Παπανδρέου : Καλοδεχούμενο το δημοψήφισμα. Θα έβαζε τέλος στη συζήτηση περί Grexit

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου, στην 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου, στην 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine. Τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους ένα δημοψήφισμα ήδη την εποχή που ήταν πρωθυπουργός θα μπορούσε να έχει φέρει την αλλαγή: «Πρώτον, ένα δημοψήφισμα θα είχε δημιουργήσει μια σύμπνοια στην ελληνική κοινωνία σχετικά με την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα με την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία, δεν υπήρχε τέτοια συναίνεση στην ελληνική πολιτική ελίτ. Επιπροσθέτως πολλά άλλα κόμματα και συνδικάτα απέρριπταν κατηγορηματικά τις μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό, ένα δημοψήφισμα θα ανάγκαζε όλους τους Έλληνες «να πάρουν μια απόφαση, να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Επιπλέον, αν οι Έλληνες μέσω του δημοψηφίσματος συμφωνήσουν να ακολουθηθεί μια πολιτική μεταρρυθμίσεων, θα σταματήσει κάθε συζήτηση περί Grexit.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου στη Frankfurter Allgemeine, η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενδέχεται να αναγκαστεί να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, διότι έδωσε πολλές προεκλογικές υποσχέσεις και τώρα χρειάζεται νέα εντολή για να εφαρμόσει τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξει με τους πιστωτές της Ελλάδας.

«Ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν καλοδεχούμενο, κυρίως αν η κυβέρνηση έβρισκε το θάρρος να ζητήσει από τον λαό να συμφωνήσει σε αυτό που μπορεί να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου.

«Αν προετοιμαστεί σωστά και υποστηρίζεται από τους εταίρους μας, ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα είναι μια νίκη για τη δημοκρατία», επεσήμανε ο ίδιος. Καταλήγοντας ότι το δημοψήφισμα «θα έδινε νέα δυναμική για πραγματικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γιώργος Παπανδρέου
SHARE:

24Media Network