Εύα Καϊλή: Η ώρα του Εισαγγελέα – Τι ισχυρίζεται ο δικηγόρος της

Εύα Καϊλή: Η ώρα του Εισαγγελέα – Τι ισχυρίζεται ο δικηγόρος της
Η Εύα Καϊλή Eurokinissi

Στο πλαίσιο των καθηκόντων που της ανέθεσε η πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα η επίσκεψη της κας Καϊλή στο Κατάρ, υποστηρίζει ο δικηγόρος της. Πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ κατάσχεσαν οι βελγικές αρχές. Σήμερα, Τετάρτη ενώπιον του εισαγγελέα οι 4 συλληφθέντες.

Ψευδής” χαρακτηρίζεται η φημολογία περί πρωτοβουλιών της Εύας Καϊλή για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών με την χώρα του Κατάρ, με απότερο σκοπό τον χρηματισμό της, στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο του πληρεξουσίου δικηγόρου της ευρωβουλεύτριας, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, την ώρα που συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον οι έρευνες για το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς QatarGate που “έσκασε” σαν βόμβα στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, πληρεξουσίου δικηγόρου της ευρωβουλεύτριας και πρώην πια αντιπροέδρου του ΕΚ, αφού η Ολομέλεια του Ευρ. Κοινοβουλίου αποφάσισε την καθαίρεσή της από τη θέση αυτή, η Εύα Καϊλή βρέθηκε στο Κατάρ ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια των καθηκόντων της για την προώθηση της ατζέντας που της ανέθεσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η ατζέντα περιλαμβάνει την προώθησή των σχέσεων ΕΕ και Μέσης Ανατολής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα της άρσης βίζας για τους πολίτες των χωρών Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν. (Και προστέθηκε και το Εκουαδόρ στην ψηφοφορία).

Ο επίσημος εισηγητής της πρότασης ήταν ο Έρικ Μάρκαρντ, γερμανός ευρωβουλευτής με τους Πράσινους, και επικεφαλής της Επιτροπής LIBE.

Η συγκεκριμένη ατζέντα εντάσσεται στο πλαίσιο της από 2019 επίσημης πολιτικής και πρωτοβουλίας της Κομισιόν, να αναθέσει στην Επιτροπή LIBE του ΕΚ, την προώθησή της. Η Ιλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Home Affairs, και ο Ανώτατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Γιόσεπ Μπόρελ ήταν αυτοί που ξεκίνησαν τις σχετικές διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κάθε κίνηση, επαφή και δήλωση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χαράχτηκε σε ανώτατο επίπεδο και πάντα κατόπιν συνεννοήσεως και άδειας από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Εύα Καϊλή σε κάθε ταξίδι της στο Κατάρ συνοδευόταν πάντα σε κάθε της βήμα από τον ευρωπαίο αξιωματούχο Roberto Bendini“.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Δημητρακόπουλος μετέφερε όσα του είπε η Εύα Καϊλή από τις φυλακές όπου κρατείται, ενώ η ευρωβουλεύτρια και πρώην πια αντιπρόεδρος του ΕΚ, έβαλε στο κάδρο τόσο τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, τονίζοντας πως όσα συνέβαιναν γίνονταν με γνώση της προέδρου του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Νέα έφοδος των βελγικών Αρχών – Σφραγίστηκε το γραφείο της Mychelle Rieu

Την Τρίτη (13/12) πραγματοποιήθηκε νέα έφοδος στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς που σχετίζεται με το Κατάρ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Politico, το γραφείο της Mychelle Rieu, μιας αξιωματούχου που εργάζεται στην υποεπιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σφραγίστηκε από τους άνδρες της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δηλώνουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι κατασχέθηκε υπολογιστής σε σχέση με το έργο αυτής της επιτροπής. Ρόλος της επιτροπής είναι να “ευαισθητοποιεί για συγκεκριμένες καταστάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Παράλληλα, οι βελγικές αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση ποσού που ξεπερνά το ενάμιση εκατομμύριο ευρώ, από την Εύα Καϊλή και τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος του σκανδάλου.

Κατά την διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι στις Βρυξέλλες, οι αρχές είχαν εντοπίσει περίπου 600.000 ευρώ. Όπως αναφέρει η βελγική LeSoir που πρώτη αποκάλυψε το σκάνδαλο και δημοσιεύει τις φωτογραφίες με τα χαρτονομίσματα, αν το ποσό που κατασχέθηκε από το σπίτι του Παντσέρι προστεθεί σε εκείνα που εντοπίστηκαν στον πατέρα της Εύας Καϊλή καθώς και σε εκείνα που βρέθηκαν στο σπίτι της, τότε το συνολικό ποσό ξεπερνά το 1.500.000.

LeSoir

“Χείμαρρος” ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι στην ανάκρισή του από τις βελγικές αρχές

Επί ώρες φαίνεται πως μιλούσε ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι στον Βέλγο ανακριτή για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς QatarGate, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιταλική Corriere della Sera.

Οι δηλώσεις του συντρόφου της Εύας Καϊλή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα συμβάλλουν σημαντικά στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο που έχει προκαλέσει αναταραχές στους κόλπους του ΕΚ και πρόκειται να ανοίξουν “μία τρύπα” που θα επιτρέψουν στους Βέλγους ερευνητές να παρατείνουν ή, τουλάχιστον αρχικά, να βρουν καθοριστική επιβεβαίωση των όσων στοιχείων έχουν συγκεντρώσει μέχρι τώρα.

“Πριν από τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο πατέρας της Εύας Καϊλή είχε συλληφθεί την Παρασκευή καθώς έφευγε με μια τσάντα που περιείχε 600.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ από το πολυτελές ξενοδοχείο, όπου είχε μείνει με τη σύζυγό του για λίγες ημέρες”, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα και τονίζει ότι κάποιος πρέπει να είχε προλάβει να τον ειδοποιήσει για την επιχείρηση της Αστυνομίας και κάποιοι υποψιάζονται ότι μπορεί να ήταν ο ίδιος ο Τζιόρτζι, που είχε ακούσει κάτι. Ίσως ένα τηλεφώνημα (ο Τζιόρτζι πιθανώς να παρακολουθείτο τηλεφωνικά) οδήγησε τους αστυνομικούς να παραμονεύουν μπροστά από το ξενοδοχείο για να αιφνιδιάσουν τον πατέρα της Καϊλή.

Ο Τζιόρτζι, σύμφωνα με την εφημερίδα, μπορεί να είχε πολλά να πει και μάλιστα μπορεί πράγματι να είπε πολλά την επομένη της σύλληψής του, αν λάβουμε υπόψη μας πως ο ανακριτής Michel Classe αναγκάστηκε να αναβάλλει τις υπόλοιπες ανακρίσεις για να συγκεντρώσει τις καταθέσεις του.

Εκ νέου στον ανακριτή

Νέες εξελίξεις για την πορεία του σκανδάλου αναμένονται σήμερα, Τετάρτη, όταν και θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή, που μέχρι σήμερα -πριν τις αναφορές που την ήθελαν να ζητά τη μεταφορά της σε άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα- κρατούνταν στη φυλακή Saint-Gilles.

Την Τρίτη, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος αποφάσισε τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Εύας Καϊλή, αλλά και μελών του οικογενειακού της περιβάλλοντος.

Επ’ αφορμή της κράτησης της Εύας Καϊλή από τις βελγικές αρχές, η ανεξάρτητη αρχή έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα πρέπει να δεσμευθούν και τα εν Ελλάδι περιουσιακά στοιχεία της ευρωβουλεύτριας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

Παράλληλα, στο “μικροσκόπιο” των Αρχών βρέθηκε και το Πόθεν Έσχες του πατέρα της ευρωβουλεύτριας, ο οποίος και προσήχθη καθώς, φέρεται να βρέθηκε κρατώντας μία τσάντα γεμάτη χαρτονομίσματα και να σκόπευε να διαφύγει.

Η παραπάνω ενέργεια αποφασίστηκε διότι ο πατέρας της είναι δημόσιος λειτουργός και υποχρεούται εκ του νόμου σε υποβολή σχετικής δήλωσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα