Οι πολλές αποχρώσεις του ΟΧΙ. Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ, πορεία η ΛΑΕ, στον Λυκαβηττό η Ζωή

Οι πολλές αποχρώσεις του ΟΧΙ. Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ, πορεία η ΛΑΕ, στον Λυκαβηττό η Ζωή

To "όχι" έχει μείνει στην ιστορία ως η μεγάλη ανατροπή, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε πορεία καλεί η ΛΑΕ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Λυκαβηττό οργανώνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου που μας "χαρίζει" και ένα σκίτσο που την απεικονίζει όπως ποτέ. Όλοι στοχεύουν στο 60% που καταψήφισε την πρόταση των θεσμών

Στο 60% των ψηφοφόρων που επέλεξαν το “όχι” στο περσινό δημοψήφισμα απευθύνονται το κυβερνών κόμμα, ενώ ΛΑΕ και Πλεύση Ελευθερίας διοργανώνουν συγκεντρώσεις.

Το “όχι” έχει μείνει στην ιστορία ως η μεγάλη ανατροπή, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το δημοψήφισμα του 2015 και υπογραμμίζει ότι το αποτέλεσμά του πυροδότησε και πυροδοτεί προοδευτικές εξελίξεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

“Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το μεγαλειώδες ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου 2015. Ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του και, με την ξεκάθαρη απάντηση στο δημοψήφισμα, είπε ΟΧΙ στα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς, ΟΧΙ στις πολιτικές λιτότητας. Είπε ΌΧΙ στην προπαγάνδα των ΜΜΕ και στην εκστρατεία τρομοκρατίας που εξαπολύθηκε από όλο το εγχώριο και διεθνές σύστημα”, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι “με το ΟΧΙ του, ο λαός μας έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που πυροδότησε και πυροδοτεί προοδευτικές εξελίξεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης”.

“Με το ΟΧΙ ο ελληνικός λαός βροντοφώναξε ότι η εμμονική προσήλωση στους αριθμούς, την ώρα που οι λαοί υποφέρουν, συνιστά κίνδυνο για την Ευρώπη. Μία προειδοποίηση που, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται σήμερα με το brexit, αλλά και την άνοδο των εθνικισμών”, επισημαίνει.

Ταυτόχρονα, όμως, δείχνει και “κάποιους που μίσησαν το ΟΧΙ. Επιθυμούσαν να έρθει μία καταστροφή που ποτέ δεν ήρθε για να δικαιώσουν το δικό τους “ναι σε όλα”. Μένουν στην Ιστορία με το δικό τους “γκρίζο” τρόπο. Ως φορείς των πιο ακραίων πολιτικών στην οικονομία και την κοινωνία, ως εκείνοι που είχαν δεσμευτεί για 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο, πλήρη απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, πλήρη άρση προστασίας στην πρώτη κατοικία και εξωφρενικά πλεονάσματα, τα οποία και ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης παραδέχτηκε ότι γνώριζαν ότι δεν μπορούσαν να βγουν”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει την πεποίθηση ότι “το ΟΧΙ έχει μείνει στην Ιστορία ως η μεγάλη ανατροπή”, καθώς “με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που ακολούθησαν άνοιξε ο δρόμος για μία διαφορετική πολιτική, με αναπτυξιακή προοπτική και κοινωνικό πρόσημο, δέσμευση για την αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς αγγλικό δίκαιο, χωρίς τα δυσθεώρητα πλεονάσματα, στα οποία είχαν δεσμευτεί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ”.

“Έχουμε μπροστά μας και άλλες μεγάλες μάχες και αγώνες, που μόνο με αποφασιστικότητα μπορούμε να δώσουμε και θα νικήσουμε”, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συλλαλητήριο για τον έναν χρόνο από το δημοψήφισμα πραγματοποιείται στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα

Στο κάλεσμά της για μαζική συμμετοχή, η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για μια κορυφαία στιγμή των αγώνων ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σφραγίστηκε με τη σαρωτική νίκη του 61,3% υπέρ του ΟΧΙ ενάντια στη συμφωνία με την τρόικα. Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι μετέτρεψε το λαϊκό ΟΧΙ σε ένα ταπεινωτικό ΝΑΙ σε όλα.

Υποστηρίζει ειδικότερα ότι “μπροστά στη “δεύτερη αξιολόγηση” ακολουθεί ένα αντεργατικό πακέτο μέτρων για τα εργασιακά ανάλογων και χειρότερων ρυθμίσεων με το νόμο που έχει οδηγήσει στους δρόμους τους εργαζόμενους στη Γαλλία. Ομαδικές απολύσεις, περιορισμός του απεργιακού δικαιώματος, λοκ άουτ υπέρ της εργοδοσίας, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα και άλλα παρόμοια μέτρα είναι στην ημερήσια διάταξη, στοχεύοντας στο χτύπημα ακόμα και του δικαιώματος στον αγώνα”.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, “μοναδική διέξοδος αποτελεί η συγκρότηση ενός ευρύτερου εργατικού και κοινωνικού μετώπου, με όλα τα πληττόμενα από τα μνημόνια κοινωνικά στρώματα, για τη σύγκρουση με τους δανειστές και τους εκπροσώπους τους σε ΕΕ και ΔΝΤ και την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και όλων όσοι τις υπηρετούν και τις υλοποιούν”.

Εν τω μεταξύ, η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ καλεί σήμερα σε πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής  Ένωσης  και  στο μέγαρο  Μαξίμου.

Όπως ανακοινώνει:

“Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ  καλεί σήμερα, Τρίτη 5 Ιουλίου, πρώτη  επέτειο του συντριπτικά πλειοψηφικού και περήφανου ΟΧΙ του ελληνικού λαού στα  μνημόνια στο περσινό δημοψήφισμα, σε πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής  Ένωσης  και  στο μέγαρο  Μαξίμου, η  οποία θα  καταλήξει στο Σύνταγμα, στη συγκέντρωση που πραγματοποιούν συνδικάτα και κοινωνικά κινήματα. Η πορεία  θα ξεκινήσει  με προσυγκέντρωση της ΛΑΕ στις 7 μμ από την Ομόνοια.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους  άνεργους, τους  συνταξιούχους, τους  ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τη νέα γενιά, να συμμετάσχουν μαζικά στις αγωνιστικές συγκεντρώσεις και πορείες, που διοργανώνονται σήμερα στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, για να διατρανώσουν αγωνιστικά ότι το «ΟΧΙ» του περσινού δημοψηφίσματος δεν είναι παρελθόν, αλλά αντιπροσωπεύει ένα  όσο ποτέ επίκαιρο  κάλεσμα ενότητας και πάλης για την αντιμνημονιακή ανατροπή, για μια νέα δημοκρατική, αντιμνημονιακή και ελπιδοφόρα πορεία  του  τόπου”.

Επίσης, η ΛΑΕ διοργανώνει την Παρασκευή εκδήλωση στο ξενοδοχείο “Τιτάνια” με θέμα “Brexit, Ευρώπη και Ελλάδα”. Θα χαιρετίσουν οι Νίκος Χουντής και Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ το “παρών” θα δώσουν μεταξύ άλλων ο Στάθης Κουβελάκης και ο Κώστας Λαπαβίτσας.

Συγκέντρωση στον Λυκαβηττό η Κωνσταντοπούλου

Σήμερα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου διοργανώνει εκδήλωση της Πλεύσης Ελευθερίας στον Λυκαβηττό ζητώντας να μην ιδιωτικοποιηθεί το θέατρο. Μάλιστα ανάρτησε και ένα σκίτσο στο προφίλ της στο Twitter:


Η ανακοίνωση της Πλεύσης Ελευθερίας:

“Στις 5 Ιουλίου 2016, ένα χρόνο μετά την ιστορική καταγραφή του ΟΧΙ μας, δεν κάνουμε ούτε επετειακές εκδηλώσεις, ούτε μνημόσυνα: διεκδικούμε το περιεχόμενο του ΟΧΙ μας.

Ξεκινάμε έναν ανυποχώρητο αγώνα, ώστε το ΌΧΙ μας να γίνει πράξη.

Αντιστεκόμαστε σε κάθε πράξη που ακυρώνει αυτό το ΌΧΙ και το κάνει ΝΑΙ.

Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια περιουσία.

Και ξεκινάμε με την υπεράσπιση του θεάτρου του Λυκαβηττού, ενός δημόσιου χώρου που συνδέεται με τις μνήμες μας, τα βιώματά μας, την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας, τη ζωή στην πόλη της Αθήνας.

Το θέατρο Λυκαβηττού, που έπρεπε να αποτελεί κοιτίδα ζωντανής δημιουργίας, παραμένει κλειστό από το 2008, με το πρόσχημα υποτιθέμενων προβλημάτων στατικότητας.

Σήμερα, 8 χρόνια μετά, και ενώ ηθελημένα οι αρμόδιοι συμπράττουν στην απαξίωσή του, το θέατρο Λυκαβηττού περνάει στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, που ψηφίσθηκε από τη Βουλή πριν από λίγες εβδομάδες, με βέβαιη τη δρομολόγηση του ξεπουλήματός του.

Αν δεν το υπερασπισθούμε, θα πέσει στα χέρια των ανίκανων, των αετονύχηδων και των απατεώνων.

Δεν θα αφήσουμε το έγκλημα να συντελεστεί. Ούτε θα τους χαρίσουμε τη δική μας σιωπή.

Στις 5 Ιουλίου 2016 θα βρεθούμε στο Λυκαβηττό, στον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου, στο πάρκινγκ, για να πούμε ΟΧΙ στα Ναι τους, ΟΧΙ στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ιδιοκτησίας, ΌΧΙ στο ξεπούλημα του Θεάτρου Λυκαβηττού.

Θα είμαστε πολλοί και πολλές, από το χώρο των κινημάτων, των πολιτικών και κοινωνικών πρωτοβουλιών, της τέχνης, του πολιτισμού, του ακτιβισμού. Κυρίως, θα είμαστε πολλοί και πολλές απλοί πολίτες, που δεν εκχωρούμε τη ζωή, την πατρίδα μας, ούτε και το ΟΧΙ μας.

Η πρόσκλησή μας και η πρωτοβουλία μας είναι ανοιχτή, γιατί η μάχη μας πρέπει να δοθεί ολομέτωπα και με όλες μας τις δυνάμεις.

Αν δοθεί, θα κερδηθεί. Να είσαι κι εσύ εκεί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα