Παπαδημούλης απαντά σε Αβραμόπουλο: Νίπτει τας χείρας της η ΕΕ για τις τακτικές της Δανίας

Παπαδημούλης απαντά σε Αβραμόπουλο: Νίπτει τας χείρας της η ΕΕ για τις τακτικές της Δανίας
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης Eurokinissi

Η απάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη για τις τακτικές που εφαρμόζει η Δανία στο προσφυγικό έφερε την αντίδραση του δεύτερου.

Την αντίδραση του Δημήτρη Παπαδημούλη προκάλεσε η απάντηση που έδωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ερώτηση του πρώτου για την τακτική της κυβέρνησης της Δανίας να κρατά πρόσφυγες σε απομακρυσμένο νησί.

Αναλυτικά, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να νίπτει τας χείρας της όσον αφορά στην ουσία του ζητήματος. Το νομοθετικό πλαίσιο, που διέπει την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική, εξακολουθεί να μην αποτελεί σαφή εγγύηση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και δράσεων στη βάση της αρχής της αναλογικότητας.

Εξακολουθεί δε να εκκρεμεί, με βασική ευθύνη ορισμένων κρατών-μελών, και η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, με αποτέλεσμα η ευθύνη της υποδοχής των προσφύγων να βρίσκεται κυρίως στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Χρειάζεται η ΕΕ να λάβει αποφάσεις, ώστε να προωθήσει άμεσα δίκαιες, βιώσιμες και ολοκληρωμένες λύσεις, να προωθήσει έστω τη διακρατική συνεργασία για την κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων, να εξασφαλίσει τη δυνατότητα νόμιμων και ασφαλών διόδων για τους ανθρώπους, που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, και να διασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από την πλευρά του είχε απαντήσει για το θέμα ότι η τελευταία σχετική Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -του 2008- «ορίζει ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στην ΕΕ μπορούν να κρατούνται μόνον ενόψει της απομάκρυνσής τους, ως μέτρο έσχατης ανάγκης, εάν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής τους ή εάν αποφεύγουν ή παρεμποδίζουν την προετοιμασία της επιστροφής ή τη διαδικασία απομάκρυνσης».

Η Κομισιόν διευκρινίζει ότι «η κράτηση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 6 μήνες, αλλά μπορεί να παραταθεί κατά 12 επιπλέον μήνες σε περίπτωση έλλειψης συνεργασίας ή καθυστέρησης απόκτησης ταξιδιωτικών εγγράφων» και θυμίζει την υποχρέωση των κρατών-μελών να σέβονται «τα θεμελιώδη δικαιώματα των ενδιαφερόμενων προσώπων, διασφαλίζοντας την ανθρώπινη και αξιοπρεπή μεταχείρισή τους, καθώς και την αρχή της αναλογικότητας». Η Κομισιόν δεσμεύεται «να παρακολουθεί στενά τα μέτρα που λαμβάνει η δανική κυβέρνηση υπό το πρίσμα του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και των κανόνων της οδηγίας περί επιστροφής».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα