Παπανδρέου: Εάν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις ίσως χρειαστεί νέο μνημόνιο

Ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην εκδήλωση των Αποφοίτων Harvard, στην Αίγλη Ζαππείου την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014.
(EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
Ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην εκδήλωση των Αποφοίτων Harvard, στην Αίγλη Ζαππείου την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του, αφού εξήγησε τι πρέπει να κάνουμε ως χώρα, μετά σημείωσε πως εάν δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, τότε θα έχουμε νέο μνημόνιο

Ένα νέο πατριωτισμό, ένα εθνικό συμβόλαιο και η συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων στα αυτονόητα είναι το τρίπτυχο της πρότασης που διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, για την εποχή "μετά το μνημόνιο".

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε σε εκδήλωση του Συλλόγου των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα, ως προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να κάνει τη φωνή της χώρας να ακουστεί δυνατά στην Ευρώπη.

Όπως σημείωσε, ο "νέος πατριωτισμός" δεν θα φοβάται να μιλήσει για τις αδυναμίες μας, θα σπάει τη μοιρολατρία, δεν θα αναζητά ούτε σωτήρες ούτε αποδιοπομπαίους τράγους, δεν θα καπηλεύεται τα σύμβολα, δεν θα παρασιτεί αλλά θα δημιουργεί, αλλά θα υπηρετεί τις αρχές και τις αξίες της Ελλάδας.

Οι Έλληνες, τόνισε, πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, ιδιαίτερα ο ελληνικός λαός για τις θυσίες που έχει κάνει και τα όσα πέτυχε, αλλά, πρόσθεσε, η αλλαγή δεν είναι ποτέ υπόθεση ενός ανθρώπου αλλά καθήκον όλων μας.

Απαντώντας στο ερώτημα "μετά το μνημόνιο, τι", που ο ίδιος έθεσε, τόνισε πως αν δεν προχωρήσουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, με πρώτη αυτή στο κράτος, ίσως φθάσουμε στο σημείο η απάντηση να είναι ένα νέο μνημόνιο. Και αναφέρθηκε στην πρόωρη διακοπή του έργου της κυβέρνησής του, την οποία απέδωσε σε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Αναφερόμενος στη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, τόνισε "αρκετά πια με το διχασμό" και πρόσθεσε ότι πρέπει πλέον να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα.

Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξος, υπό την προϋπόθεση της κοινής προσπάθειας, τονίζοντας ότι έτσι είναι βέβαιο ότι μπορούμε να αποφύγουμε ένα νέο μνημόνιο. Παράλληλα άφησε αιχμές για εκείνους που έκτισαν πολιτικές καριέρες και κόμματα στη βάση της αντιπαράθεσης "μνημόνιο-αντιμνημόνιο", θέτοντας το ερώτημα τι θα κάνουν τώρα που τελειώνει το μνημόνιο.

Πρώτο μέλημά μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να είναι η κατανόηση του πραγματικού προβλήματος και δεύτερο να είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες, προσθέτοντας ότι ο κόπος και τα επιτεύγματα είναι η βάση για την ενότητα του ελληνικού λαού. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα ριζοσπαστική δυναμική.

Κεντρικός πυρήνας της μεταμνημονιακής Ελλάδας, τόνισε, πρέπει να είναι η αλλαγή του πυρήνα του κράτους, που δεν γίνεται μόνο με μια απλή συνταγματική αναθεώρηση, αλλά με συμμετοχικές διαδικασίες και δημοψηφίσματα.

Ανέφερε επίσης ότι για να αλλάξει η χώρα πρέπει να βρούμε έναν κοινό αξιακό τόπο, ένα πλαίσιο αρχών το οποίο θα σεβαστούμε όλοι. Τόνισε ότι πρέπει να διαφυλάξουμε την αισιοδοξία ότι μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο και να πολεμήσουμε τη φοβία και τη μοιρολατρία. Να απορρίψουμε τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της μοιρολατρίας, το ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ, να εναποθέτουμε την ελπίδα σε σωτήρες και ότι για όλα φταίει ο διπλανός μας.

Ο κ. Παπανδρέου απάντησε και σε όσους αναρωτιούνται αν έφυγε ή αν θα επανέλθει. Ούτε έφυγα, ούτε θα επανέλθω, τόνισε και πρόσθεσε "είμαι πάντα εδώ".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE: