Ολιστικό σχέδιο για τον τουρισμό στο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 18:00 το απόγευμα

Ολιστικό σχέδιο για τον τουρισμό στο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 18:00 το απόγευμα
Ο πρωθυπυργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Οι άξονες των εξαγγελιών του πρωθυπουργού που θα απευθύνει διάγγελμα το απόγευμα. Μερική αναπλήρωση των απωλειών του ΑΕΠ, από τον τουρισμό, προσδοκά η κυβέρνηση. Αναμένονται ανακοινώσεις και για τα εργασιακά.

Ένεση αισιοδοξίας για την δύσκολη συγκυρία της πανδημίας του Covid 19, θα επιχειρήσει να δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το διάγγελμα που θα απευθύνει στις 18:00 το απόγευμα. Θα αναγγείλει την έναρξη της τουριστικής περιόδου από την 1η Ιουλίου και έναν νέο κύκλο επανέναρξης της οικονομικής δραστηριότητας σε σειρά τομέων, άμεσα.

Μιλώντας για τις σημερινές ανακοινώσεις ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης τόνισε χθες αργά το βράδυ στην Βουλή πως το σχέδιο «είναι ξεκάθαρο, είναι συνεκτικό είναι ολοκληρωμένο». Πρόσθεσε πως αποτελεί «ότι χρειάζεται ο επαγγελματίας του τουρισμού να ξεκινήσει μια σεζόν που ξεκινάει από το μηδέν» και «θα φέρει τον τουρισμό εκεί που πρέπει». Ο Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι «η χώρα είναι το φωτεινό παράδειγμα των υπολοίπων χωρών» τονίζοντας ότι το σχέδιο αυτό «θα είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής επιτυχίας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη» ακόμη και αν «αυτή έρθει με αργά βήματα». Σημείωσε μάλιστα ότι αλλαγές στο σχέδιο και διαπραγματεύσεις με χώρες του εξωτερικού έγιναν έως την τελευταία στιγμή.

Στο περίγραμμα των σημερινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεζυρόπουλος. Είπε πως ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει «ένα ολιστικό σχέδιο στήριξης» του τουρισμού το οποίο θα «καλύπτει επιχειρήσεις κι εργαζομένους». Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «η επιχειρηματικότητα στον τουρισμό πρέπει να στηριχθεί» κι αυτό να γίνει «με βάση τη νέα πραγματικότητα» αφού «η στήριξη των επιχειρήσεων στον τουρισμό συνδέεται με τις θέσεις εργασίας».

Οι στόχοι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα να αναφερθεί στην αρχή του «όσο καλύτερα τα πας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, τόσο ταχύτερα θα έρθει και η ανάκαμψη της οικονομίας», φράση που περιέχονταν σε πρόσφατη ομιλία του. Εστιάζοντας έτσι στην προοπτική κεφαλαιοποίησης των θετικών επιδόσεων της χώρας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Τονίζοντας επίσης ότι συνεχίζει να ισχύει το «δόγμα» της λήψης αποφάσεων με βάση τις γνωμοδοτήσεις των ειδικών για την αντιμετώπιση του Covid 19.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού, δεν προκύπτει σαν «κεραυνός εν αιθρία». Η κυβέρνηση φιλοδοξεί πως θα αποτελέσει τον συμβολισμό ενός προγραμματισμού που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ενώ έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες με σειρά κινήσεων. Μεταξύ αυτών το επίσημο άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.

Κεντρικός στόχος να εκπεμφθεί διεθνώς η εικόνα της Ελλάδας ως ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός. Εκτιμάται ότι η χώρα έχει σαφές προβάδισμα, σε σχέση με τον συνήθη θερινό ανταγωνισμό. Τα ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία στην Ιβηρική χερσόνησο και την Ιταλία ή τα οικονομικά προβλήματα και αβεβαιότητες της Τουρκίας, δημιουργούν τις συνθήκες ώστε να αξιοποιηθούν τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα διασποράς του ιού στην Ελλάδας, στην κατεύθυνση της προβολής του τουριστικού προϊόντος.

Μικρό καλάθι

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η προσπάθεια αυτή δεν στοχεύει στην αναπλήρωση της συμβολής του τουρισμού στο ΑΕΠ, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Η διεθνής συγκυρία είναι απαγορευτική για τέτοιους σχεδιασμούς, δίχως όμως να αποκλείει την μερική αναπλήρωση των απωλειών. Τόσο από το υπουργείο Τουρισμού όσο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο έχει πολλάκις αναφερθεί πως η Ελλάδα διεκδικεί ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μία αισθητά μικρότερη πίτα. Σε καμία περίπτωση δηλαδή τα έσοδα δεν θα αγγίξουν τα 18 δις που αποφέρει ο εξωτερικός τουρισμός και τα 2 περίπου δις που αποφέρει ο εσωτερικός τουρισμός. Αν και για την εσωτερική μετακίνηση αναμένεται να ανακοινωθεί η επαναλειτουργία προγραμμάτων επιδότησης του κοινωνικού τουρισμού που είχαν ξεχαστεί τα προηγούμενα χρόνια. Οι ρεαλιστικές προβλέψεις πάντως σύμφωνα με τις φιλοδοξίες του κυβερνητικού επιτελείου είναι να εισρεύσει στην χώρα περίπου το ¼ των εσόδων των προηγούμενων ετών.

Είναι πολύ πιθανό σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναφερθεί και στους συντελεστές του ΦΠΑ που θα ισχύσουν για την φετινή σεζόν. Εικάζεται πως ο φόρος θα μειωθεί από το 13 στο 6% για τα καταλύματα ενώ σε ακτοπλοΐα και μεταφορές θα μειωθεί από το 24 στο 13%. Δεν αποκλείεται μάλιστα να γίνει λόγος και για σχέδιο που θα χωρίζεται σε δύο φάσεις με το πρώτο να αφορά τους θερινούς μήνες με έκτακτο χαρακτήρα και ένα πιο μόνιμο από το φθινόπωρο.

Υγειονομικά πρωτόκολλα

Η κυβέρνηση έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της καταρχήν σε τουριστικές περιοχές με οργανωμένες υποδομές, όπου τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι ευκολότερο να εφαρμοστούν. Άλλωστε ένα από τα στοιχεία του σημερινού διαγγέλματος του πρωθυπουργού αναμένεται να είναι η ισορροπία ανάμεσα στις αναγκαίες κινήσεις για την επανεκκίνηση του τουρισμού με την ταυτόχρονη προστασία της υγείας τουριστών και κατοίκων.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν και η αναφορά που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό δίκτυο RND. Ανέφερε πως «οι ελληνικές αρχές, με ιδιαίτερη προσοχή, επεξεργάζονται τα σχετικά ταξιδιωτικά και υγειονομικά πρωτόκολλα και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση με ασφάλεια να φιλοξενήσουμε και πάλι επισκέπτες στη χώρα μας». Επίσης πρόσθεσε ότι «οι μετακινήσεις εντός της χώρας απελευθερώνονται, τα ξενοδοχεία μας ετοιμάζονται να ανοίξουν, οι παραλίες μας είναι ξανά προσβάσιμες, ενώ οι αρχαιολογικοί χώροι δίνονται και πάλι στο κοινό. Με υπευθυνότητα αίρουμε έναν έναν τους περιορισμούς με πρώτιστη προτεραιότητα την ασφάλεια και την προστασία όλων μας». Ειδικά μάλιστα για το ζήτημα των αεροπορικών συνδέσεων επισήμανε πως «επιδιώκουμε όπως σε στενό συντονισμό με τους εταίρους μας να αποκαταστήσουμε σταδιακά την κανονικότητα όσον αφορά τα ταξίδια».

Εργασιακά

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ζητήματα της εργασίας. Ιδίως το αν θα υπάρξουν ειδικά μέτρα για την κάλυψη των εργαζομένων στον τουρισμό που φέτος δεν θα απορροφηθούν. Επίσης σχετικά με το τι προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει για την αναπλήρωση του εισοδήματος των εργαζομένων που βρίσκονται σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας. Θυμίζουμε ότι το μέτρο αυτό θεσμοθετήθηκε στα τέλη Μαρτίου από το υπουργείο Εργασίας και προβλέπεται η διατήρησή του μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Πολιτικά μηνύματα

Να σημειωθεί ότι για 3η φορά ακολουθείται η «συνταγή» ενός διαγγέλματος του πρωθυπουργού που στην συνέχεια θα «εξειδικευθεί» σε συνέντευξη τύπου των συναρμόδιων υπουργών. Μια κίνηση που έρχεται μετά από σειρά διαψεύσεων από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, σεναρίων για ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές. Δεν αποκλείεται μάλιστα κάτι τέτοιο να επαναλάβει και σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε κάθε περίπτωση είναι φανερό ότι η κυβερνητική τακτική συνίσταται στη πλήρη εκμετάλλευση της επικοινωνιακής δυναμικής του πρωθυπουργού που το τελευταίο διάστημα καταγράφει πολύ υψηλά ποσοστά αποδοχής σε δημοσκοπήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα