓ της Συμμαχίας για την επιλογή των S-400, υποστηρίζοντας σύμφωνα με τη Σαμπάχ ότι η Τουρκία ήθελε να αγοράσει Patriot και ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα ήταν λύση ανάγκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει την Άγκυρα με κυρώσεις για την αγορά των S-400 και ο αμερικανικός παράγοντας φέρεται να ενεργοποιήθηκε, με τις επισκέψεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μαϊκ Πομπέο σε Λευκωσία και Κρήτη, όπου ανακοίνωσε το μόνιμο ελλιμενισμό του ελικοπτεροφόρου USS Hershel “Woody” Williams στη Σούδα, μετά από πληροφορίες ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά, αμερικανικής κατασκευής, μαχητικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την άσκηση «Ευνομία» στα ανοιχτά της Κύπρου στις 27 Αυγούστου.

Η ενεργοποίηση των S-400 φέρεται να αποτελεί τη (νέα) κόκκινη γραμμή των ΗΠΑ και ο κ.Στόλτενμπεργκ φέρεται να διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι οι ΗΠΑ απειλούν με εμπάργκο λόγω των S400, καθώς απειλούν συμμαχικά αεροσκάφη.

Και ενώ η Τουρκία συνεχίζει τα παζάρια και τα παιχνίδια σε διπλό ταμπλό, επιχειρώντας να κερδίσει δια των εκβιασμών στους συμμάχους, η Αθήνα παραμένει σταθερή στην “πολιτική του πιο αξιόπιστου συμμάχου” των ΗΠΑ και κατ επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειωτέον ότι οι σημερινές συναντήσεις Στόλτενμπεργκ με Μητσοτάκη και Δένδια είναι οι πρώτες μετά την μίνικρίση στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, που προκάλεσε ο τελευταίος όταν στις 3 Σεπτεμβρίου είχε σπεύσει να εξαγγείλει διάλογο Ελλάδας- Τουρκίας στο πλαίσιο της Συμμαχίας, ενώ το Oruc Reis έκοβε ακόμη βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Αθήνα είχε αδειάσει τον ΓΓ του ΝΑΤΟ και είχε ζητήσει να “μαζέψει” τις δηλώσεις του. Ο διάλογος βέβαια εν τω μεταξύ προχώρησε και ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτησε χθες τη δημιουργία γραμμής επικοινωνίας Ελλάδας- Τουρκίας 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, για αποφυγή κρίσεων.

Όμως η ελληνική πλευρά καίτοι χαρακτηρίζει φυσικά θετικό ένα μηχανισμό απεμπλοκής, εστιάζει κυρίως στο πολιτικό επίπεδο και στην έμπρακτη και σταθερή αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας. Σημειωτέον ότι ημερομηνία διερευνητικών επαφών ακόμη δεν έχει οριστεί και η καθυστέρηση οφείλεται στην Άγκυρα, με την Αθήνα να θεωρεί ότι η τουρκική κυβέρνηση τρενάρει την έναρξη των επαφών λόγω του πολύ θετικού κατά το Μέγαρο Μαξίμου αποτελέσματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον Στόλτενμπεργκ

Ο πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να επαναλάβει στον ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδα αναμένει την έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Άγκυρας, αλλά και να μην προβεί στο εξής σε μονομερείς ενέργειες. Θα ξεκαθαρίσει επίσης ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι ξεκάθαρο και αφορά αποκλειστικά και μόνο τις θαλάσσιες ζώνες, παρόλο που η Τουρκία προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και γκρίζες ζώνες, αλλά και ζήτημα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

Στον απόηχο της τελευταίας κρίσης με τον Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έχει εν γένει φιλοτουρκική στάση, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να καταγγείλει την πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα