Μανιφέστο Χαρδούβελη: Θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ

Μανιφέστο Χαρδούβελη: Θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ
Oath taking of the new Deputy Governon of the Bank of Greece Ioannis Mourmouras, in the Presidential Mansion, in Athens 24 of September, 2014 / , , , 24 , 2014 Sooc

Τι ειπώθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια

Ψυχραιμία συνέστησε για την κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, απαντώντας στην παρατήρηση, του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο οποίος τον υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ότι βρίσκεται στο στόχαστρο.

“Όταν κρατάς τον κουμπαρά, όταν φτιάχνεις σχέδιο για τη χώρα, όταν χρωστάς χρήματα και έχεις και τους δανειστές, είσαι στο στόχαστρο. Θα πρέπει να βρεθεί και θα βρεθεί λύση αλλά χρειάζεται ψυχραιμία γιατί το παν σε μια διαπραγμάτευση είναι να είσαι ψύχραιμος”, είπε ο κ. Χαρδούβελης.

“Χαίρομαι που θα μάθω πολλά από ‘σάς γιατί πολλά θρυλούνται και έχω μπερδευτεί” επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε λέγοντας ότι “τελειώνει μία φάση με το παλιό και ξεκινάει το καινούργιο. Το ενδιάμεσο αυτό διάστημα, τα νεύρα είναι τεντωμένα. Δεν είμαστε μόνο εμείς, είναι και οι δανειστές. Βλέπουν ότι κάτι εγκαταλείπεται και αυτό φέρνει ένταση”.

“Δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί”

Ο κ. Χαρδούβελης, είπε πολλά και ενδιαφέροντα και κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στο ευρώ και την παραμονή της Ελλάδας σε αυτό.

Ο υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε το έργο του και δήλωσε ότι αντιστέκεται στο λαϊκισμό. “Δεν πρόκειται να επιτρέψω να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός”, είπε χαρακτηριστικά.

“Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε από εδώ και μπρος.  Η οικονομία ήδη σταθεροποιείται, μιλήσαμε αρκετά γι’ αυτό. Συζητήσαμε για το τι έχει περάσει μέχρι τώρα ο κόσμος και πώς πρέπει να προχωρήσουμε. Κατάλαβε και ο Πρόεδρος και συμφώνησε ότι η καλή πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί και από τις δικές μας επιλογές όσον αφορά τη σχέση μας με τους εταίρους μας. Βρισκόμαστε στο τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και από το 2015 αρχίζει μια νέα περίοδος και μια νέα σχέση. Πρέπει να είναι μια φιλική σχέση, έτσι θα βγούμε όλοι κερδισμένοι.

Η οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα μέσα σε κλίμα στήριξης από τους εταίρους μας. Αυτό θα βοηθήσει και την προσπάθεια μας να βγούμε μόνοι μας στις αγορές και να δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια. Θυμόμαστε, άλλωστε, τι έγινε πριν από μερικούς μήνες όταν βρεθήκαμε μπροστά στο χάος των αγορών και προσπαθούσαμε να μαζέψουμε το κλίμα. Στην τελική ευθεία λοιπόν για τη συμφωνία που θα αφορά την επόμενη ημέρα, έχουμε συνείδηση της ευθύνης. Η διαπραγμάτευσή μας θα είναι σκληρή, ειλικρινής και αποτελεσματική. Θέλουμε συμφωνία που να πηγαίνει τη χώρα μπροστά και θα το πετύχουμε.

Σήμερα όμως χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί, που συνήθως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αυτή η χώρα τους πληρώνει χρόνια τώρα και πάντα κατόπιν εορτής. Πρέπει να έρθουμε σε μια ασφαλή για τη χώρα συμφωνία με τους δανειστές εγκαίρως και θα προλάβουμε. Ως υπουργός Οικονομικών οφείλω να προασπίζομαι τη δημοσιονομική σταθερότητα και να αντιστέκομαι στο λαϊκισμό. Όσο περνά από το χέρι μου, λοιπόν, δεν πρόκειται να επιτρέψω να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός. Εργάζομαι για να υπάρξει συνολική ρεαλιστική συμφωνία με τους δανειστές το συντομότερο δυνατό.

Από τη θέση του υπουργού Οικονομικών μπορώ να διαβεβαιώσω του Έλληνες πολίτες ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ενισχύσουμε τους θεσμούς, θα οργανώσουμε το κράτος, θα ανεβάζουμε διαρκώς το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων.

Αυτά θα γίνουν σε συμφωνία με τους εταίρους μας. Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, το οποίο υπηρετώ μακριά από κάθε είδους σκοπιμότητες. Αυτό θεωρώ ότι κάνει πρώτος από όλους μας ο Πρωθυπουργός και όλη η κυβέρνηση. Ακούω και διαβάζω διάφορα. Κάποιοι, χωρίς κανένα κόστος ή θέλοντας να θολώσουν τα νερά και την πραγματικότητα μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου έχουν φορτώσει.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι έχει συμβεί όπως το γνωρίζει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και σε κάθε περίπτωση για μένα αυτό είναι αρκετό. Παραμένω αφοσιωμένος στο έργο μου, που είναι η ασφαλής μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας στη φάση της ανάπτυξης”

(Πηγή: ΑΠΕ – ΑΜΠΕ / Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα