Ομπάμα: Αν συμμαχήσουμε, θα ξαναχτίσουμε πάνω στα ερείπια – Αυτό είναι Δημοκρατία

Ομπάμα: Αν συμμαχήσουμε, θα ξαναχτίσουμε πάνω στα ερείπια – Αυτό είναι Δημοκρατία
Ο Μπαράκ Ομπάμα Myrillas / SOOC

Ο Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο. Οι τρόποι ενίσχυσης της δημοκρατίας, η σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών και η αναφορά στο ναυάγιο της Πύλου.

Με μια «καλησπέρα» στα ελληνικά, και τονίζοντας πως χαίρεται που επέστρεψε, καλωσόρισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τους παρευρισκόμενους στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), για τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο, στο πλαίσιο της SNF Nostos Conference, με θέμα το μέλλον της Δημοκρατίας.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ -ο οποίος επισκέπτεται για δεύτερη φορά το ΚΠΙΣΝ- τόνισε πως το πνεύμα που γεννήθηκε στην Αθήνα εμπνέει ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στους νέους ανθρώπους του σήμερα, λέγοντας ότι καθήκον εκείνων που έχουν ένα βήμα και πόρους είναι να τους ενθαρρύνουν, να τους περάσουν τη σκυτάλη, για να αρχίσουν να γίνονται ενεργοί σε μια εποχή προκλήσεων.

«Αυτό που καθιστά τις ΗΠΑ μοναδικές είναι ότι έχουμε πολλαπλές φυλές, θρησκείες και τα πήγαμε καλά […] μπορούμε να ζήσουμε μαζί, η κεντρική ιδέα των ΗΠΑ είναι ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον» ανέφερε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Ανδρέα Δρακόπουλο YOUTUBE / ΚΠΙΣΝ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι «είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε διαφορετικές εμπειρίες και καταστάσεις αλλά και κάποια βασικά κοινά για να χτίσουμε συμμαχίες. Η Δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει αν έχει μια ευκαιρία».

«Ένα από τα πιο σημαντικά έργα για τις Δημοκρατίες μας είναι να βοηθήσουμε όλους όσοι έχουν μείνει πίσω στην παγκοσμιοποίηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο κόσμος έχει φτάσει σε ένα σημείο που δεν πιστεύει σε τίποτα και αυτό ζημιώνει τη Δημοκρατία μας. Πρέπει να συνομιλήσουμε με όσους διαφωνούμε. Αυτό θα οικοδομήσει νέες κοινωνίες. Να ασχοληθούμε τους νέους που χρησιμοποιούν τα social media, ώστε να ακυρώσουμε τους φόβους μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εντεινόμενες ανισότητες στην οικονομία, επίσης. Μια τάση που επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια. Για να λειτουργήσει η Δημοκρατία μας, πρέπει να έχουμε όλοι τα βασικά αγαθά. Να μπορεί ο καθένας να θρέψει την οικογένειά του. Οι οικονομικές βάσεις είναι σαθρές και αυτό δημιουργεί διαφορές και ανισότητες σε παγκόσμια κλίμακα. Πρέπει να εξαλείψουμε αυτές τις ανισότητες. Να μορφώσουμε τους νέους μας, να στείλουμε βοήθεια σε χώρες που έχουν ανάγκη. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας».

«Η Δημοκρατία είναι εγκλωβισμένη και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε γι’ αυτό. Λέω στα παιδιά μου να κλείσουν τα τηλέφωνά τους, να βγουν έξω, να μιλήσουν με ανθρώπους. Να δουν τα πράγματα πιο “πλατιά”. Η ζωή είναι σύντομη, πρέπει να έχουμε το θάρρος να σηκωνόμαστε όταν πέφτουμε. Δείτε τι συμβαίνει στην Ουκρανία, τι συνέβη με το πρόσφατο ναυάγιο. Σκεφτόμουν, στην Ακρόπολη, ο ξεναγός μάς έλεγε πως υπάρχουν ερείπια πάνω στα οποία χτίστηκε η πόλη. Αυτό πρέπει να κάνουμε, να χτίσουμε πάνω στα ερείπια. Αυτό είναι η Δημοκρατία. Αν συνεργαστούμε και συμμαχήσουμε, θα ξαναχτίσουμε πάνω στα ερείπια. Αυτό είναι το μήνυμά μου στους νέους».

Ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Ανδρέα Δρακόπουλο ΚΠΙΣΝ / YOUTUBE

Μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σημερινή κοινωνία, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε εκτενώς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, λέγοντας: «Οι ηγέτες των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν την τεχνητή νοημοσύνη καυχώνται πάρα πολύ και συστήνουν να μην ανησυχούμε. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που οι σχεδιαστές αυτών των μοντέλων εκφράζουν ανησυχίες και επιφυλάξεις».

Επεσήμανε, δε, ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει επανάσταση στην Ιατρική, θα αντικαταστήσει δικηγόρους και εκτίμησε ότι η σύγχρονη μετατόπιση εργασίας θα βοηθήσει από τη μία ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά θα εξουδετερώσει και κάποιες θέσεις εργασίας. «Ο κώδικας θα γράφει κώδικα» είπε χαρακτηριστικά.

«Πνίγηκαν 700 άνθρωποι, είναι απαράδεκτο»

Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα στηλίτευσε τη στάση της παγκόσμιας κοινής γνώμης που τις τελευταίες μέρες ασχολείται με το υποβρύχιο που αγνοείται ενώ ταξίδευε στο ναυάγιο του Τιτανικού, την ώρα που έχει ξεχαστεί το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαράδεκτο να πνίγονται 700 άτομα, τονίζοντας πως δεν είναι αλήθεια ότι δεν γίνεται κάτι για αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους.

«Υπάρχουν παντού απελπισμένοι άνθρωποι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Δείτε τι γίνεται αυτή την εβδομάδα» σημείωσε αρχικά ο Μπαράκ Ομπάμα και αναφέρθηκε στο υποβρύχιο που αγνοείται.

«Προσευχόμαστε και θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να σωθούν. Όμως συγκρίνετε την προσοχή που έλαβε αυτό το γεγονός σε σχέση με τους 700 ανθρώπους που πνίγηκαν. 700 άνθρωποι πνίγηκαν, αυτό είναι απαράδεκτο, δεν μπορεί να συμβαίνει. Το ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτούς δεν είναι αλήθεια και το γνωρίζουμε. Ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα για αυτούς τους ανθρώπους».

Το «παρών» στη συζήτηση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση:

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα