Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη αποδοκίμασε τον… Πολάκη

Διαβάζεται σε 4'
Στέφανος Κασσελάκης και Παύλος Πολάκης
Στέφανος Κασσελάκης και Παύλος Πολάκης Menelaos Myrillas / SOOC

Εικόνα ρήγματος στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στοιχειοθετούν τα συνεχή δείγματα αυτονόμησης του Παύλου Πολάκη τόσο στο ύφος του πολιτικού λόγου όσο και στο περιεχόμενο.

«Θέμα Πολάκη» φαίνεται πως αντιμετωπίζει ξανά μέσα σε λίγες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ. Καταδεικνύοντας ότι το ρήγμα στην ηγετική ομάδα του κόμματος «καλά κρατεί».

Έτσι, πλέον, το ερώτημα που πλανάται είναι το πότε και πώς θα κορυφωθεί η κόντρα του Στέφανου Κασσελάκη με τον βουλευτή Χανίων. Μια και όλα δείχνουν πως ακόμη κι αν υπάρξει (και αυτή την φορά) εκτόνωση, θα είναι πρόσκαιρη.

Το άδειασμα

Το ζήτημα έφερε ξανά στην επιφάνεια το -επισημότατο- χθεσινό «άδειασμα» της Κουμουνδούρου στον Παύλο Πολάκη, αφού με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως δεν υιοθετεί την διαδικτυακή επίθεση που εξαπέλυσε ο βουλευτής Χανίων στον γελοιογράφο τον οποίο αποκάλεσε «βοθρόλυμα» και  «βδέλυγμα».

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνονταν πως «επ’ ουδενί εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τέτοιες αντιδράσεις ακόμη κι αν έρχονται ως απάντηση σε προσβλητικές αναφορές ή περιγραφές του Τύπου» και είναι σαφές ότι δεν μπορεί παρά να εκδόθηκε σε γνώση και με την έγκριση του προέδρου του κόμματος.

Διαστάσεις

Είναι σαφές πως η κίνηση αυτή της Κουμουνδούρου έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις συγκριτικά με την τήρηση αποστάσεων από μια ατυχή δήλωση ενός βουλευτή.

Πρώτον, γιατί ο Παύλος Πολάκης δεν είναι απλώς ένας βουλευτής αλλά ο υπερ-συντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα πρόσωπο με ξεχωριστό πολιτικό ρόλο που του ανατέθηκε από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη και μάλιστα παρά τις διαφωνίες που υπήρξαν τότε στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνον από τους βουλευτές που αποχώρησαν αλλά και από αυτούς που έχουν παραμείνει.

Δεύτερον, γιατί η μίνι αυτή κρίση είναι η δεύτερη που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Είχε προηγηθεί η διαφωνία του Παύλου Πολάκη με την στάση που υπέδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Αυτή φέρεται να εκφράστηκε στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με τον βουλευτή Χανίων να δηλώνει πως δυσκολεύεται να αιτιολογήσει την θετική οπτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα ορεινά χωριά για να απαντήσει μερικά 24ωρα αργότερα ο Στέφανος Κασσελάκης με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή. Αυτά, ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν ο Παύλος Πολάκης θα μπορέσει τελικά να καταψηφίσει το νομοθέτημα δίχως επιπτώσεις.

Τρίτον, γιατί η υπόθεση αυτή ξεσπά μόλις λίγα 24ωρα μετά το περίφημο 3ήμερο των Σπετσών. Εκεί όπου συγκεντρώθηκε σχεδόν το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας και – όπως διέρρευσε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – οι εργασίες έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, ομόνοιας και συνεργασίας. Μάλιστα, από τον ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν στη δημοσιότητα και σημεία της τοποθέτησης του Παύλου Πολάκη που ήταν εφ’ όλης της ύλης (Εξωτερική πολιτική, εργασιακά, τοπική αυτοδιοίκηση, δικαιοσύνη και ανάπτυξη). Δείχνοντας πως ο βουλευτής Χανίων συνεχίζει να διατηρεί συντονιστικό ρόλο στην κοινοβουλευτική ομάδα και κατ’ επέκταση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, στα social media του Παύλου Πολάκη έως χθες βράδυ καταγράφονταν …αντιφατικά μηνύματα. Αφενός αναρτήθηκε η βιντεο-παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη για το ζήτημα της επιστολικής ψήφου, παράλληλα όμως φιλοξενείται και αντίδραση οπαδού του ΣΥΡΙΖΑ για την προαναφερθείσα ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Στέφανος Κασσελάκης και Παύλος Πολάκης INTIME

Αυτονόμηση;

Αν και για τα ζητήματα που αφορούν τον Παύλο Πολάκη δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τον ΣΥΡΙΖΑ πέραν της ανακοίνωσης, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών τεκμηριώνουν πλέον πως ο βουλευτής Χανίων αυτονομείται, σχετικά, από τον Στέφανο Κασσελάκη. Τόσον όσον αφορά το ύφος της εκφοράς του πολιτικού λόγο όσο και ως προς το περιεχόμενο του.

Αυτά σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που έχει «μικρύνει» μεν σε μέγεθος (με βάση τουλάχιστον τα δημοσκοπικά ευρήματα), όμως αυτό μπορεί κάλλιστα να σημαίνει ταυτόχρονα πώς έχουν αυξηθεί τα ποσοστά επιρροής του Παύλου Πολάκη στην λεγόμενη «βάση του κόμματος». Στοιχείο που αντικειμενικά δίνει στον υπερ-τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ μεγαλύτερη «αυτονομία κινήσεων» ενώ παράλληλα δυσκολεύει τις αντιδράσεις του προεδρικού περιβάλλοντος. Μια και είναι πιθανό πως οι «εύθραυστες» ισορροπίες εντός του κόμματος δεν μπορούν να «αντέξουν» μια ολική ρήξη στο μπλοκ που οδήγησε τον Στέφανο Κασσελάκη στην προεδρία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα