Οργή για την εισβολή στην ΑΣΟΕΕ: “Δεν ξέρουμε αν θέλουν νέο Γρηγορόπουλο”

Οργή για την εισβολή στην ΑΣΟΕΕ: “Δεν ξέρουμε αν θέλουν νέο Γρηγορόπουλο”
Εισβολή της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ Eurokinissi

Αντιδρούν βουλευτές της αντιπολίτευσης και κομματικές νεολαίες για την εισβολή των ανδρών της αστυνομίας εντός του χώρου της ΑΣΟΕΕ το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγες ημέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Πολλαπλές ήταν οι αντιδράσεις από τον πολιτικό χώρο και τις πολιτικές οργανώσεις μετά την εισβολή των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το μεσημέρι της Δευτέρας.

Σημειώνεται πως οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από τον χώρο του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στις 15.00 το μεσημέρι και ενώ νωρίτερα εντός ήταν εγκλωβισμένοι τραυματίες και φοιτητές.

“Η κανονικότητα επιτίθεται, η Δημοκρατία απειλείται”, τονίζει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

“Έξι μέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου, τα ΜΑΤ και οι δυνάμεις καταστολής εισβάλλουν στον πανεπιστημιακό χώρο της ΑΣΟΕΕ. Η κανονικότητα επιτίθεται, η Δημοκρατία απειλείται”, αναφέρεται ανάρτηση της Νεολαίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τη δική της μεριά η βουλευτής του κόμματος Αννέττα Καββαδία αναφέρει: “Παλιά τους τέχνη, κόσκινο… Παραμονές Πολυτεχνείου και το δόγμα «Νόμος και Τάξη», σε πλήρη εξέλιξη. Μόνο που λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο…”.

“Όταν η αστυνομία μπαίνει στο Πανεπιστήμιο για να διώξει τους φοιτητές που θέλουν να παραμείνει ανοικτό για να συνεχισθούν τα μαθήματα μας γυρνάει σε άλλες εποχές”, σημειώνει με νόημα σε ανάρτησή του το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας.

Στην ΑΣΟΕΕ βρέθηκαν άλλωστε σήμερα ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, η αναπληρώτρια τομεάρχης Μερόπη Τζούφη και η Θεανώ Φωτίου.

Για τα επεισόδια ο Νίκος Φίλης δήλωσε στον Ρ/Σ “Στο Κόκκινο”:

“Μεταβήκαμε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο αντιπροσωπεία βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν μάθαμε ότι εκτυλίσσονται φαινόμενα αστυνομικής βίας, μετά την απόφαση των φοιτητικών συλλόγων να μεταβούν στην ΑΣΟΕΕ και να διαμαρτυρηθούν για το αψυχολόγητο κλείσιμο του πανεπιστημίου, λίγες μέρες μάλιστα πριν τον εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου.

Η κατάσταση φαίνεται να έχει -για την ώρα- εκτονωθεί.

Είναι προφανές ότι είχαμε πολλά χρόνια να ζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις: να μπαίνουν μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο αστυνομικές δυνάμεις, με δακρυγόνα, να καταδιώκονται και να τραυματίζονται φοιτητές. Πρέπει να είναι σε όλους τους πολίτες σαφές, ότι με αυτό τον τρόπο δεν «αποκαθίσταται η τάξη» όπως αρέσκεται να λέει η κυβέρνηση και δεν μετατρέπονται σε θεσμούς έρευνας και διδασκαλίας τα λεγόμενα «άντρα ανομίας».  Αντιθέτως, με τέτοιες αυταρχικές ενέργειες η ένταση κλιμακώνεται και δημιουργούνται προϋποθέσεις για καταστάσεις που δεν θέλουμε ούτε να διανοηθούμε.

Υπάρχει μια πολιτική αιτία πίσω από την επίδειξη αυταρχισμού της οποίας γινόμαστε μάρτυρες: η κυβερνητική πολιτική, που θέλει να διώξει παιδιά από τα πανεπιστήμια ή να τα εμποδίσει να εισέλθουν σε σχολές, ώστε να δημιουργήσει μια μεγάλη πελατεία προς τα «κολέγια» και τα άλλα ιδιωτικά σχολεία.

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια φάση όπου η κυβέρνηση προχωρά με τρόπο αλλοπρόσαλλο, αυταρχικό, στο δρόμο της καταστολής. Δεν θα αισθάνονται οι πολίτες πιο ασφαλείς με τέτοιες ενέργειες, αντιθέτως θα δημιουργηθούν κύματα μεγαλύτερης κοινωνικής έντασης και ανασφάλειας.

Πιστεύω, τον κυβερνητικό αυταρχισμό θα τον νιώσουμε με πολλούς τρόπους σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και στην υπόλοιπη κοινωνία. Είδαμε τα μέτωπα που άνοιξε η κυβέρνηση στα εργασιακά, ανοίγει τώρα δεύτερο μέτωπο στην Παιδεία. Επιβάλλει με αυταρχισμό «μεταρρυθμίσεις» που είναι στην ουσία αντιμεταρρυθμίσεις. Θα δούμε και άλλα. Η απάντηση σε όλα αυτά χρειάζεται να είναι ενωτική, χωρίς κομματικές αντιδικίες. Δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες του ασύλου, δεν υπάρχουν προστάτες της νεολαίας, υπάρχει νεολαία, εκπαίδευση και πανεπιστημιακό άσυλο που απειλούνται από τον κυβερνητικό αυταρχισμό”. 

Σε δική του ανακοίνωση το Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει:

“Η ΚΝΕ καταγγέλλει την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη, στην ΑΣΟΕΕ, από αστυνομικές δυνάμεις και την καταστολή φοιτητών που αντιδρούσαν στην απόφαση της Συγκλήτου για lock-out  του ιδρύματος μέχρι τη 17η Νοέμβρη.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που αναπτύσσονται μαζικές, αγωνιστικές διεργασίες των φοιτητικών συλλόγων στις σχολές. Είναι ενταγμένη στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να επιβάλει «σιγή ιχθύος» μέσα στα ιδρύματα, να καταστέλλεται  κάθε κινητοποίηση, που εναντιώνεται στην αντιλαϊκή πολιτική και διεκδικεί τα δικαιώματα στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή.

Για την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη», η κυβέρνηση αξιοποιεί τις ενέργειες ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα και τους φοιτητικούς συλλόγους. 

Το έδαφος της καταστολής έχει στρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα χύνει «κροκοδείλια δάκρυα», ενώ με το «πόρισμα Παρασκευόπουλου» στοχοποιούσε ως παραβατικές τις αγωνιστικές διαδικασίες μέσα στις σχολές.

Η καλύτερη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και στην καταστολή είναι η ακόμα πιο μαζική συμμετοχή στις αγωνιστικές διαδικασίες, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας σε μόρφωση, δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Απαιτούμε:

Να αποχωρήσουν τώρα οι αστυνομικές δυνάμεις από την ΑΣΟΕΕ. Καμία παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και καταστολή των φοιτητικών αγώνων.

Εδώ και τώρα να παρθεί πίσω η απόφαση της Συγκλήτου και να ανοίξει η ΑΣΟΕΕ. Με αυτό τον τρόπο, να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου μπροστά στον τριήμερο αγωνιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την συνέχιση των κινητοποιήσεων για σπουδές με δικαιώματα”.

“Δεν ξέρουμε αν “κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο” όπως δήλωσε προ ημερών ο κ. Χρυσοχοίδης, αλλά προφανώς ο ίδιος επιζητά ένα νέο Πολυτεχνείο – δυστυχώς από τη λάθος μεριά της πύλης” αναφέρει χαρακτηριστικά το ΜΕΡΑ25.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα