Παπαδήμος: Η επιτυχία είναι υπόθεση όλων μας

Παπαδήμος: Η επιτυχία είναι υπόθεση όλων μας
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ- ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2012 (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Icon

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2012. Ιδιαίτερα κρίσιμη η κατάσταση για τη χώρα τόνισε ο Λ. Παπαδήμος. Σε επιθετικό τόνο ο απολογισμός του Γ. Παπανδρέου

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2012, ο οποίος υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

Στις 1 και 30  τα ξημερώματα της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία του προϋπολογισμού του 2012. Yπερψηφίστηκε από 258 βουλευτές , ενώ 41 τoν καταψήφισαν.

‘Έχουμε την ικανότητα και το σθένος για μια εθνική προσπάθεια” τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος προσθέτοντας πως η εθνική προσπάθεια θα είναι πολυετής.

“Η δεκαετία που διανύουμε μπορεί να αποβεί μια κερδισμένη δεκαετία”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως ο προϋπολογισμός του 2012 είναι δύσκολος, έχει φιλόδοξους στόχους και πρέπει να εκτελεστεί σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πολλές αβεβαιότητες.

“Οι περιστάσεις επιβάλλουν να υπερβούμε τις δυνάμεις μας”, είπε μεταξύ άλλων, λέγοντας πως η ευθύνη είναι υπόθεση όλων.

“Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει αν εγκαταλείψουμε τη μάχη για το μέλλον σκιαμαχώντας για το παρελθόν” συμπλήρωσε ο κ. Παπαδήμος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πολίτες θα επιβραβεύσουν την συνεργασία.

Αναγνώρισε παράλληλα ότι η οικονομική κρίση δεν είναι μια μπόρα που θα περάσει, “αλλά θα έχει θα έχει διάρκεια”, καθώς όπως είπε, είναι αποτέλεσμα λαθών και παραλείψεων που οδήγησαν στη συσσώρευση του δημοσίου χρέους.

Δήλωσε ακόμη ότι κατανοεί τον προβληματισμό του μέσου πολίτη που βλέπει τα εισοδήματα να μειώνονται και την ανεργία να αυξάνεται, αν και όπως είπε “εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν”.

Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας, τόνισε ο Ε. Βενιζέλος λέγοντας χαρακτηριστικά πως “το παιχνίδι του πολιτικού μέλλοντος παίζεται στην αλήθεια και την ειλικρίνεια. Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας. Πρέπει να διαμορφώσουμε τον καλύτερο και πιο ασφαλή μηχανισμό για το έθνος, τώρα που η Ευρώπη παραπαίει. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο”.

“Θα πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Χρειάζεται συστράτευση του λαού, πολύ υπεύθυνη συμπεριφορά. Πρέπει όλοι να εκπέμπουμε ένα πολύ καθαρό μήνυμα και προς το εσωτερικό και προς τις αγορές. Καλώ όλα τα κόμμα να στηρίξουν την κυβέρνηση”, συμπλήρωσε, λέγοντας παράλληλα πως “αυτό που χρειάζεται είναι διάσωση της χώρας, ανάκτηση του χαμένου εδάφους και μετά εκτίναξη”.

Γ. Παπανδρέου: Δεν άργησα να πάρω μέτρα, προσπαθούσα να αποφύγω τη λήψη τους

Σε επιθετικό τόνο έκανε τον απολογισμό του έργου του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2012. Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση  στην Νέα Δημοκρατία, αλλά και στην “συντηρητική Ευρώπη”.

“Εάν κάποιος άργησε, δεν ήμασταν εμείς”, δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις ευθύνες της ΝΔ που, όπως είπε, οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.”Είμαι ο πρώτος που ζητώ διαφάνεια”, προσέθεσε, εξαπολύοντας επίθεση στην ΕΕ, και στη Γερμανία λέγοντας πως σήμερα αποδεικνύεται ότι η συντηρητική Ευρώπη απέτυχε.

“Δεν άργησα να πάρω μέτρα. Ήθελα να πάρω μέτρα που δεν θα θίξουν τον μισθωτό και τον χαμηλοσυνταξιούχο. Όμως, οι αγορές αντέδρασαν γρήγορα. Εκείνη τη στιγμή, η Ευρώπη δεν αντέδρασε. Φοβήθηκαν χώρες, όπως η Γερμανία, να δεσμευθούν, έστω και λεκτικά. Αυτήν την ολιγωρία της Ευρώπης, πληρώνουμε σήμερα”.Σήμερα η κατάσταση στην ευρωζώνη αποτελεί αποτυχία των συντηρητικών δυνάμεων. Απέτυχε η συντηρητική Ευρώπη. Κατηγόρησε λαούς αντί να αντιμετωπίσει ασθένειες”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

“Δεν παραιτήθηκα γιατί απέτυχα, αλλά για να εξασφαλίσω τη συνέχιση της πολιτικής που εφαρμόζαμε με συναίνεση και συνεργασία, είπε μεταξύ άλλων, κοιτώντας στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι καρέκλες, ενώ προειδοποίησε ότι η συνεχής αναφορά σε εκλογές βλάπτει τη χώρα. Τέλος, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Α. Σαμαράς: Προτεραιότητα στην ανάκαμψη

Έμφαση στην τακτοποίηση του ελληνικού χρέους τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί ο Α. Σαμαράς. Σημείωσε πως τα μέτρα για το 2012 έχουν ήδη ψηφιστεί μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του πολυνομοσχεδίου.

“Εμείς συνεχίζουμε να διαφωνούμε με τους φόρους και τα χαράτσια αλλά αυτό που προέχει είναι να ρυθμιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως “συμφωνούμε να εξαλειφθεί το έλλειμμα και να μειωθεί το χρέος. Ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό γιατί δίνουμε προτεραιότητα να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους”.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι δικαιώνουν τις θέσεις της ΝΔ. Μας δικαιώνουν πρόσωπα μεγάλου κύρους στην Ευρώπη, ανέφερε προσθέτοντας ότι οι απόψεις Ευρωπαίων πολιτικών, όπως οι Ντελόρ, Σμιτ και Κολ, επαληθεύουν ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν λανθασμένη.

“Η ελληνική επιτυχία στο Βουκουρέστι και η στέρεη άποψή μας για το ζήτημα παραμένουν.
Η Ελλάδα έχει κόκκινες γραμμές και τις τηρεί. Αλλά έχει και γαλάζιες γραμμές, έχει και θεμιτές επιδιώξεις και τις προωθεί”, τόνισε μεταξύ άλλων σχετικά με την απόφαση της Χάγης για τα Σκόπια.

Καρατζαφέρης: Στηρίζω την κυβέρνηση Παπαδήμου για να φέρει το σκάφος στην ευθεία

“Στηρίζω την κυβέρνηση Παπαδήμου για να φέρει το σκάφος στην ευθεία, για να αποκτήσουμε μία ελπίδα γιατί δεν είμαστε τυχάρπαστοι και απατεώνες”, είπε ο Γ. Καρατζαφέρης κάνοντας λόγο για μια εθνική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ πρότεινε την διαχείριση και αξιοποίηση κληροδοτημάτων που μπορούν, όπως ανέφερε, να αποφέρουν πολλά χρήματα.

Αλ.Τσίπρας: Προϋπολογισμός “χώρας της υποσαχάριας Αφρικής”

Για προϋπολογισμό άρνησης της πραγματικότητας έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για “δογματική έμμονη στις συνταγές που μας οδήγησαν στην κοινωνική διάλυση και στη χρεοκοπία”.

Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων επιχειρείται με προβλέψεις που “δεν υιοθετούνται στην Ευρώπη, αλλά σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής” υποστήριξε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αναρωτιέται “μήπως αυτός είναι και ο στόχος”.

“Έχετε συγκροτήσει μια κυβέρνηση πολυποίκιλη, έχετε βάλει την ακροδεξιά σε υπουργικούς θώκους και έχετε βάλει τη ΝΔ να λέει ότι είναι συγκυβέρνηση και αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να είμαστε αναγκασμένοι να υποστούμε και τους υπουργούς τους ΠΑΣΟΚ να δημαγωγούν αλληλομαχαιρώνοντας ο ένας τον άλλο”, πρόσθεσε.

Παπαρήγα: Αυτός ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να υλοποιηθεί

Τη βούληση του ΚΚΕ να παλέψει ώστε να αποτρέψει την υλοποίηση του προϋπολογισμού εξέφρασε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

“Ένα πράγμα είναι βέβαιο: και δεκακομματική να ήταν η κυβέρνηση, αυτός ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να υλοποιηθεί”, τόνισε η κ. Παπαρήγα, προβλέποντας ότι η κρίση θα βαθύνει.

Τέλος, η γ.γ. του ΚΚΕ έκανε λόγο για αντιθέσεις και πλάνα στοιχεία στον νέο προϋπολογισμό και εκτίμησε ότι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία δεν είναι έξω από την προοπτική της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα