Παναγιωτόπουλος για τα όπλα στην Ουκρανία: Δεν βγαίνουν φορτωτικές, ούτε δελτία αποστολής

Παναγιωτόπουλος για τα όπλα στην Ουκρανία: Δεν βγαίνουν φορτωτικές, ούτε δελτία αποστολής
Eurokinissi

Έλλειμμα ενημέρωσης για τα όπλα που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία δεν υπάρχει, ισχυρίστηκε στη Βουλή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. "Ψέματα, μισές αλήθειες και παραπλάνηση" καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Θ. Δρίτσας.

Είμαστε δίπλα στους συμμάχους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία απέναντι στην εισβολή που δέχεται, τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος .

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα «μας λέτε ότι όλοι τα έβγαλαν όλα στη φόρα σε εξονυχιστική λεπτομέρεια και εμείς τα κρύβουμε. Το γενικό περίγραμμα αναφέρεται. Θα έχουμε την ευκαιρία μεθαύριο στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας που ζήτησα να συγκληθεί, προκειμένου να υπάρξει και αυτή η ενημέρωση –η οποία δεν είναι η μόνη που έχει υπάρξει μέχρι τώρα- να πούμε και άλλα εκτενέστερα. Όπως καταλαβαίνετε, όμως, τα ζητήματα αυτά έχουν κάποια ευαισθησία που άπτεται άμεσα ζητημάτων εθνικής ασφάλειας. Δεν αποκρύπτουμε τίποτα από τον ελληνικό λαό. Εγώ δε έχω πει πάρα πολλές φορές ότι δεν θα κάνουμε τίποτα που θα αποδυναμώσει με οποιονδήποτε τρόπο την αμυντική μας διάταξη».

Αναφερόμενος στην έως τώρα αποστολή όπλων στην Ουκρανία διευκρίνισε ότι «προβήκαμε σε μία πρώτη αποστολή αμυντικού υλικού, η οποία δεν ολοκληρώθηκε με μία πτήση, με ένα δρομολόγιο, αλλά χρειάστηκαν αρκετά. Προβήκαμε σε μία δεύτερη αποστολή αμυντικού υλικού, πυρομαχικών εν προκειμένω, για την οποία έσπευσε να βγάλει πρώτος μία ανακοίνωση ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, και το προχθεσινό νέο είναι η συμφωνία, η οποία όμως δεν έχει ολοκληρωθεί και χρειάζονται να διευκρινιστούν κάποιοι τεχνικοί όροι κάποιας ειδικής σημασίας σε σχέση με τον χρονισμό, τον χρόνο αντικατάστασης, την κατάσταση αυτών που παραλαμβάνουμε, ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία και να μπορούμε να πούμε περισσότερα».

Ο υπουργός Άμυνας εκτίμησε ότι «η Κυβέρνηση έχει ενημερώσει επίσημα τον ελληνικό λαό και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και μέσω των ανακοινώσεων του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, όποτε αυτό κρίθηκε αναγκαίο. Επομένως, έλλειμα ενημέρωσης επιτρέψτε μου να ισχυριστώ ότι δεν υπάρχει». Πρόσθεσε όμως πως «η αποστολή όπλων έχει να κάνει με αυτά που περιγράψαμε και τα οποία, όπως σας είπα, δεν είμαι τουλάχιστον διατεθειμένος να τα παραθέσω ούτε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν βγαίνουν ούτε ανακοινώνονται φορτωτικές, και δελτία αποστολής».

Από την πλευρά του, ο κ. Δρίτσας υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους ενημέρωσης της Βουλής και του λαού για τα οπλικά συστήματα που στέλνει η χώρα στην Ουκρανία. Δεν είναι δυνατό να δημοσιοποιούνται σχετικές πληροφορίες από τον υπουργό ‘Αμυνας των ΗΠΑ και τον Γερμανό καγκελάριο και να μην έχει τα πλήρη στοιχεία το ελληνικό κοινοβούλιο, είπε.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι τα όσα εξελίσσονται, γίνονται με μη νόμιμες διαδικασίες, με διαβεβαιώσεις του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας ότι δεν θα στείλουμε άλλα υλικά οι οποίες δεν τηρήθηκαν, αλλά, κυρίως, με τον πρωθυπουργό να ασκεί “ιδιωτική” αμυντική πολιτική, υπερβαίνοντας με τις κινήσεις του και τον υπουργό ‘Αμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια. Ο κ. Μητσοτάκης “δένει τη χώρα χειροπόδαρα, σε ένα άρμα, μπαίνοντας σε μια διαδικασία εντελώς επικίνδυνη, όπως ανέδειξαν και ιστορικά στελέχη σας” είπε ο κ. Δρίτσας.

Δρίτσας: “Ψέματα, μισές αλήθειες και παραπλάνηση”

Σε δήλωσή του μετά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή ο κ. Δρίτσας ανέφερε οτι  «ο κ. Υπουργός προσήλθε σήμερα αλλά στην πραγματικότητα δεν απάντησε στα κρίσιμα ερωτήματα ερωτήματα όχι μόνο δικά μου ή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά όλων των κομμάτων και όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων πολιτών απέναντι στους οποίους η Κυβέρνηση υποχρεούται να δώσει πλήρεις και αναλυτικές απαντήσεις. Τι είδους όπλα εστάλησαν και θα σταλούν. Τι ποσότητες. Με ποιο κόστος. Με ποια προβλεπόμενη διαδικασία από την ελληνική νομοθεσία και τους κανονισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην άμυνα της χώρας και βέβαια, το μέιζον ερώτημα: γιατί επιμένει να εμπλέκει την Ελλάδα σε πολεμικούς ανταγωνισμούς, να την καθιστά επισπεύδουσα χώρα και όχι χώρα συμβάλλουσα στην διαπραγματεύσεις και στην ειρήνευση».

Ο κ. Δρίτσας ρωτά ακόμη γιατί η ελληνική κυβέρνηση «επιλέγει τις μισές αλήθειες, το ψέμα, την απόκρυψη και την παραπλάνηση, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να ενημερώνεται πότε από τον Υπουργό ‘Αμυνας των ΗΠΑ, πότε από τον Καγκελάριο της Γερμανίας, πότε από ουκρανικά tweet, πότε από κάθε άλλη απίθανη ή πιθανή πηγή, ποτέ όμως από την υπεύθυνη Κυβέρνηση».

Σημειώνει ακόμη ότι ενώ «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε επισήμως από τον Πρόεδρο της Βουλής δεσμευτική υποχρεωτική συνεδρίαση κατά το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής, αίτημα που υποστηρίχθηκε και από το Κ.Κ.Ε. και από άλλα κόμματα, η Κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής αρνούνται να εφαρμόσουν τον Κανονισμό και να πράξουν το καθήκον τους» και προσθέτει: «Ο ελληνικός λαός όμως πρέπει να μάθει για να κρίνει. Την Τετάρτη είμαστε έτοιμοι για την επόμενη κοινοβουλευτική μάχη προς αυτή την κατεύθυνση». Υποστηρίζει ακόμη ότι «το επιχείρημα του Υπουργού και της Κυβέρνησης ότι τα όπλα που αποστέλλονται είναι “αποθέματα” ή “πλεονάζον υλικό” είναι απολύτως ανυπόστατο, γιατί ο μόνος όρος που γνωρίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι: “επιχειρησιακά αναγκαία ή μη αναγκαία όπλα, οπλικά συστήματα και πυρομαχικά”, για τα οποία αποφασίζουν τα Επιτελεία και μόνο, με λεπτομερή και τεκμηριωμένο σχεδιασμό και ότι εντάσσεται σ’ αυτόν τον χαρακτηρισμό μετά από επίσημες αποφάσεις, ή παροπλίζεται ή εκποιείται. Τέλος πια τα ψέματα και η ανευθυνότητα για τόσο κρίσιμα ζητήματα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα