Συνάντηση Παπαδήμου-Σαμαρά ενόψει τρόικας

Συνάντηση Παπαδήμου-Σαμαρά ενόψει τρόικας
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ, ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ (ICON PRESS / ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ) Icon

Πάνω από μιάμιση ώρα συζήτησαν Παπαδήμος και Σαμαράς στο Μαξίμου. Μείωση μισθών μόνο με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων διαμηνύει η Συγγρού

Περισσότερο από 90 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο άνοιξε ο κύκλος των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη και τον διευθυντή του γραφείου του Κ. Μπούρα, στις 6 και αποχώρησε λίγο μετά τις 7.30.

“Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε από τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο για την εξέλιξη του PSI και την πορεία της οικονομίας, ενόψει της άφιξης της Τρόικας στη χώρα μας. Για τα θέματα αυτά ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων” αναφέρει σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης

Γαλάζιο όχι στα νέα μέτρα

Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, υπό τον κ. Σαμαρά, ενόψει της επικείμενης έλευσης του κλιμακίου της τρόικας στην χώρας μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος του κόμματος Σταύρος Δήμας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Μουρμούρας, ο σύμβουλος του προέδρου Χρύσανθος Λαζαρίδης και οι τομεάρχες Κωστής Χατζηδάκης, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης, συζητήθηκαν τα νέα μέτρα που βάζει προς συζήτηση η κυβέρνηση.

Η ΝΔ θεωρεί ότι δεν χρειάζονται νέα δημοσιονομικά μέτρα, πέρα από όσα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο και το πολυνομοσχέδιο. Επιπλέον ότι η λήψη νέων μέτρων δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητες αυτής της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, για τις επικουρικές συντάξεις η ΝΔ θεωρεί ότι το θέμα έχει λήξει, ότι κακώς έχει αναχθεί σε προτεραιότητα και ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την πέμπτη επικαιροποίηση του μνημονίου.

Για τις μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα λένε ότι κατ΄ αρχήν είναι θέμα των κοινωνικών εταίρων. Θεωρούν ότι οι μισθοί δεν είναι το καθοριστικό στοιχείο για την ανταγωνιστικότητα, η οποία συνδέεται με την φορολογία, με το ρυθμιστικό καθεστώς των επιχειρήσεων που περιλαμβάνει και το κόστος από τη γραφειοκρατία και από τις ασφαλιστικές εισφορές. Υποστηρίζουν δε ότι στους τρεις αυτούς παράγοντες μπορούν να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις χωρίς να αγγιχτούν οι μισθοί.

Γενικότερα, η ΝΔ αμφιβάλει για το ότι η συζήτηση περί νέων μέτρων προέρχεται από την τρόικα και εμμέσως θέτει ζήτημα επικοινωνιακών χειρισμών της κυβέρνησης.

Στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου έλεγε στους δημοσιογράφους: “Δεν βλέπουμε άγριες διαθέσεις από την πλευρά της τρόικας και ελπίζω ότι η κυβέρνηση δεν ανοίγει περισσότερα μέτρα από όσα της θέτουν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα