Πάνω από τις τάσεις ο Τσίπρας με αποφασιστικά μηνύματα στην Κ.Ε.

Πάνω από τις τάσεις ο Τσίπρας με αποφασιστικά μηνύματα στην Κ.Ε.
Ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Άνω - κάτω όλες οι πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση για την Ράνια Σβίγκου. Αμηχανία στην Ομπρέλλα, ενστάσεις από κάποιους προεδρικούς.

Αποφασισμένος να κινηθεί πέρα και πάνω από τα όρια των τάσεων δείχνει με τα λόγια, αλλά κυρίως με τις πράξεις ο Αλέξης Τσίπρας. Η πρόταση που κατέθεσε την πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ε του κόμματος για την εκλογή της Ράνιας Σβίγγου στην θέση του γραμματέα, προκάλεσε όλες τις πτέρυγες αμηχανία και αντιδράσεις. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να υπερασπιστεί την επιλογή του για μία διαφορετική λειτουργία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει την Ράνια Σβίγκου για γραμματέα της κεντρικής επιτροπής “έβαλε δύσκολα” στην Ομπρέλλα που βρέθηκε σε αμηχανία. Ιδίως γιατί η Ράνια Σβίγγου προέρχεται από αυτή την τάση και μάλιστα είχε προσυπογράψει την πρόταση της ώστε η Κ.Ε του κόμματος να μήν εκλέγεται από την βάση αλλά από διευρυμένο εκλογικο σώμα που ήταν αντίθεση στην εισήγηση του προέδρου, που τελικά εγκρίθηκε στο συνέδριο. Έτσι η κίνηση Τσίπρα έφερε αντιμέτωπη την Ομπρέλα με δύσκολα διλήμματα αφού παρά το γεγονός ότι κατέγραψε μειωμένες δυνάμεις στο Συνέδριο της τάξης του 22 με 25% ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε ένα πρόσωπο από αυτή την τάση για την θέση του γραμματέα. Όπως φέρεται να διασαφήνισε στην Κεντρική Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας κριτήριο του δεν είναι το σε ποιά τάση βρίσκεται το κάθε στέλεχος αλλά οι ικανότητες, η διάθεση για προσφορά και η ανάγκη για ανανέωση του κόμματος

Τι είπε ο Τσίπρας σε Δρίτσα και Πολλάκη

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ένας από τους πρώτους που αντέδρασαν στην υποψηφιότητα της Ράνιας Σβίγκου ήταν ο Δημητρης Δρίτσας από την πλευρά της Ομπρέλλας. Εκτιμώντας – όπως είπε – ότι η πρόταση που κατατέθηκε δεν είναι συνθετική, μια και συνηθίζεται ο γραμματέας να προέρχεται από την πλειοψηφία της Κ.Ε. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε τον αιχμηρό σχολιασμό του Αλέξη Τσίπρα που ανταπάντησε λέγοντας ότι με την πρότασή του περιμένε να δεί χαρούμενα πρόσωπα. Αντιθέτως όμως διαπιστώνει ότι υπάρχουν πρόσωπα δυσαρεστημένα και μάλιστα για λόγους και αιτιάσεις που ανήκουν στο παρελθόν.

Η επιλογή της Ράνιας Σβίγγου όμως φαίνεται πως προκάλεσε αντιδράσεις και σε ένα τμήμα των προεδρικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παύλος Πολάκης διαφώνησε με την επιλογή υποστηρίζοντας πως η Ράνια Σβίγκου ήταν αντίθετη με την επιλογή της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ο Στέλιος Παππάς, φέρεται να πρότεινε να υπάρξουν χωριστές κάλπες για τον γραμματέα και τον αναπληρωτή ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει η πρόταση να ψηφιστεί ώς “πακέτο”. Η πρόταση αυτή έλαβε ελάχιστες ψήφους. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως νωρίτερα είχε δώσει αποφασιστικά μηνύματα και προς αυτή την πλευρά. Πληρφορίες θέλουν να απευθήνθηκε στον Παύλο Πολάκη λέγοντας του ότι δεν εκφράζει τα 170.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είσημαίνοντας επίσης ότι η διεύρυνση του κόμματος δεν ειναι μονοπώλιο κάποιας πλευράς.

Αναμένοντας το αποτέλεσμα

Μετά από αυτά με ενδιαφέρον αναμένεται η ψηφοφορία για την νέα γραμματέα του κόμματος όπου θα φανούν οι κατυθύνσεις που θα δώσουν οι τάσεις αλλά και το πόσο αυτές θα υιοθετηθούν από τα 300 μέλη της Κ.Ε.

Να σημειωθεί στην αρχική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική γραμματεία του κόμματος -που επίσης τίθεται σε ψηφοφορία- έχουν προστεθεί οι υποψηφιότητες του Νίκου Φίλη, της Αννέτας Καββαδία, του Πάνου Λάμπρου και ο Μιχάλης Σαμπατακάκης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα