Πανέτοιμος για εκλογές ακόμη και τον Ιανουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ

Πανέτοιμος για εκλογές ακόμη και τον Ιανουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας με τη Έφη Αχτσιόγλου στην έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού στην Βουλή Eurokinissi

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πιθανή την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ καταγράφεται συνδυασμός σκανδάλων με υποκλοπές και Καϊλή.

Ανοιχτή είναι η πιθανότητα εκλογών με την “αυγή” του 2023 για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως επισήμανε σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας νέα δυναμική στις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων ημερών. Αυτά ενώ ο συνδυασμός του δύο σκανδάλων αυτού των υποκλοπών αλλά και των όσων αποκαλύφθηκαν για την Εύα Καϊλή δημιουργούν τις συνθήκες της “τέλειας (πολιτικής) καταιγίδας”.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τίθεται θέμα εκλογικής ετοιμότητας. Εδώ και αρκετό καιρό άλλωστε στην Κουμονδούρου δηλώνουν “πανέτοιμοι” για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση όποτε και αν αυτή γίνει. Όσον αφορά την συγκρότηση των ψηφοδελτίων του κόμματος εξετάζονται απλά κάποιες λεπτομέρειες. Ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε εστιάζει τις επόμενες ημέρες στην προετοιμασία της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για την “μάχη του προϋπολογισμού” για την οποία θα έχει σήμερα συνάντηση με το προεδρείο της ενώ στην συνέχεια θα μεταβεί στην σύνοδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες.

Η χρονική στιγμή

Αξίζει να επισημανθεί όμως πως εμφατική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιθανόν να κλείσει την Βουλή αμέσως μετά την συζήτηση του προϋπολογισμού και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές δεν έγινε σε μια τυχαία χρονική στιγμή. Αντιθέτως εκφράστηκε στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στην προηγούμενη αντιπαράθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον πρωθυπουργό στην Βουλή για τις υποκλοπές που είχε σαν αποτέλεσμα την φυγή του Κυριακου Μητσοτάκη και στην νέα αντιπαράθεση που αναμένεται ανάμεσα στους δύο για τον προϋπολογισμό.

Από την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Star Κεντρικής Ελλάδας Eurokinissi

Στις κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις μάλιστα αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι “ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα θέμα σοβαρό. Απ’ ό,τι φαίνεται, αν δεν διασφαλίσει ένα προστατευμένο περιβάλλον, δεν θα μπορεί ούτε καν να έρχεται στη Βουλή, χωρίς να αποφεύγει σκηνές σαν αυτές που είδαμε την προηγούμενη Πέμπτη, να το βάζει στα πόδια για να μην απαντήσει. Διότι στη Βουλή υπάρχει ένας ζωντανός κοινοβουλευτικός διάλογος. Και ερωτάται ο πρωθυπουργός από τους πολιτικούς αρχηγούς και δεν απαντά. Και δεν απαντά διότι ξέρει ότι δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις, ξέρει ότι είναι ένοχος”. Ουσιαστικά δηλαδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε το πόσο “στρυμωγμένος” είναι ο πρωθυπουργός από την έκβαση που έχει πάρει το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ όλα δείχνουν πως κάθε άλλο παρά αναμένεται να σταματήσουν οι αποκαλύψεις για το ποιοι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, δίχως κανείς να μπορεί να αποκλείσει πως θα προκύψουν στοιχεία και για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Μια εξέλιξη που σαφώς θα δώσει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο σκάνδαλο και κατά πολλούς θα το μεταβάλει σε πολιτειακό ζήτημα όπως και ζήτημα ασφάλειας της χώρας.

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις ερευνητικές κινήσεις που γίνονται από την πλευρά της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με τον επικεφαλής της οποίας, τον Ισίδωρο Ντογιάκο, είχε συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι αυτές έγιναν σε εταιρίες που διακινούσαν το λογισμικό Predator ενώ “ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του μας είπε ότι δεν ξέρει ποιοι είναι και πού βρίσκονται, αλλά η κυβέρνησή του δια μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, έδωσε άδεια λίγους μήνες πριν, για να εξάγουν αυτό το παράνομο λογισμικό αυτές οι εταιρείες, σε άλλες χώρες του εξωτερικού”.

Η υπόθεση Καϊλή

Παράλληλα οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες με την σύλληψη της Εύας Καϊλή φαίνεται να αναλύονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και υπο το πρίσμα της επίδρασής τους στις ισορροπίες στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε χαρακτήρισε την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώς “ ένα στέλεχος που στην ουσία έπαιζε πρωτοπόρο ρόλο σ’ αυτό το λεγόμενο αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα” τονίζοντας πως “παρότι ΠΑΣΟΚ, όπως πολλοί άλλοι στο χώρο της και στο ΠΑΣΟΚ, διακήρυττε ότι ο φυσικός χώρος αυτού του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και ήταν εκ φύσεως αντιδεξιός χώρος, ότι ο φυσικός του χώρος ήταν να συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη”.

Με βάση αυτά διαφαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στην κατεύθυνση της μετατροπής της συζήτησης για τον προϋπολογισμό που έχει ξεκινήσει σε μια γενικευμένη πολιτική αντιπαράθεση συνδέοντας τα ζητήματα της κρίσης στην οικονομία την οποία καταλογίζει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με την κρίση στην Δημοκρατία που έχει ήδη προκύψει. Σαφές δείγμα άλλωστε έδωσε και χθες από την Βουλή η κεντρική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου. Ανέφερε ότι «μετά τη θλιβερή παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου όχι απλώς δεν μπόρεσε να απαντήσει με ένα κατηγορηματικό «όχι» στην ερώτηση αν η ΕΥΠ παρακολουθεί τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, αλλά τράπηκε σε άτακτη φυγή. Μετά και τις νέες αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Χατζηδάκης πράγματι παρακολουθείτο από την ΕΥΠ. Το 2022 κλείνει με μια βαθιά κρίση δημοκρατίας, η οποία προστίθεται στην οικονομική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα