Ομπάμα: Μεταφέρεται σε άλλο χώρο η ομιλία του για το φόβο της τρομοκρατίας

Ομπάμα: Μεταφέρεται σε άλλο χώρο η ομιλία του για το φόβο της τρομοκρατίας

Αντί της Πνύκας, η ομιλία του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ δεν ακυρώνεται, αλλά θα μεταφερθεί στο Ίδρυμα Νιάρχος. Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας διαβεβαιώνει η κυβέρνηση

Οι Αμερικανοί παίρνουν πολύ στα σοβαρά τις τρομοκρατικές απειλές και τα μέτρα ασφαλείας, εξ ου και η επίθεση σε βάρος της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει το πρόγραμμα της επίσκεψης του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος καταφτάνει στην Ελλάδα την Τρίτη 15 Νοεμβρίου.

Η τρομοκρατική επίθεση στην γαλλική Πρεσβεία, χθες το πρωί, έφερε τα πάνω κάτω σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται από την Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με την Secret Service που έχει και το τελικό πρόσταγμα σε ό,τι αφορά πάντα τον αμερικανό Πρόεδρο και την προστασία του.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει ανησυχία εν όψει της επίσκεψης Ομπάμα μετά την επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Βάσει των νέων δεδομένων φαίνεται πως ακυρώνεται η ομιλία στο αστεροσκοπείο της Ακρόπολης με δήθεν δικαιολογία τις καιρικές συνθήκες, καθώς μπορεί να βρέχει, η πραγματική αιτία όμως είναι ότι δεν θέλουν οι Αμερικανοί να ρισκάρουν τελικά ο Πρόεδρος Ομπάμα να εκτεθεί σε ανοιχτό χώρο στην Αθήνα, μετά και το περιστατικό στην γαλλική Πρεσβεία που όπως είναι λογικό έχει φέρει σε εξαιρετικά δυσμενή θέση την χώρα μας.

Συνεχίζονται οι συσκέψεις με τους επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με τους αξιωματικούς της Secret Service, οι τελικές όμως αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αν όχι αργότερα το βράδυ το πιο πιθανό αύριο. Όπως και να έχει η τελική απάντηση θα έρθει από την πλευρά των ίδιων των Αμερικανών που θα μελετήσουν όλες τις πιθανότητες και θα πάρουν εκείνοι την απόφαση.

 Η λύση που προκρίνεται για κλειστό χώρο που έστω να έχει οπτική την Ακρόπολη είναι το ίδρυμα Νιάρχος, χωρίς να αποκλείονται και άλλες εκπλήξεις στη συνέχεια με κτίρια κλειστά που έχουν όμως οπτική την Ακρόπολη. Αυτά δεν είναι πολλά, αντιθέτως είναι λίγα άρα και οι πιθανότητες επιλογών, ωστόσο όλα δείχνουν τελικά θα προτιμηθεί ο χώρος του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος στο Φάληρο.

Αυτό προφανώς θα προκαλέσει και μία σειρά άλλων αλλαγών σε ό,τι αφορά το εύρος της περίφημης “κόκκινης ζώνης” όπου θα τοποθετηθούν ελεύθεροι σκοπευτές, “τζάμερ” που θα μπλοκάρουν κινητά τηλέφωνα και θα απαγορευτεί εντελώς η κυκλοφορία σε αυτούς τους δρόμους, καθώς η μεταφορά της ομιλίας αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την Ακρόπολη στο Φάληρο, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει κυκλοφοριακό έμφραγμα.

Πάνω από 5.000 αστυνομικοί και πάνω από 500 πράκτορες της Secret Service

Κάθε Πρεσβεία των ΗΠΑ διαθέτει προσωπικό της Secret Service που επιφορτίζεται με την ασφάλεια του Αμερικανού Προέδρου, όποτε εκείνος επισκέπτεται μία χώρα. Στην δική μας περίπτωση έχει ήδη αναλάβει τις διαβουλεύσεις με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. το κλιμάκιο αυτό στην Αθήνα, το οποίο επίσης έχει ενισχυθεί με το κατά πολύ μεγαλύτερο σε αριθμούς, κλιμάκιο της Secret Service από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Σόφια της Βουλγαρίας. Ο λόγος που εκεί είναι κατά πολύ ενισχυμένο το κλιμάκιο αυτό και ήρθε εσπευσμένα στην Αθήνα προς ενισχύσεις των συναδέλφων τους, είναι γιατί η Secret Service έχει ως αρμοδιότητα και την προστασία του δολλαρίου από τυχόν παραχαράκτες, κάτι που μοιάζει με “εθνικό σπορ” στην γειτονική χώρα...

Kλιμάκια αντρών της Secret Service λοιπόν του FBI και της CIA βρίσκονται ήδη επί ποδός όπως επίσης η ελληνική ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική που “σαρώνουν” με ηλεκτρονικά μέσα και υπερκοριούς τα πάντα στην χώρα μας και ειδικά στην Αθήνα εδώ και ημέρες. Όλοι όσοι θα πλησιάσουν τον Αμερικανό Πρόεδρο για το παραμικρό έχουν “σκαναριστεί” στον ύψιστο βαθμό και όλοι όσοι θα εμπλακούν ακόμα και για την πιο απλή παροχή προς τον απερχόμενο “πλανητάρχη” ήδη έχουν λάβει σαφέστατες οδηγίες.

Από την στιγμή κιόλας που θα εισέλθει στην ελληνικό FIR, το Airforce One θα εποπτεύεται και θα προστατεύεται από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία μέχρι την τελική προσγείωση στην Αθήνα και το διεθνές αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”. Από εκείνη την στιγμή αναλαμβάνουν τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. την στενή κάλυψη και παρακολούθηση από αέρος του Αμερικανού Προέδρου και της πολυπληθούς συνοδείας του με αξιωματικούς της Secret Service. Τα θωρακισμένα αυτοκίνητα θα έρθουν με άλλα αεροσκάφη των ΗΠΑ από πιο πριν ενώ θα είναι πολλά και ορισμένα από αυτά ίδια για να μην μπορεί να ξεχωρίσει κανείς εύκολα πιο είναι αυτό ακριβώς που θα μεταφέρει τον Αμερικανό Πρόεδρο, με την λογική του αντιπερισπασμού. Ολόκληρη η δύναμη των ΕΚΑΜ, των Κ9, των ΤΕΕΜ και της Αντιτρομοκρατικής θα βρίσκονται στο πόδι και θα συνοδεύουν τον Αμερικανό Πρόεδρο μαζί με τους πράκτορες της Secret Service. Οι αριθμοί ζαλίζουν καθώς υπολογίζονται περίπου 5.000 αστυνομικοί όλων των ειδικοτήτων και πάνω από 500 Αμερικανοί πράκτορες.

Αν και το οριστικό σχέδιο αναμένεται να εκπονηθεί πιθανόν το Σάββατο οπότε και θα λάβουν οι ελληνικές Αρχές το οριστικό πρόγραμμα μετακινήσεων του Αμερικανού Προέδρου, με τα έως τώρα δεδομένα θα κλείνουν εντελώς οι δρόμοι απ' όπου θα περάσει κα θα αναπτυχθούν τουλάχιστον τρεις ζώνες ασφαλείας με ελεύθερους σκοπευτές διασκορπισμένους κατά μήκος ολόκληρης της διαδρομής και την τελική κόκκινη ζώνη κυριολεκτικά να “αποστηρώνει” την περιοχή που θα κινηθεί και θα διαμείνει ο Μπαράκ Ομπάμα. Αυτή περιλαμβάνει το Προεδρικό Μέγαρο, το Μέγαρο Μαξίμου, την Λ. Συγγρού έως το Φάληρο εφόσον η τελική επιλογή για την ομιλία του παραμείνει το ίδρυμα Νιάρχος και δεν πάει για παράδειγμα στο Μουσείο της Ακρόπολης ή κάπου αλλού που να είναι μεν κλειστός ο χώρος αλλά να έχει προοπτική έστω μακρινή το Μνημείο της Ακρόπολης και βεβαίως τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν το ξενοδοχείο που θα διανυκτερεύσει.

Στην “κόκκινη ζώνη” θα αναπτυχθούν “τζάμερ” ώστε να μπλοκάρουν την λειτουργία κινητών τηλεφώνων για ευνόητους λόγους. Στην ΕΛ.ΑΣ. έχουν αναπτύξει τεράστια εμπειρία γύρω από την λήψη τέτοιων μέτρων ασφαλείας όπως άλλωστε έχουμε δει με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο είναι και η συγκυρία των εορτασμών για την 17 Νοέμβρη που προκαλεί πονοκέφαλο στις Αρχές ειδικά για το σκέλος των μέτρων που θα κληθούν να αναπτύξουν, αλλά και η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική Πρεσβεία που μάλλον άλλαξε τα σχέδια για την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα περισσότερο από μία πιθανότητα... βροχόπτωσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μπαράκ Ομπάμα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κινητοποιήσεις ενόψει της επίσκεψης Ομπάμα

SHARE:

24Media Network