Όψιμοι κυβερνητικοί “πατεντομάχοι” και επικοινωνιακό παιχνίδι με τα εμβόλια

Όψιμοι κυβερνητικοί “πατεντομάχοι” και επικοινωνιακό παιχνίδι με τα εμβόλια
Παγκόσμια αλλά και εγχώρια πόλωση δημουργεί το ζήτημα της πατέντας των εμβολίων Eurokinissi

Πώς η πρωτοβουλία Μπάιντεν για την απελευθέρωση της πατέντας στα εμβόλια έφερε τα πάνω – κάτω στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Η παρέμβαση του Τζό Μπάιντεν υπέρ της άρσης προστασίας των πατεντών των εμβολίων για τον Covid 19 «τάραξε τα νερά» των πολιτικών ισορροπιών σε διεθνές επίπεδο προκαλώντας θετικές εντυπώσεις αλλά και αντιδράσεις. Στην Ελληνική πολιτική σκηνή όμως προκάλεσε …περίεργα φαινόμενα: Το κυριότερο ήταν η αιφνίδια αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης που έσπευσε να δηλώσει οπαδός της συγκεκριμένης ιδέας. Προκαλώντας έτσι την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για προσπάθεια πλήρους αναστροφής της πραγματικότητας. Θυμίζοντας – μεταξύ άλλων – πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιδωρούσε την άποψη αυτή όταν την έφερε στον πολιτικό διάλογο ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ επιστρατεύθηκαν σειρά πολιτικών επιχειρημάτων όπως και το σύνολο των επικοινωνιακών μηχανισμών των δύο πλευρών. Η πολιτική αυτή αντιπαράθεση όμως αναμένεται να έχει μέλλον καθώς το ζήτημα των πατεντών φαίνεται πως δημιουργεί διεθνείς πολώσεις, ιδίως μετά την άρνηση της γερμανικής πλευράς να αποδεχθεί την πρόταση του αμερικανού προέδρου. Έτσι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα μπορέσουν να αποτιμηθούν από τους πολίτες από την θέση που θα λάβουν στην διαμάχη που αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα.

Νέα Δημοκρατία: Εμείς πάντα το λέγαμε

Η αρχική κίνηση της κυβέρνησης μετά την δημόσια τοποθέτηση Μπάϊντεν για τις πατέντες των εμβολίων έγινε με άτυπο τρόπο. Έτσι σε πολλά μέσα ενημέρωσης με φιλοκυβερνητικό προσανατολισμό καταγράφθηκαν διαρροές σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του βρίσκονται στο ίδιο πνεύμα με τις αντιλήψεις του αμερικανού προέδρου. Μάλιστα οι διαρροές αυτές έφθασαν στο σημείο να υποστηρίξουν ότι ο Τζο Μπάιντεν προσχώρησε στην άποψη του Κ.Μητσοτάκη για απελευθέρωση των πατεντών.

Πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε θέμα πατεντών επιμένει η Ν.Δ Eurokinissi

Η βασική επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας εδράζεται σε δύο στοιχεία: Υποστηρίζει αρχικά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στηρίξει σχετική πρόταση του Ηλία Μόσιαλου σε συνέντευξή του στην γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung στις 6 Απριλίου του 2020. Επικαλείται επίσης ότι ο πρωθυπουργός στην Διάσκεψη Δωρητών κατά του Κορονοϊου είχε δηλώσεις πως το εμβόλιο «θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό». Η κυβέρνηση εγκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να αποσπάσει θετική δημοσιότητα από τις δηλώσεις Μπαϊντεν. Αναγνωρίζει όμως ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει θέμα άρσης της προστασίας των πατεντών. Σημειώνει όμως ότι το έκανε σε μία περίοδο «που η χώρα αγωνιζόταν να εξασφαλίσει εμβόλια, και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έλεγαν ότι ακόμη κι αν είχαν τις πατέντες δεν θα μπορούσαν να τα παράξουν».

ΣΥΡΙΖΑ: Πώληση τρέλας από τον Κ.Μητσοτάκη

Η πρακτική της κυβέρνησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να ανασκευάσει πλήρως την πραγματικότητα. Κατά το κοινώς λεγόμενο να …«βγάλει τρελούς» όλους όσους έχουν δει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορεί στην Βουλή τον Αλέξη Τσίπρα όταν ο τελευταίος έθεσε θέμα για τις πατέντες των εμβολίων ζήτωντας την άρση της προστασία τους.

«Πάλι καλά που δε μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία, είναι αστεία επιχειρήματα» είχε δηλώσει – όπως θυμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση- ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 15 Ιανουαρίου σε συζήτηση στην Βουλή για την πορεία της πανδημίας στην χώρα.

Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα λοιδωρήθηκαν από τον πρωθυπουργό στην Βουλή όταν διατυπώθηκαν, θυμίζει η Κουμουνδούρου Eurokinissi

Η Κουμουνδούρου μάλιστα θυμίζει ότι ουδέποτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε θέμα άρσης της προστασίας της πατέντας των εμβολίων. Η αντίληψη του Κ.Μητσοτάκη την οποία επικαλείται η Νέα Δημοκρατία αφορούσε την εξαγορά τις πατέντας από τις φαρμακευτικές εταιρίες και όχι την ανάδειξή της ως δημόσιου αγαθού. Σημειώνουν πως ο Κ.Μητσοτάκης είχε προτείνει ότι «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές». Σε αντίθεση – σημειώνουν – με τον Αλέξη Τσίπρα που πολλάκις έχει επισημάνει είτε σε αρθρογραφία του είτε στις πολιτικές του παρεμβάσεις ότι τα εμβόλια δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εμπορικό αλλά ως δημόσιο αγαθό.

Όμως το κεντρικό πολιτικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρότι σήμερα δηλώνει οπαδός της άρσης της προστασίας των πατεντών ουδέποτε έλαβε μια τέτοια πρωτοβουλία, ιδίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Είναι πρωθυπουργός η σχολιαστής;» αναρωτιούνται στην Κουμουνδούρου και θυμίζουν ότι σε δύο περιπτώσεις οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν στήριξαν το σχετικό αίτημα. Είτε όταν συγκεντρώθηκαν υπογραφές ευρωβουλευτών με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη (όπου συνυπέγραψαν και στελέχη του Λαϊκού Κομματος) είτε όταν κατατέθηκε τροπολογία και υπερψηφίστηκε στο ευρω-κοινοβούλιο.

Τι λένε ΚΙΝ.ΑΛ, ΚΚΕ και Μέρα 25

Για το ζήτημα της απελευθέρωσης των πατεντών τοποθετήθηκε η Φώφη Γεννηματά σημειώνοντας πως «η παρέμβαση του Προέδρου Μπάιντεν ανοίγει μια προοπτική να απελευθερωθούν οι πατέντες των εμβολίων. Όλοι όσοι το έχουμε πει και το πιστεύουμε έχουμε χρέος να συμβάλουμε σε αυτό. Στη χώρα μας να συνεννοηθούμε για την κοινή δράση που απαιτείται, ώστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια γιατί αυτός ο στόχος δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση». Στην δήλωση της – όπως είναι εμφανές – δεν έλαβε θέση για την διαμάχη ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ της κατάργησης της πατέντας τάσσεται το ΚΚΕ επισημαίοντας πως «είναι μια ακόμη όψη του παρασιτισμού της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, απαιτείται κρατική κοινωνικοποιημένη βιομηχανία φαρμάκου, απαιτείται διεθνής συνεργασία για την προαγωγή της έρευνας και της παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων». Όμως τηρεί αποστάσεις από την δήλωση Μπάιντεν σημειώνοντας ότι γίνεται στο πλαίσιο ενός εμπορικού πολέμου από μια κυβέρνηση «όπως των ΗΠΑ, με τα περισσότερα θύματα της πανδημίας εξαιτίας του πλήρους εμπορευματοποιημένου συστήματος υγείας, όπου το δικαίωμα σε δημόσια δωρεάν υγεία αποτελεί διαχρονικά άγνωστη λέξη».

Όσο για το Μέρα 25 με ανακοίνωσή του ζητά «να αλλάξει το εταιρικό δίκαιο έτσι ώστε οι πολίτες, που τους εκπροσωπεί η Ε.Ε., να αποκτήσουν μετοχές στις φαρμακευτικές εταιρείες που λειτουργούν εντός της Ε.Ε., ώστε να ωφεληθούν άμεσα, ως συνιδιοκτήτες, από τα προγράμματα δημόσιας χρηματοδότησης και έρευνας.Μόνο όταν κοινωνικοποιηθούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των ευρεσιτεχνιών, θα γίνει η Δημόσια Υγεία βιώσιμη».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα