Έλληνες Ευρωβουλευτές: Κοινή πολιτική υγείας, νέο “καρότο και μαστίγιο” για την Τουρκία

Έλληνες Ευρωβουλευτές: Κοινή πολιτική υγείας, νέο “καρότο και μαστίγιο” για την Τουρκία

Τι δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τι ζητάνε οι πολίτες; Ποιες είναι οι προκλήσεις εντός της πανδημίας αλλά και μετά από αυτή; Πώς αντιδρά η ΕΕ έναντι της Τουρκίας; Δημήτρης Παπαδημούλης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Νίκος Ανδρουλάκης αναλύουν.

Τη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση “Ευρωπαϊκή Ένωση: Και μετά την Πανδημία, τί;” πραγματοποίησε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και τo Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), με αφορμή την επικείμενη Συζήτηση για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – SOTEU στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η φετινή Συζήτηση για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 16 Σεπτεμβρίου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει ξεχωριστό χαρακτήρα, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα συζητήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο με τους Ευρωβουλευτές για τη μελλοντική πορεία της Ένωσης. Πραγματοποιείται δε σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που έχει μεταβληθεί ριζικά τους τελευταίους μήνες λόγω της κρίσης της πανδημίας του Covid-19.

Στη διαδικτυακή συζήτηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης και οι ευρωβουλευτές Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ εισήγηση έκανε ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γεώργιος Παγουλάτος. Τη συζήτηση συντόνισε ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Επικεφαλής Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Στιγμιότυπο από τις Βρυξέλλες με φόντο το κτίριο της Κομισιόν EUROKINISSI

 

Ο κ. Παγουλάτος σημείωσε πως η αντίδραση της ΕΕ απέναντι στην κρίση της πανδημίας ήταν πιο γρήγορη και άμεση σε σχέση με άλλες κρίσεις του παρελθόντος, ενώ χαιρέτισε τις αποφάσεις της ΕΕ για την οικονομική ενίσχυση των κρατών-μελών με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και την προετοιμασία της οικονομίας της Ένωσης για την πράσινη ανάπτυξη. Στις προοπτικές που πρέπει να τεθούν, είναι όπως είπε η ενοποιημένη φορολογική πολιτική αλλά και η κοινή αμυντική πολιτική έναντι των εξωτερικών πιέσεων που δέχεται η ΕΕ.

Οι ανισότητες τροφοδοτούν τη διάλυση της Ένωσης

Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε πως παρότι το ερώτημα είναι το “τι γίνεται μετά την πανδημία”, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εντός της, και ουδείς ξέρει πόσο θα διαρκέσει.

Παράλληλα στηλίτευσε τη βιασύνη κυβερνητικών παραγόντων στην Ελλάδα για την έλευση του εμβολίου, την ώρα που οι έρευνες της AstraZeneca, γίνονται με καθυστέρηση.

Ζητήματα, όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, είναι η τηλεργασία και η θεσμοθέτησή της και οι επαρκείς απαντήσεις μπροστά σε μια “ύφεση-σοκ”. Θετικό χαρακτήρισε το βήμα του κοινού δανεισμού, την αύξηση του κοινοτικού δανεισμού μέσω του ταμείου ανάκαμψης, τη μικρή αύξηση στους ίδιους πόρους, όμως όπως είπε, υπήρξε “ροκάνισμα” του ποσού που ζητά το Ευρωκοινοβούλιο και οι πολίτες της ΕΕ.

Οι προκλήσεις είναι δύο όπως τις ανέδειξε: Να αξιοποιήσει η Ελλάδα τα χρήματα που θα λάβει, με σχεδιασμό, διαφάνεια, “κλειστά παράθυρα στη διαφθορά”, και ευρεία συμμετοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. “Το δεύτερο είναι πως αυτά που γίνονται ad hoc τώρα, να μονιμοποιηθούν, να μην καθυστερεί ο τρίτος πυλώνας της οικονομικής ολοκλήρωσης”, είπε ο κ. Παπαδημούλης. Παράλληλα, είπε πως η πανδημία έδειξε πως πρέπει να υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική υγείας και καλύτερος συντονισμός. “Η κρίση θα μεγαλώνει τις ανισότητες, τα λόγια να γίνουν πράξη για να μη μείνει κανείς πίσω”, πρόσθεσε.

Ως προς τα γεωπολιτικά και την Τουρκία, σημείωσε πως ο ίδιος δεν είναι ικανοποιημένος από τη στάση της ηγεσίας της ΕΕ. “Μου κάνει εντύπωση η σιωπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν έχει κάνει ηχηρή παρέμβαση για τις προκλήσεις της Τουρκίας”, σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης. “Το μόνο που πονά τον Ερντογάν είναι οι κυρώσεις”, υπογράμμισε. “Η σιωπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει να κάνει με τα εξοπλιστικά συμφέροντα της Γερμανίας”, συμπλήρωσε. “Χρειάζεται μια πολιτική με καρότο και μασίγιο, με διευρυμένη συμφωνία πάνω στην οποία θα εδράζει ότι σε περίπτωση παραβιάσεων, θα υπάρχουν και κυρώσεις. Ωστόσο δεν έχουμε δει κάτι σχετικό να γίνεται με τον Όρμπαν, αναρωτιέμαι πώς θα γίνει με τον Ερντογάν”.

Συμπερασματικά, ο κ. Παπαδημούλης είπε πως δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για την άρση των ανισοτήτων μέσα σε όλα τα κράτη-μέλη και πως δεν έχει βρεθεί λύση έναντι των “εγωιστικών συμφερόντων των Ρούτε, Κούρτς κλπ”.

“Οι ανισότητες τροφοδοτούν τη διάλυση της Ένωσης”, κατέληξε.

Στην εμπορική πολιτική πρέπει να τηρούνται οι αρχές και οι αξίες της Ένωσης

Από τη δική της μεριά, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου είπε πως είμαστε σε μια νέα εποχή ως προς την ελαστικότητα και την προσαρμοστικότητα που πρέπει να δείχνει η Ένωση ως προς την οικονομική πολιτική της. Και εκείνη τάχθηκε υπέρ της κοινής πολιτικής υγείας. “Είδαμε τα όρια του κράτους-μέλους στα πλαίσια της αντιμετώπισης της πανδημίας”, ανέφερε. Ως προς το χαρτοφυλάκιό της, την εμπορική πολιτική, τόνισε πως το νέο μοντέλο είναι η ανοιχτή στρατηγική-αυτονομία.

“Η ΕΕ δεν μπορεί να κλειστεί στον εαυτό της, πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην προστασία των επιχειρήσεων αλλά θα το κάνουμε με μια διαφοροποίηση των αλυσίδων αξίας για να έχουμε πρόσβαση στον εφοδιασμό που θα χρειαζόμαστε χωρίς να μας εκβιάζει καμία δύναμη. Με το ένα πόδι η ΕΕ πατάει στην Κίνα και με το άλλο στην Αμερική, υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και εξαρτήσεις που έχουν να κάνουν με τους στόχους της πράσινης οικονομίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Υπάρχουν βασικά στοιχεία που πρέπει να προμηθευτούμε με εναλλακτικές έναντι πιθανών εκβιασμών”, τόνισε η κ. Ασημακοπούλου. “Στην εμπορική πολιτική πρέπει να τηρούνται οι αρχές και οι αξίες της Ένωσης”, συμπλήρωσε. “Οι αρχές και οι αξίες μας αφορούν και στο σεβασμού του διεθνούς δικαίου και αυτό αφορά και το θέμα της Τουρκίας. Έθεσα ξεκάθαρα τις εμπορικές κυρώσεις προς την Τουρκία στον Πέτερ Αλτμάιερ και ευελπιστώ να προχωρούν οι κυρώσεις αυτές”, τόνισε.

Ως προς τα γεωπολιτικά κατάληξε ότι η τελωνειακή ένωση είναι ένα εργαλείο, αλλά όπως είπε, “η Ευρώπη είναι πολύ γενναιόδωρη στα καρότα και πολύ φειδωλή στα μαστίγια”.

Οι πολίτες ζητούν άλλες προτεραιότητες σε σχέση με το τι πράττει η ΕΕ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πως η νέα πανδημία έδειξε πως η ΕΕ αποδείχθηκε αδύναμη στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης των έκτακτων κρίσεων. “Οι πολίτες ζητούν άλλες προτεραιότητες σε σχέση με το τι πράττει η ΕΕ. Ουσιαστικά Μέρκελ και Μακρόν αποφασίζουν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμβιβάζει ατζέντες που δεν συμβιβάζονται. Στη συζήτηση για τη χρηματοδότηση δεν υπήρξε δημοκρατική διαδικασία και προγραμματική συνεννόηση των κομμάτων. Είναι ένα πρόβλημα που υπήρχε και πολλαπλασιάζεται. Η πανδημία έδειξε πως δεν υπήρχε συνεννόηση, η ενιαία αγορά δεν είναι μόνο προϊόντα, είναι και υπηρεσίες που προσκρούουν πάνω σε άλλους σχεδιασμούς, πολιτικές και κριτήρια. Δυστυχώς αποδεικνύεται πως χωρίς κοινό όραμα το ιδεολόγημα περί αυτοδύναμης Ευρώπης είναι μια χίμαιρα”, είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Χαρακτήρισε θετικό το “ψήγμα αμοιβαιοποίησης χρέους”, αλλά και αυτό μπήκε “στη προκρούστεια κλίνη”, σημείωσε. “Τα χρήματα θα είναι επαρκή αν η πανδημία ολοκληρωθεί άμεσα. Αν όμως δεν ολοκληρωθεί θα υπάρχει πρόβλημα”.

Για τα ελληνοτουρκικά είπε πως υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που δεν οδηγούν το θέμα σε μια “ειδική σχέση”. Και ο ίδιος στηλίτευσε το γεγονός ότι η κ. φον ντερ Λάιεν δεν έχει πει τίποτα για την Τουρκία και τον Ερντογάν, ενώ ανέφερε πως “πρέπει να σκεφτούμε το λάθος της κυβέρνησης Καραμανλή. Πρέπει να πάμε σε ένα τραπέζι διαλόγου με τελωνειακή αναβάθμιση της Τουρκίας και το προσφυγικό. Αυτά τα δύο πρέπει να αξιοποιηθούν με μια πολιτική τύπου Ελσίνκι και σε δύο με τρία χρόνια να πάμε σε συζητήσεις για την υφαλοκρηπίδα. Δε χρειάζονται εθνολαϊκισμοί και ευρωλαϊκισμοί, πρέπει να μιλήσουμε στον κόσμο και για τα θετικά και για τα αρνητικά της Ένωσης”, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Τέλος, κατέληξε πως επί της ουσίας οι κυρώσεις πρέπει να είναι αυτοματοποιημένες ως “πέναλτι” έναντι της αναβάθμισης της τελωνειακής αναβάθμισης.

Τι ζητάνε οι πολίτες

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα ευρήματα του ερωτηματολογίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε σχέση με το τι ζητάνε οι πολίτες από την Ένωση, το οποίο ακόμη “τρέχει”.

 

Ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε πως πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι ότι η Ευρώπη ως κοινή αγορά δεν έχει μέλλον.

 

Πρέπει να γίνει, όπως είπε, μια ισχυρή Ένωση χρειάζεται χρήματα και όχι μόνο ad hoc λύσεις. “Την Ευρώπη που θέλουν οι πολίτες δε τη χτίζεις με 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Θέλουμε μια ισχυρή ώθηση γιατί δεν μπορεί η Ευρώπη να εκβιάζεται διαρκώς από τον Όρμπαν, πρέπει να διευρύνουμε τον κατάλογο των θεμάτων για να αποφασίζουμε με διευρυμένη πλειοψηφία. Αυτό για να μην εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις τα κράτη εκείνα που σκοτώνουν το κράτος Δικαίου. Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη και μια πιο τολμηρή Κομισιόν”.

Η κ. Ασημακοπούλου σχολίασε πως η περιφερειακή ανάπτυξη αφορά άμεσα τον πολίτη και πως το ενδιαφέρον για την υγεία έχει ανέβει ως προτεραιότητα, ενώ τόνισε πως είναι θετικό πως η παιδεία και ο πολιτισμός έρχονται ψηλά στα αιτήματα, ως βασικές προτεραιότητες.

 

“Πράγματα που κάποτε θεωρούσαμε πως είναι αυταπόδεικτα, όπως η ειρήνη και η ασφάλεια, έρχονται πάλι μπροστά. Βλέπω μια διαφοροποίηση στην τουρκική προκλητικότητα απέναντι στον Ερντογάν, χωρίς να έχουν αλλάξει οι διμερείς σχέσεις και αυτό είναι ένα θετικό σήμα”, πρόσθεσε.

“Ακόμα και απέναντι στην πανδημία η Ευρώπη έδειξε πιο γρήγορα αντανακλαστικά και καταλαβαίνει κανείς πως χωρίς αυτά τα χρήματα, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Πράγματι το ζήτημα είναι το πώς θα αξιοποιηθούν, αλλά υπάρχει η εμπειρία πλέον”, κατέληξε.

Σχολιάζοντας τις βασικές προκλήσεις για την ΕΕ, όπως τις θέτουν οι πολίτες, ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως φαίνεται ότι επί της ουσίας οι προτεραιότητες των πολιτών έχουν αλλάξει λόγω συγκυρίας, αλλά σταθεροί παραμένουν οι λόγοι για τους οποίους δεν προχωρούν οι λύσεις.

 

“Πρώτο και κύριο είναι τα βασικά οικονομικά συμφέροντα των κρατών-μελών που έχουν διαφορετικές πολιτικές, επίπεδο, δεδομένα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ομογενοποιήσουμε τα συμφέροντά μας. Εμείς πρέπει να δούμε αυτά τα οικονομικά συμφέροντα πάνω σε μια δυναμική επίλυσης των αντιθέσεών μας στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Για τις μεταναστευτικές πιέσεις, δυστυχώς η λογική είναι να δώσουμε τα κλειδιά στον κ. Ερντογάν, ενώ δεν προχώρησε ποτέ το relocation”.

Τέλος, σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γεώργιος Παγουλάτος ανέφερε πως “πρέπει να δούμε τα όρια που μπορεί να δεχθεί ο Ευρωπαίος πολίτης”. Παράλληλα, είπε πως η ατζέντα της πράσινης ανάπτυξης δεν είναι στις πρώτες θέσεις των ελληνικών προτιμήσεων, “κάτι που είναι φυσικό λόγω της κρίσης, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω γιατί υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για μια οικονομία σαν εκείνη της χώρας μας”.

Το ερωτηματολόγιο για το μέλλον της Ευρώπης μπορείτε να το συμπληρώσετε εδώ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα