Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για τον Πολιτισμό

Φώφη Γεννηματά
Φώφη Γεννηματά EUROKINISSI

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στάθηκε στη σημασία που έχει να μείνει ζωντανή η ποιλτιστική δραστηριότητα μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με ανθρώπους του πολιτισμού τη Δευτέρα.

«Nα μείνει ζωντανή η πολιτιστική δραστηριότητα στην χώρα μας, αλλά και να μείνουν όρθιοι οι άνθρωποι του Πολιτισμού», δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας και είχε ως αντικείμενο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία στον χώρο του Πολιτισμού.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι ηθοποιοί Στέλιος Μάινας, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Νίκος Ορφανός, οι σκηνοθέτες Βασίλης Παπαβασιλείου και Δημήτρης Τάρλοου (διευθυντής θεάτρου Πορεία) και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος. Επίσης, ο βουλευτής και αρμόδιος της ΚΟ για θέματα Πολιτισμού-Αθλητισμού, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

ADVERTISING

Η κ. Γεννηματά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει τους άξονες ενός Ειδικού Προγράμματος για τη στήριξη της πολιτιστικής δραστηριότητας και δεσμεύτηκε να αξιοποιηθούν όλες τις θεσμικές διαδικασίες, ώστε αυτό να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση και να υλοποιηθεί στην πράξη. Η πρόταση του προβλέπει:

1. Να δημιουργηθούν Πρωτόκολλα Υγειονομικής Ασφαλείας για την επανεκκίνηση της πολιτιστικής δραστηριότητας, που θα αφορούν καλλιτέχνες, τεχνικούς αλλά και θεατές. Με την συνεργασία ειδικών με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών του χώρου.

2. Στήριξη από το κράτος της πολιτιστικής δραστηριότητας. * Προαγορά παραστάσεων και συναυλιών που θα μεταδοθούν είτε τηλεοπτικά, είτε με live streaming. * Επιδότηση εισιτηρίου για παραστάσεις που θα γίνουν ζωντανά το καλοκαίρι, αντικειμενικά με περιορισμένο αριθμό θεατών.

3. Στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού. * Ένταξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας. * Συνέχιση των μέτρων ενίσχυσης (800 ευρώ) για όσους εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. * Συνέχιση της χορήγησης επιδόματος ανεργίας για όλους τους άνεργους του χώρου, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων. * Δημιουργία ειδικού Ταμείου Πολιτιστικής Αρωγής για την στήριξη καλλιτεχνών και όμορων κλάδων. Προϋπόθεση: Δημιουργία Ειδικού Μητρώου Επαγγελματιών, για το σύνολο των καλλιτεχνών και εργαζομένων των κλάδων του Πολιτισμού, ώστε να είναι σαφές το ποιοι δικαιούνται ενίσχυση.

4. Στήριξη των επιχειρήσεων του Πολιτισμού. * Μηδενική προκαταβολή φόρου για το 2020 * Μείωση των ενοικίων μισθωμάτων (θεάτρων, κινηματογράφων, αιθουσών) κατά 50%, με αντίστοιχη ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών. * Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. 'Ατοκα δάνεια για την κάλυψη υποχρεώσεων που δεν μπορούν να εξοφληθούν λόγω των ζημιών της αναγκαστικής διακοπής. «Είναι επιβεβλημένο η κυβέρνηση να διαβουλευθεί με τους εκπροσώπους του Πολιτισμού και εν συνεχεία να προχωρήσει το ταχύτερο σε αυτά τα ουσιαστικά μέτρα στήριξής τους. Τα όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί δεν φθάνουν», επεσήμανε η κ. Γεννηματά.

Πηγή: 

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κίνημα Αλλαγής
SHARE:

24Media Network