Παναγιωτόπουλος σε Τσαβούσογλου: “Η Ελλάδα δεν απειλεί και δεν της αρέσει να απειλείται”

Παναγιωτόπουλος σε Τσαβούσογλου: “Η Ελλάδα δεν απειλεί και δεν της αρέσει να απειλείται”
Νίκος Παναγιωτόπουλος EUROKINISSI

Προκλητικό αναθεωρητισμό θυμίζει το casus belli του Τσαβούσογλου παρά συμπεριφορά Συμμάχου στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, σύμφωνα με τον υπ. Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο.

“Η δήλωση περί casus belli που αναφέρεται στη δυνατότητα της Ελλάδας να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμά της, περισσότερο παραπέμπει σε προκλητικό αναθεωρητισμό παρά σε συμπεριφορά Συμμάχου στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Συνεπώς θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς”, παρατήρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε δήλωση του προς τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, με αφορμή τη νέα φραστική επίθεση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ούτε κατά 1 μίλι.

Υπενθύμισε μάλιστα πως “η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά και δεν της αρέσει να απειλείται” και επανέλαβε ότι “η κυβέρνηση πολιτεύεται και λειτουργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και στη βάση των κανόνων που διέπουν την ειρηνική συμβίωση μεταξύ κρατών δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου”.

Υπενθυμίζεται πως σε Συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, το πρωί της Πέμπτης (29/12) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε πως “τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Όχι 12 μίλια. Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε κατά ένα μίλι στο Αιγαίο“.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός επικαλέστηκε σχετικό νόμο που ψήφισε το τουρκικό κοινοβούλιο το 1995 και δήλωσε, “Προειδοποιούμε την Ελλάδα για άλλη μία φορά. Μην κάνετε ψευτο-ηρωισμούς εμπιστευόμενοι αυτούς που θα μπορούσαν να σας στηρίξουν. Μην επιδιώκετε τον τυχοδιωκτισμό. Δεν θα έχει καλή κατάληξη για εσας”.

Στην απόφαση του 1995, επισημαίνεται ότι “αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων, το τουρκικό κοινοβούλιο δύναται να αναθέσει “όλες τις εξουσίες”, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής εξουσίας, στην κυβέρνηση, για την υπεράσπιση των τουρκικών συμφερόντων”. Όπως τόνισε ο Τσαβούσογλου, η απόφαση αυτή “παραμένει σε ισχύ και σήμερα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα