Όλοι έρχονται στο τραπέζι του διαλόγου για το νόμο περί ευθύνης υπουργών

Όλοι έρχονται στο τραπέζι του διαλόγου για το νόμο περί ευθύνης υπουργών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά Eurokinissi

Γιατί ξεκαθάρισε εν τέλει χθες τη στάση της η ΝΔ. Το ΚΙΝΑΛ δίνει τον τόνο στη διαδικασία, ενώ οι σχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το Ποτάμι δοκιμάζονται λόγω Σκοπιανού.

Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να συμμετάσχει το Κίνημα Αλλαγής στο διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση, σε συνδυασμό με την πίεση της κοινής γνώμης ιδιαίτερα όσον αφορά στο άρθρο 86, δηλαδή το νόμο περί ευθύνης υπουργών, φέρνει και την υπόλοιπη αντιπολίτευση στην επιτροπή της Βουλής που θα συσταθεί μόλις κατατεθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε χθες ότι θα συμμετάσχει στη διαδικασία, χωρίς αυτό όμως να αποκλείει ότι θα αποχωρήσει αργότερα. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τον πρωινό καφέ χθες και ενώ υπήρξαν μουρμούρες για τον αρχικό χειρισμό, ιδίως επειδή η προχθεσινή ανακοίνωση- απάντηση στην ομιλία Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύθηκε ως δήλωση μη ψήφισης ούτε και του άρθρου 86. Κάτι που προφανώς η ΝΔ δε μπορεί να κάνει, ιδίως αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που είχε προτείνει την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών το 2006 και δε θα ήθελε να την εκχωρήσει στο ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε ο πραγματικός λόγος της άρνησης της ΝΔ να συμβάλλει στην αναθεώρηση του Συντάγματος είναι πως η διαδικασία ξεκινά με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συχνά επικρατούν οι σαμαρικοί που είναι της λογικής “καμία συναίνεση με την αριστερά”.

Ωστόσο από τη στιγμή που το ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισε ότι θα μετέχει και θα ψηφίσει τα προς αναθεώρηση άρθρα με τα οποία συμφωνεί, χωρίς να θέτει ως προϋπόθεση την αναθεώρηση άρθρων που εκείνο προτείνει (και εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για επικοινωνιακή χρήση της αναθεώρησης και στη ΝΔ για επιθυμία “δεξιάς παλινόρθωσης”), δεν… περπάτησε το σχέδιο για απομόνωση της κυβέρνησης.

Έτσι και το Ποτάμι θα συμμετέχει στο διάλογο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει τα άρθρα με τα οποία συμφωνεί, αν και θέτει και εκείνο ζήτημα για το άρθρο 16 και τη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ.

Εν τέλει το άρθρο 86 είναι το… μόνο σίγουρο προς αναθεώρηση, αφού αναμένεται να το ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και ενδεχομένως το ΚΚΕ.

Στα υπόλοιπα όμως ελάχιστη συναίνεση αναμένεται από τη ΝΔ, η οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει στη διαδικασία μέχρι τέλους, αλλά πιθανόν να πάει στην ψηφοφορία για το άρθρο 86. Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ θέλει εκείνο να δώσει τον τόνο, αφενός για να μην εκχωρήσει στο ΣΥΡΙΖΑ οποιεσδήποτε προοδευτικές αλλαγές και αφετέρου παίρνοντας αποστάσεις από τη ΝΔ, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν καλά πως ότι και να λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο συμπλέουν με την “επάρατο δεξιά” δεν έχουν ελπίδες επανασυσπείρωσης ψηφοφόρων.

Στη ΝΔ έχουν ενοχληθεί φυσικά με τη στάση του ΚΙΝΑΛ στην αναθεώρηση (είναι χαρακτηριστική η επίθεση που εξαπέλυσε στη Φώφη Γεννηματά για το θέμα του ασύλου μέσω του News 24/7 στους 88,6 ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης), αλλά ταυτόχρονα έχουν στο “στόχαστρο” και το Ποτάμι για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις προκειμένου να μην παραστεί στο συνέδριο του Ποταμιού το Σάββατο- την ίδια ημέρα ο πρόεδρος της ΝΔ θα πραγματοποιήσει ομιλία στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, ωστόσο είναι προφανές ότι θα μπορούσαν αυτά τα δύο να συνδυαστούν. Η ΝΔ όμως πιέζει το Ποτάμι να καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών στο πλαίσιο ενός αντιπολιτευτικού μετώπου, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης στοχεύει στην ψήφο των φιλελεύθερων που είναι υπέρ της λύσης του Σκοπιανού.

Σημειωτέον πάντως ότι η αναθεώρηση του άρθρου 3 με την προσθήκη αναφοράς στη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους ενδεχομένως να δοκιμάσει ξανά τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων καθώς οι ΑΝΕΛ διαφωνούν με τη συγκεκριμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσον τελικα θα υπάρξει αντίδραση της Εκκλησίας, παρά την κατά τα φαινόμενα συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου σε αυτή τη “μεσοβέζικη” πρόταση- μεσοβέζικη σε σχέση με την κατάργηση του άρθρου 3 που θα επιθυμούσαν πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα