Οι συντάξεις στις επαφές Τσίπρα στο Στρασβούργο

Οι συντάξεις στις επαφές Τσίπρα στο Στρασβούργο
O Αλέξης Τσίπρας MotionTeam

Το αφήγημά του για την "επόμενη μέρα" στην Ελλάδα, μετά το μνημόνιο, ξεδιπλώνει σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβουλεύσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους για το καυτό θέμα των συντάξεων αναμένεται να έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο πρωθυπουργός που βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας στη γαλλική πόλη θα συναντηθεί πιθανότατα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος επίσης θα μιλήσει στην Ολομέλεια μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα που είναι και ο επίσημος προσκεκλημένος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ομιλία Τσίπρα γίνεται σε μία ιδιαίτερα καλή συγκυρία για την ελληνική κυβέρνηση καθώς είναι η πρώτη που θα απευθύνει ο πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκό ακροατήριο μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Το ανεπίσημο πρόγραμμα του περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, επαφές και με άλλους αξιωματούχους όπως οι Πιερ Μοσκοβισί , Ούντο Μπούλμαν. Γκάμπι Τσίμερ αλλά και ο Μάνφρεντ Βέμπερ που σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμεί να διεκδικήσει το χρίσμα του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν.

Ο κ. Βέμπερ είχε ασκήσει εντονότατη κριτική στον Ελληνα πρωθυπουργό τον Ιούλιο του 2015 κατά την τότε εμφάνισή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την περίοδο που η χώρα τελούσε υπό την απειλή του Grexit. Ήδη τη Δευτέρα το βράδυ ο πρωθυπουργός δείπνησε με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ενώ θα συναντηθεί και με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων αλλά και με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαδημούλη.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους δανειστές και κυρίως με την Κομισιόν σε σχέση με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ωστόσο περιμένουν να δουν πιο εμπεριστατωμένα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα δημοσιονομικά προτού να δώσουν το “πράσινο φως” για την απάλειψη του μέτρου από τον προϋπολογισμό του 2019.

Εξ αυτού του λόγου άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε κατά την παρουσία του στην ΔΕΘ να ανακοινώσει την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις αλλά περιορίστηκε να διακηρύξει ότι είναι στις προθέσεις του να το πράξει, πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμούς.

Κατά την ομιλία του την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός εξηγεί στους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τους ευρωβουλευτές με ποιον τρόπο η Ελλάδα κατάφερε να γυρίσει σελίδα και να βγει από το μνημόνιο χωρίς να αναγκαστεί να μπει σε πρόγραμμα πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει και το στίγμα της κοινωνικής κατεύθυνσης της κυβέρνησης παρουσιάζοντας στο ακροατήριό του το πρόγραμμα της “επόμενης ημέρας” με ελαφρύνσεις και διορθώσεις αδικιών αλλά και με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα