Παπακωνσταντίνου: "Ποινικοποίηση της αλήθειας"

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟ 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΕΗΕ (EUROKINISSI / ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ)
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟ 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΕΗΕ (EUROKINISSI / ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ) EUROKINISSI

Διαβάστε πώς αντέδρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, μετά την αποστολή της δικογραφίας για την ΕΛΣΤΑΤ στον Άρειο Πάγο

Την αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς και της ΕΛΣΤΑΤ, προκάλεσε η αποστολή της δικογραφίας, που αφορά καταγγελίες περί διόγκωσης του ελληνικού χρέους , στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διαβιβασθεί στη Βουλή και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ευθυνών από πολιτικά πρόσωπα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφέρει ότι η ενέργεια των οικονομικών εισαγγελέων "δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά", καθώς "στην πράξη, αμφισβητούν τα επικυρωμένα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας".

ADVERTISING

Ο υπουργός Περιβάλλοντος θυμίζει ότι ως υπουργός Οικονομικών έλαβε την πρωτοβουλία "για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ώστε να πάψουν να υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις που εξέθεσαν σε προηγούμενες περιόδους την Ελλάδα και τους Έλληνες" και ο ίδιος σεβάστηκε "μέχρι κεραίας" την ανεξαρτησία.

"Δυστυχώς σήμερα επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η αλήθεια για την πραγματικά δεινή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα το 2009", καταλήγει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

ΕΛΣΤΑΤ: "Τα στοιχεία δεν κατασκευάζονται"

"Η καταγραφή του ελλείμματος της χώρας αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η εν λόγω Αρχή είναι κατά τον ιδρυτικό της νόμο ανεξάρτητη, και κατά συνέπεια ούτε λαμβάνει, ούτε εκτελεί κυβερνητικές εντολές", σημειώνεται σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ.

"Τα στατιστικά στοιχεία καταρτίζονται επί τη βάσει των κανόνων ορθής πρακτικής και των Κανονισμών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ως εκ τούτου σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν 'κατασκευάζονται' για να εξυπηρετήσουν οποιοδήποτε πολιτικό συμφέρον.

Η ΕΛΣΤΑΤ ως ανεξάρτητη αρχή τηρεί απαρασάλευτα την εκ του νόμου υποχρέωσή της να παράγει αξιόπιστα και αδιάβλητα στατιστικά στοιχεία. Η άνευ επιφυλάξεων έγκριση των εν λόγω στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αποδεικνύει το αδιάβλητό τους. Είναι επομένως λυπηρό να αμφισβητείται η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην αξιοπιστία των στοιχείων που αυτή παράγει", καταλήγει η ανακοίνωση της Αρχής.

SHARE:

24Media Network