Πανούσης για τις εικόνες ντροπής στην Αμυγδαλέζα: Αυτή η Ελλάδα δεν αντέχει αυτή τη χώρα. Θα τα αλλάξουμε όλα

Πανούσης για τις εικόνες ντροπής στην Αμυγδαλέζα: Αυτή η Ελλάδα δεν αντέχει αυτή τη χώρα. Θα τα αλλάξουμε όλα
Uprising at the Amygdaleza Detention Center, after the suicide of the Pakistani refuggee Mohhamed Nadim, at the cell A1, in Athens, Feb.14, 2015 / , 1. 18 . , 14 , 2015 Sooc

Τέλος στα κέντρα κράτησης είπε ο Γιάννης Πανούσης που έκανε λόγο για ντροπιαστικές συνθήκες κράτησης και προανήγγειλε πως θα αλλάξουν όλα. Παράλληλα ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αμυγδαλέζα (Pics)

Την ντροπή του για όσα αντίκρισε στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου τις εγκαταστάσεις, με αφορμή την αυτοκτονία 28χρονου Πακιστανού κρατούμενου, ο οποίος κρεμάστηκε χτες το βράδυ σε κοντέινερ.

Ο αναπληρωτής υπουργός, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο Κέντρο Κράτησης, ανέφερε: “Ήρθα να εκφράσω την λύπη και την θλίψη του υπουργείου και της κυβέρνησης. Όμως τώρα εκφράζω την ντροπή μου, όχι ως υπουργού, αλλά ως ανθρώπου, ως εκπροσώπου ενός πολιτισμού”. Εξήγησε πως η εικόνα που αντίκρυσε δεν είναι εικόνα ευρωπαϊκού κράτους, ούτε χώρας που σέβεται τον άνθρωπο. Όπως είπε δεν μιλάμε για φυλακές, αλλά ακόμη κι αν ήταν φυλακές θα έπρεπε να είχαν τελείως διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης. Ο κ. Πανούσης ολοκλήρωσε λέγοντας πως κάποιοι άνθρωποι έκαναν εκατομμύρια χιλιόμετρα για να βρουν την ελευθερία και την ελπίδα και εμείς τους αφήσαμε να πεθάνουν.

Ο ΑΝΑΠΛ. ΥΠ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΟΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

 

Διαβάστε όλη τη δήλωση του αμέσως μετά την επίσκεψη στην Αμυγδαλέζα:

“Θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη και θλίψη και του υπουργείου και της κυβέρνησης. Όμως τώρα εκφράζω τη ντροπή μου. Τη ντροπή μου όχι ως υπουργού,  ως ανθρώπου, ως εκπρόσωπου ενός πολιτισμού. Αυτά δεν είναι εικόνα ευρωπαϊκής χώρας, ούτε χώρας που σέβεται τον άνθρωπο. Αυτά που είδα δεν τα πιστεύω. Άρα αυτά πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν αμέσως.

Δεν έχουμε να κάνουμε με φυλακές, αλλά και φυλακές να ήταν, που δεν είναι, δεν μπορούν να έχουν αυτή τη μορφή. Αυτό δεν έχει να κάνει με καμία μομφή στους ανθρώπους που δουλεύουν εδώ, αλλά με τη σύλληψη των κέντρων αυτών.

Τα κέντρα κράτησης τελειώνουν εδώ. Θα πάμε σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας ανθρώπων για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε καταστάσεις που θέλουν ένα χρονικό διάστημα για να ληφθούν τα προβλήματα, αλλά και ακόμη μέχρι να γίνει αυτό ή όταν προκύψουν τέτοια ζητήματα θα γίνουν με όρους ανθρώπινους. Ακόμη κι αν η κυρία Χριστοδουλοπούλου, που φαίνεται πως θα είναι αρμόδια για το ζήτημα, χρειαστεί ένα χρόνο για να μπορέσει να κάνει αυτή τη μεταφορά αντιλήψεων πολιτισμού, γιατί δεν είναι θέμα απλώς μεταφοράς χώρου, πρέπει οι συνθήκες εδώ, να είναι συνθήκες ανθρώπινες. Αυτό περιλαμβάνει υγεία, υγιεινή σίτιση κτλ.

Έκαναν εκατομμύρια χιλιόμετρα για να βρουν την ελευθερία και την ελπίδα και δεν μπορώ να πω ότι τους σκοτώσαμε, αλλά θα πω ότι τους αφήσαμε να πεθάνουν. Δεν μπορεί να είναι έτσι η ελευθερία η ισότητα, τελικά η αδελφότητα και η αλληλεγγύη. Αυτή τη στιγμή δεν μιλάω μόνο εκ μέρους της κυβέρνησης και του υπουργείου, όπως βλέπετε είμαστε όλοι εδώ. Είναι τα κόμματα οι φορείς, η κοινωνία εδώ. Δηλαδή είναι η Ελλάδα εδώ. Αυτή η Ελλάδα δεν αντέχει αυτή τη χώρα.”

Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού:

Η είδηση της αυτοκτονίας του 28χρονου αλλοδαπού στην Αμυγδαλέζα προκάλεσε την αντίδραση αντιρατσιστικών οργανώσεων που συγκεντρώθηκαν έξω από την Αστυνομική Ακαδημία και το Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών από το βράδυ της Παρασκευής και διαλύθηκαν λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου.


Πηγή φωτογραφίας: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα