Π. Σκουρλέτης: Αυτό που ζητούν οι δανειστές ισοδυναμεί με αυτοκτονία ενός λαού

Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, Κυριακή 21 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, Κυριακή 21 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως με τέτοιες απαιτήσεις η συμφωνία είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και αναφέρει πως δεν προσβλέπει σε αλλαγή κυβέρνησης με την παρούσα βουλή, αφού αυτό θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία

Επικρίσεις για τη στάση των δανειστών εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι οι πιστωτές «λειτουργούν με μία λογική προληπτικών αντιποίνων», έκανε λόγο για «σκόπιμη πολιτική προσέγγιση από την πλειοψηφία των δανειστών» και υποστήριξε ότι «αυτό που ζητούν ισοδυναμεί με αυτοκτονία ενός λαού». «Κάθε φορά που πάει να βρεθεί μία λύση, έρχονται και σου λένε "φέρε και μερικούς συνταξιούχους ακόμη να τους εκτελέσουμε"», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μικρές οι πιθανότητες για συμφωνία

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι είναι πάρα πολύ μικρές οι πιθανότητες για συμφωνία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης, υπό προϋποθέσεις. Διευκρίνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση μέχρι τα τέλη του μήνα, δεν θα πληρωθεί το ΔΝΤ. «Εκεί οδηγούνται τα πράγματα. Είναι πολύ πιθανό. Από εκεί και πέρα μπαίνει σε κατάσταση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων η χώρα. Δεν ταυτίζεται αυτό με πιστωτικό γεγονός» τόνισε.

Ο κ. Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών, αν οι δανειστές επιμείνουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Aν τεθούν διλήμματα έξω από τα όρια της δημοκρατικής εντολής που έχουμε πάρει, θα προσφύγουμε και πάλι στον λαό». Σε μία τέτοια περίπτωση, όπως εξήγησε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε εκλογές με την εξής θέση: «Εμείς, τέσσερις μήνες μίας σκληρής, επώδυνης διαπραγμάτευσης, φτάσαμε τα πράγματα ως εδώ. Θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, άρα δώστε μας την εντολή να επιχειρήσουμε για μία ακόμη φορά, με μία νωπή, ισχυρότερη λαϊκή εντολή, να πάμε για τελευταία φορά να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, αλλιώς όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά».

Αλλαγή κυβέρνησης θα ήταν ταφόπλακα στη δημοκρατία

Ο υπουργός Εργασίας απέκλεισε το ενδεχόμενο αντί εκλογών να υπάρξουν αλλαγές στην κυβέρνηση ή νέα κυβέρνηση με τεχνοκράτη πρωθυπουργό. «Αυτό θα ήταν ταφόπλακα στη δημοκρατία. Τέτοιες λύσεις, που ουσιαστικά ακυρώνουν, βάζουν στην άκρη τη δημοκρατική εντολή των πρόσφατων εκλογών, ισοδυναμούν με ταφόπλακα στη δημοκρατία. Δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε αυτό το πράγμα, σε καμία περίπτωση. Και κυρίως δεν μπορεί να το αποδεχθεί ο ελληνικός λαός» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις και τις πληροφορίες ότι αναζητούνται 150 εκατ. ευρώ για την πληρωμή τους, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως δεν ισχύουν, υπογραμμίζοντας «όλα είναι τακτοποιημένα».

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Σόιμπλε δεν θέλει συμφωνία. Εμπόδισε λύση για την αποπληρωμή του δανείου στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου

Πύρινη παρέμβαση Λαπαβίτσα: Μόνη λύση η έξοδος

SHARE: