Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Μεγαλώνει η απόστασή μας από την Τουρκία”

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: “Μεγαλώνει η απόστασή μας από την Τουρκία”
Ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση Eurokinissi

"Θετικό βήμα η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων, αλλά να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες" ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν. Έκανε λόγο για νέο σχέδιο για τη Μόρια ζητώντας ενεργή ανάμειξη όλων των κρατών για το προσφυγικό.

Για πρώτη φορά τοποθετήθηκε ανοιχτά για τα ελληνοτουρκικά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της για την “Κατάσταση της Ένωσης” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην πρώτη πολυαναμενόμενη ομιλία της, η πρόεδρος χαρακτήρισε “θετικό βήμα” την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε, ωστόσο, ότι ΄”πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες”.

“Η Τουρκία είναι και θα είναι πάντα ένας σημαντικός γείτονας. Αλλά ενώ είμαστε κοντά στο χάρτη, η απόσταση μεταξύ μας φαίνεται να αυξάνεται. Φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων και εμείς δίνουμε σημαντικά ποσά για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια, αλλά τίποτα από όλα αυτά δε δικαιολογεί την προσπάθεια εκφοβισμού των γειτόνων και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Κύπρος και η Ελλάδα πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν σε πλήρη αλληλεγγύη”, υπογράμμισε ακόμη, στέλνοντας σαφές μήνυμα, κάτι που ήταν αίτημα και των Ελλήνων ευρωβουλευτών.

“Η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας. Η επιστροφή των ερευνητικών σκαφών στα τουρκικά λιμάνια τις τελευταίες ημέρες είναι ένα θετικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό είναι απαραίτητο για τη δημιουργία του απαραίτητου χώρου για διάλογο. Η αποφυγή μονομερών ενεργειών και η επανάληψη συνομιλιών με πραγματική καλή πίστη είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Ο μόνος δρόμος για σταθερότητα και μόνιμες λύσεις” ήταν το πλήρες μήνυμα της προέδρου.

Σε σχέση με τη Μόρια είπε: “Οι εικόνες του καταυλισμού στη Μόρια είναι μια επώδυνη υπενθύμιση της ανάγκης να ενωθεί η Ευρώπη. Όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη, και η Επιτροπή θα κάνει ακριβώς αυτό. Η Επιτροπή επεξεργάζεται τώρα ένα σχέδιο για έναν κοινό πιλότο με τις ελληνικές αρχές για ένα νέο στρατόπεδο στη Λέσβο. Μπορούμε να βοηθήσουμε στις διαδικασίες ασύλου και επιστροφής και να βελτιώσουμε σημαντικά τις συνθήκες για τους πρόσφυγες. Αλλά θέλω να είμαι σαφής. Περιμένω και όλα τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους”.

Νέο σύμφωνο για το μεταναστευτικό

“Η μετανάστευση ήταν πάντα γεγονός για την Ευρώπη και θα είναι πάντα. Έχει ορίσει τις κοινωνίες μας, εμπλουτίζει τους πολιτισμούς μας και διαμόρφωσε πολλές από τις ζωές μας. Και αυτό θα ισχύει πάντα” είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

“Η μεταναστευτική κρίση του 2015 προκάλεσε βαθιές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών, με κάποιες από αυτές τις ουλές να θεραπεύονται ακόμη και σήμερα. Έχουν γίνει πολλά, αλλά λείπουν πολλά. Μπορούμε να βρούμε λύση με συμβιβασμούς, χωρίς συμβιβασμούς στις αρχές μας. Την επόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή θα υποβάλει το νέο σύμφωνό της για τη μετανάστευση”, συνέχισε.

Περιγράφοντας το σχέδιό της είπε πως η Κομισιόν θα ακολουθήσει “μια ανθρώπινη και ανθρωπιστική προσέγγιση. Η διάσωση ζωών στη θάλασσα δεν είναι απλώς προαιρετική. Και αυτές οι χώρες που εκπληρώνουν τα νομικά και ηθικά καθήκοντά τους ή είναι περισσότερο εκτεθειμένες από άλλες, πρέπει να μπορούν να βασίζονται στην αλληλεγγύη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα διασφαλίσουμε μια στενότερη σχέση μεταξύ του ασύλου και της επιστροφής. Πρέπει να κάνουμε μια σαφή διάκριση μεταξύ εκείνων που έχουν το δικαίωμα διαμονής και εκείνων που δεν έχουν. Θα αναλάβουμε δράση για την καταπολέμηση των λαθρεμπόρων, την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, την εμβάθυνση των εξωτερικών συνεργασιών και τη δημιουργία νομικών οδών. Και θα διασφαλίσουμε ότι τα άτομα που έχουν το δικαίωμα να μείνουν είναι ενσωματωμένα και να αισθάνονται ευπρόσδεκτα”.

Ενίσχυση υγείας και “πράσινη” ανάπτυξη

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε την ομιλία της με αναφορά στον Ρώσο φυσικό Αντρέι Ντιμίτριεβιτς Ζαχάρωφ που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1975 και αφιέρωσε τον λόγο της στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής. Μάλιστα, υποσχέθηκε “πιο ισχυρή Ευρώπη στην υγεία”, αναφέροντας πως το πρόγραμμα που “έτρεξε” λόγω της πανδημίας θα “θωρακιστεί” για το μέλλον. Σημείωσε, πως θα αυξηθούν άλλωστε οι αρμοδιότητες στο θέμα της υγείας ενώ η αύξηση της χρηματοδότησης έγινε προς την κατεύθυνση αυτή.

Επεσήμανε ότι θα προτείνει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, καθώς και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για προηγμένη βιοϊατρική έρευνα και ανάπτυξη.

Προανήγγειλε ακόμη παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την υγεία στην Ιταλία την επόμενη χρονιά.

Ως προς την εργασία, δήλωσε πως η Κομισιόν θα προτείνει ένα νέο σχέδιο για τους κατώτατους μισθούς. Παράλληλα, έδωσε μεγάλη έμφαση στην “πράσινη ανάπτυξη” καθώς το 30% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα συγκεντρωθούν μέσω “πράσινων” ομολόγων.

“Θα είμαστε η πρώτη ήπειρος κλιματικά ουδέτερη ως το 2050. Ωστόσο, κοιτάξαμε κάθε τομέα για να δούμε πόσο γρήγορα μπορούμε να προχωρήσουμε. Για να τα καταφέρουμε προτείνουμε να αυξηθεί ο στόχος της μείωσης των ρύπων κατά 15% για το 2030″ (σήμερα είναι στο 40%). Μπορούμε να τα καταφέρουμε” ήταν το μήνυμά της.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα