Οργή της αντιπολίτευσης για τη μελέτη Λύτρα: Εκτεθειμένο το Μαξίμου για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ

Οργή της αντιπολίτευσης για τη μελέτη Λύτρα: Εκτεθειμένο το Μαξίμου για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ
ΜΕΘ για Covid-19 περιστατικά EUROKINISSI

Τρομακτικά υψηλό ήταν το ποσοστό των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους χτυπήμενοι από την Covid-19 χωρίς να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ. Οργισμένες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Τι απαντά η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.

Οργή στην αντιπολίτευση μετά τα νέα δυσμενή στοιχεία που προκύπτουν από το δεύτερο μέρος της μελέτης του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα, η οποία έρχεται ως συνέχεια της περσινής μελέτης που είχε εκπονήσει μαζί με τον καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα.

Η προηγούμενη μελέτη είχε υποβαθμιστεί από την κυβέρνηση, ενώ το καινούργιο σκέλος, φέρνει στη δημοσιότητα αποκαρδιωτικά στοιχεία. Στη μελέτη αναλύονται συνολικά τα στοιχεία από 14.011 διασωληνωμένους ασθενείς με covid, από τους οποίους οι 10.466 (ποσοστό 74,7%) απεβίωσαν, με τη θνησιμότητα να είναι αυξημένη κατά 21% σε σχέση με την περίοδο της πρώτης μελέτης (από την αρχή της πανδημίας έως τον Μάιο του 2021).

Το φορτίο θνητότητας είναι μεγαλύτερο για τους νοσηλευόμενους σε δομές υγείας της επαρχίας (+64%) συγκριτικά με τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής, ενώ πριν την 1η Σεπτεμβρίου η διαφορά ήταν 36% (ποσοστό όμοιο με αυτό της πρώτης φάσης παρατήρησης).

Από την επιμέρους ανάλυση του δείγματος προκύπτει ότι, όσοι δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ σχεδόν όλοι έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους (1.084 ασθενείς, 97,7%) έναντι 72,7% (9.382 ασθενείς) μεταξύ των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.

Ακόμα, στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ η θνησιμότητα ήταν διπλάσια συγκριτικά με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ, συσχετισμός που όμως πρέπει να αξιολογηθεί με προσοχή και να συνεκτιμηθούν παράμετροι όπως η ηλικία και οι συννοσηρότητες του ασθενή με Covid-19.

Ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, σημειώνει πως η μελέτη αναδεικνύει πως η υγειονομική τραγωδία οφείλεται “κυρίως στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει απροστάτευτο και αθωράκιστο το ΕΣΥ, να μην ενισχύσει τα τμήματα πρώτης γραμμής, τις κρίσιμες λειτουργίες του συστήματος, όπως είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η προνοσοκομειακή διαχείριση, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι κλινικές κόβιντ και βεβαίως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας”.

“Η χώρα συνεχίζει να καταγράφει αρνητικές πρωτιές σε απώλειες”, αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος σε ανάρτησή του στο Twitter, παραθέτοντας πίνακα του “Our world in Data” για τους θανάτους από Covid ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

“Η μελέτη αποδεικνύει περίτρανα τη σημασία ενίσχυσης του ΕΣΥ, την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε, με ολέθρια αποτελέσματα για πολλούς συνανθρώπους μας” σημειώνει από τη δική του μεριά ο τομεάρχης υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Φραγγίδης.

“Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί και Υφυπουργοί Υγείας που διαχειρίστηκαν αυτήν την τραγωδία με αυτόν τον εγκληματικό τρόπο, είναι υπόλογοι για αυτά τα φοβερά εγκλήματα και για τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν από την συνειδητή πολιτική επιλογή της Μητσοτάκης Α.Ε. να αφεθούν εκτός ΜΕΘ ασθενείς εν μέσω μιας φονικής πανδημίας” τονίζει από τη δική του μεριά το ΜέΡΑ25.

Ολόκληρη τη μελέτη Λύτρα μπορείτε να τη δείτε εδώ

Δήλωση Τομεάρχη Υγείας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέα Ξανθού

“Η νέα επιστημονική μελέτη του Επίκουρου Καθηγητή Δημόσιας Υγείας κ. Λύτρα, η οποία δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες, αποδεικνύει αυτό το οποίο είναι γνωστό στην ιατρική και την επιστημονική κοινότητα εδώ και παρά πολύ καιρό. Ότι, δηλαδή, η ευθύνη για την υγειονομική τραγωδία που ζει αυτή την περίοδο η χώρα και για τους 33 χιλιάδες νεκρούς στην πατρίδα μας από την πανδημία έγκειται στη μειωμένη ανθεκτικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και δεν οφείλεται σε κάποιες αντικειμενικές συνθήκες λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Προφανώς δεν οφείλεται σε επιστημονική ανεπάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ∙ των γιατρών, των νοσηλευτών και όλων των άλλων επαγγελματιών υγείας.

Οφείλεται κυρίως στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει απροστάτευτο και αθωράκιστο το ΕΣΥ, να μην ενισχύσει τα τμήματα πρώτης γραμμής, τις κρίσιμες λειτουργίες του συστήματος, όπως είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η προνοσοκομειακή διαχείριση, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι κλινικές κόβιντ και βεβαίως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εκεί εξελίχθηκε στην αιχμή των επιδημικών κυμάτων ένα δράμα με εκατοντάδες ανθρώπους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, που, όπως απέδειξε η μελέτη, στο 98% έχασαν τη ζωή τους.

Θεωρούμε ότι το καθοριστικό δεν είναι ούτε οι υποδομές, ούτε ο εξοπλισμός. Το καθοριστικό είναι το ανθρώπινο δυναμικό, είναι η επάρκεια και η εμπειρία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα σημαντικό στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Δεν αξιοποίησε ούτε τα πορίσματα και τα διδάγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Δεν αξιοποίησε τα πορίσματα της πρώτης φάσης της μελέτης.

Άφησε πραγματικά στο έλεος και το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ σε μια κατάσταση λειτουργικού μπλακ άουτ και πλήρους αποδιοργάνωσης των δημόσιων δομών.

Θεωρούμε ότι οι πολιτικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του είναι πολλές και εγκληματικές.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια δραστική παρέμβαση ενδυνάμωσης του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στις ΜΕΘ και στις κρίσιμες υπηρεσίες. Αυτό απαιτεί αλλαγή στα πολιτικά πράγματα, απαιτεί ένα προοδευτικό σχέδιο, το οποίο θα δώσει την προτεραιότητα που πρέπει στη δημόσια περίθαλψη”. 

Φραγγίδης: “Καταρρίπτεται το success story της Κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας” 

Στην τοποθέτησή του κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο τομεάρχης υγείας και ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Φραγγίδης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην νέα μελέτη του καθηγητή κ. Θεόδωρου Λύτρα. 

“Η μελέτη του καθηγητή κ. Θεόδωρου Λύτρα, για τη  θνητότητα διασωληνωμένων covid-19 ασθενών σε σχέση με τον φόρτο του συστήματος υγείας, καταρρίπτει το  success story της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας», είπε ο κ. Φραγγίδης. «Αφορά στην περίοδο  Σεπτέμβρη 2021 – Απρίλη 2022 και ουσιαστικά είναι η συνέχεια της πολυσυζητημένης μελέτης που εξέδωσαν πέρυσι από κοινού οι καθηγητές κ.κ. Λύτρας και Τσιόδρας. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021 παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο και μάλιστα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη στην περίπτωση νοσηλείας στην επαρχία. Συγκλονιστικό εύρημα, ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς με κορωνοϊό που δεν μπόρεσαν να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), πέθαναν.

Πιο συγκεκριμένα,  εκτός ΜΕΘ πέθανε το 97,7% των ασθενών (από τους 1.084), ενώ το ποσοστό ανάμεσα σε εκείνους που μπήκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν στο 72,7%.

Η θνησιμότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είναι διπλάσια σε σύγκριση με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ, με την επισήμανση, ότι πολλοί από αυτούς ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία. Διαφοροποιήσεις διαπιστώνονται και στα ποσοστά των απωλειών εντός ΜΕΘ ανάμεσα σε Αθήνα (56%), Θεσσαλονίκη (66%) και υπόλοιπη επαρχία (πάνω από 70%), αναδεικνύοντας ακόμα μια φορά τις ανισότητες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.

Θα ήθελα εδώ να αναφερθώ στην περίπτωση του νοσοκομείου του Κιλκίς, του νομού μου. Είναι το μοναδικό νοσοκομείο της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας που δεν έχει λειτουργούσα ΜΕΘ. Εκεί, οι ασθενείς παρέμεναν διασωληνωμένοι μέχρι να βρεθεί κρεβάτι και να διακομιστούν σε ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου ή κατέληγαν κατά τη διάρκεια της αναμονής, κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Η ανωτέρω μελέτη αποδεικνύει περίτρανα τη σημασία ενίσχυσης του ΕΣΥ, την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε, με ολέθρια αποτελέσματα για πολλούς συνανθρώπους μας. Είναι τεράστιας σημασίας, δεν θα κουραζόμαστε να το επαναλαμβάνουμε, η ενδυνάμωση του ΕΣΥ και η εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, προσβάσιμων σε όλους τους πολίτες”, κατέληξε ο κ. Φραγγίδης.

ΜέΡΑ25: Κόλαφος για την κυβέρνηση η νέα έκθεση Λύτρα για τις ΜΕΘ

“Ακόμα μία μελέτη του καθηγητή Λύτρα ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι γνώριζαν ήδη και από την προηγούμενη μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα, πως η εγκληματική πολιτική της Μητσοτάκης Α.Ε. στο χώρο της υγείας εν μέσω πανδημίας οδήγησε σε χιλιάδες θανάτους ανθρώπων που θα είχαν σωθεί αν η Κυβέρνηση είχε προβεί σε πραγματική και όχι επικοινωνιακή, δήθεν ενίσχυση του ΕΣΥ. 

Στη μελέτη αυτή επιβεβαιώνονται τα τραγικά στοιχεία της πρώτης μελέτης: οι ανισότητες μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας και ο σχεδόν βέβαιος θάνατος για όσους ασθενείς διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ. Τα στοιχεία αυτά, είναι συντριπτικά για τις εγκληματικές πολιτικές της Κυβέρνησης που συνειδητά, παρά τις έντονες φωνές από τους Ειδικούς και την Αντιπολίτευση, αποφάσισε να μην ενισχύσει ούτε στο ελάχιστο το ΕΣΥ μέσα στη χειρότερη υγειονομική κρίση.

Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί και Υφυπουργοί Υγείας που διαχειρίστηκαν αυτήν την τραγωδία με αυτόν τον εγκληματικό τρόπο, είναι υπόλογοι για αυτά τα φοβερά εγκλήματα και για τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν από την συνειδητή πολιτική επιλογή της Μητσοτάκης Α.Ε. να αφεθούν εκτός ΜΕΘ ασθενείς εν μέσω μιας φονικής πανδημίας. Τα εγκλήματα αυτά του κ. Μητσοτάκη ούτε συγχωρούνται, ούτε και παραγράφονται και θα πρέπει η Κυβέρνηση του να λογοδοτήσει γι΄ αυτά πολιτικά και ποινικά”.

Η Κοτανίδου καλύπτει την κυβέρνηση

Απαντώντας για την έρευνα Λύτρα, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, ανέφερε πως “το ελληνικό σύστημα υγείας αντιμετώπισε εξαιρετικά καλά τις προκλήσεις της πανδημίας”, προσπαθώντας να “καλύψει” τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Για τον κ. Λύτρα και τη μελέτη του, είπε ενδεικτικά πως πρόκειται για “μελέτη ενός ανθρώπου που βρίσκεται αρκετό καιρό εκτός του υγειονομικού συστήματος της Ελλάδας”.

“Το τι λέει η εν λόγω μελέτη θα πρέπει να το δούμε προσεκτικά και σε βάθος χρόνου”, πρόσθεσε ενώ σημείωσε πως “πολλά πρέπει να αλλάξουν και να βελτιωθούν στο σύστημα υγείας”.

Θυμίζουμε φυσικά πως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης (1η Δεκεμβρίου του 2021) ζητούσε “ενδείξεις” από το βήμα της Βουλής, σχετικά με το αν υπάρχει μεγαλύτερη θνητότητα των ασθενών που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, από εκείνους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, με την ιατρική κοινότητα να του απαντά εμφατικά.

Λίγο μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη ήρθε το πρώτο σκέλος της μελέτης Λύτρα – Τσιόδρα, σύμφωνα με την οποία, τότε, η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα. Από πλευράς κυβέρνησης, η απάντηση ήταν πως ουδέποτε έλαβαν γνώση της μελέτης αυτής. Από τη δική του μεριά ο κ. Λύτρας ανέφερε τότε πως η μελέτη είχε καταρτιστεί από τον Μάιο και για αυτή έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα