Ολλανδία: Σε “απομόνωση” ο ακροδεξιός Wilders – Πόσο πιθανό είναι να ξαναγίνουν εκλογές

Διαβάζεται σε 2'
Geert Wilders
Geert Wilders AP Photo/Peter Dejong, file

Η τελευταία ελπίδα του Geert Wilders να σχηματίσει κυβέρνηση με κεντροδεξιό κόμμα χάθηκε και πλέον ο αρχηγός του ακροδεξιού PVV βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Σε αδιέξοδο έχει βρεθεί ο ο ηγέτης της ακροδεξιάς Geert Wilders, ο οποίος απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση με το ολλανδικό κεντροδεξιό κόμμα New Social Contract (NSC).

Οι τελευταίοι, αποφάσισαν εν τέλει να γυρίσουν την πλάτη στο κόμμα το οποίο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, εντοπίζοντας “ασυμβίβαστες διαφορές”.

Το κόμμα περιέγραψε το χάσμα μεταξύ της άποψής του για το κράτος δικαίου και του PVV ως “πολύ μεγάλο”.

Σύμφωνα με τη Dw, ο Wilders αφαίρεσε πρόσφατα μερικά από τα πιο επίμαχα νομοσχέδια από το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του (για παράδειγμα εκείνο που ζητούσε να κλείσουν τα τζαμιά και να απαγορευτεί το Κοράνι) σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πιο μετριοπαθείς πιθανούς εταίρους του. Μάταια…

Ορατή η επιστροφή στις κάλπες

Άνθρωπος που ορίστηκε ως “εξερευνητής” των διαπραγματεύσεων, με το όνομα Ronald Plasterk, υποστήριξε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης που να αντικατοπτρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα είναι θεωρητικά εφικτός, ωστόσο, εξέφρασε αμφιβολίες για το αν τα μέλη μιας τέτοιας κυβέρνησης θα μπορούσαν να εξαλείψουν τις διαφορές τους σε όλα τα ζητήματα.

Μία εναλλακτική λύση θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας από τα υπόλοιπα τρία κόμματα – σπάνια αλλά καθόλου πρωτόγνωρη στην Ολλανδία – που θα μπορούσε να λειτουργεί με τη στήριξη του NSC. Το σενάριο αυτό πάντως δεν φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή.

Το αριστερό κόμμα των Πρασίνων/Εργατικών του πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου Φρανς Τίμερμανς ήρθε πολύ δεύτερο στις εκλογές και θεωρητικά θα μπορούσε επίσης να προσπαθήσει να δημιουργήσει κυβέρνηση, αλλά είναι επίσης πιθανό να δυσκολευτεί να βρει έναν συνασπισμό που θα κατέχει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Εναλλακτικά, εάν η διαδικασία αποτύχει εντελώς από όλες τις πλευρές, οι νέες εκλογές αποτελούν σοβαρή πιθανότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα