Όπλα στην Ουκρανία: Ενημέρωση… δίχως ενημέρωση από τον Παναγιωτόπουλο

Όπλα στην Ουκρανία: Ενημέρωση… δίχως ενημέρωση από τον Παναγιωτόπουλο
Νίκος Παναγιωτόπουλος Eurokinissi

Αρνήθηκε να παραθέσει στην Βουλή αναλυτικά στοιχεία για τον οπλισμό που έχει αποσταλεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Την εικόνα περί μη-ενημέρωσης για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, που ήδη είχε διαμορφώσει από προηγούμενη απάντησή του στην Βουλή επιβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Αρνήθηκε να παραθέσει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ακριβή και αναλυτικά στοιχεία.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επικαλέστηκε τον δημόσιο χαρακτήρα της συνεδρίασης (τον οποίο ο ίδιος επέλεξε) ζητώντας από τους εκπροσώπους των κομμάτων εφόσον επιθυμούν περεταίρω ενημέρωση να μεταβούν στο υπουργείο Άμυνας.

Θυμίζουμε ότι την συγκεκριμένη συνεδρίαση της επιτροπής είχε ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, προκειμένου να απαντήσει στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με την απουσία ενημέρωσης για τα ζητήματα αυτά. Ιδίως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας για την αποστολή ελληνικών αρμάτων μάχης BMP-1 που θα ανταλλαγούν με γερμανικά άρματα τύπου Marder, την οποία ανακοίνωσε ο γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς στην συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και όχι Έλληνας αξιωματούχος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι «δεν θα ήταν υπεύθυνο» να αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Επέμεινε όμως στον ισχυρισμό που έχει ήδη διατυπώσει πως ότι αποστέλλεται προέρχεται από τα αποθέματα (περίσσευμα) των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «εξήγησα πως δημιουργήθηκαν τα αποθέματα, με συστήματα που αναβαθμίστηκαν ή αντικαταστάθηκαν από πιο σύγχρονα. Δεν είναι κρίσιμα αμυντικά συστήματα, χωρίς να κινδυνεύει η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων». Πρόσθεσε πως «διαθέτουμε όλα αυτά που παραχωρήθηκαν προς την Ουκρανία σε 50πλάσιο αριθμό στις αποθήκες μας. Αν υπήρχε η παραμικρή υπόνοια ότι θα έχουμε έλλειψη δεν θα τα δίναμε». Για την έως τώρα αποστολή όπλων επισήμανε ότι σε γενικές γραμμές δόθηκαν τυφέκια Καλάσνικοφ, πυροβόλα, πυρομαχικά των 155 χιλιοστών, αντιαρματικοί πύραυλοι και εκτοξευτές.

Επίσης ο Νίκος Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι δεν δημιουργείται κενό στην άμυνα των ελληνικών νησιών. Ειδικά για την συμφωνία με την Γερμανία επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη μερικά ζητήματα να επιλυθούν. Ανέφερε πως «πρέπει να διασαφηνιστεί ότι ο αριθμός που θα παραδοθούν στην Ουκρανία να είναι ο ίδιος με αυτά που θα αντικατασταθούν, πρέπει να διευθετηθεί ότι τα γερμανικά πρέπει να είναι σε κατάσταση λειτουργική και να αξιοποιηθούν άμεσα ώστε να μην υπάρξει επιχειρησιακό κενό. Επίσης είναι σημαντικό το ζήτημα του χρονισμού για να μην υπάρξει ούτε μία ώρα κενό στην διάταξη των ελληνικών δυνάμεων. Αυτό θα διαπραγματευτούμε».

Η άρνηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου να παράσχει αναλυτική ενημέρωση για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την αντίδραση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ζητήσει να συνεδριάσει η επιτροπή όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα