Το παράδειγμα της Χαλκίδας: Το πρώτο αυτοδιοικητικό κίνημα στην Ελλάδα ακούει στο όνομα ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ

Το παράδειγμα της Χαλκίδας: Το πρώτο αυτοδιοικητικό κίνημα στην Ελλάδα ακούει στο όνομα ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ

Το πρώτο αυτοδιοικητικό κίνημα στην ιστορία της χώρας και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς πολιτικής απαξίωσης ξεκίνησε από μία πόλη μια ανάσα από την Αθήνα και συγκεκριμένα σ έναν από τους δέκα μεγαλύτερους δήμους της χώρας, το Δήμο Χαλκιδέων.

Ξεχασμένη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας έμοιαζε η λέξη κίνημα, στη μνημονιακή Ελλάδα. Κόντρα στην απαξίωση των πολιτικών εις βάρος των πολιτών και στην τάση οι πολίτες να ψηφίζουν από αντίδραση παρά από επιλογή φαινόταν δύσκολο μία ομάδα ανθρώπων και δη σε μία τοπική κοινωνία, να μπορεί να δημιουργήσει ένα κίνημα , που θα λειτουργήσει δημοκρατικά και θα αγκαλιάσει όλες τις ηλικίες και όλα τα πολιτικά κοινά, χωρίς διακρίσεις και ταμπέλες.

Οι εργάτες του ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ διαδήλωσαν στο Θαλασσινό καρναβάλι Χαλκίδας αποσπώντας το θερμότερο χειροκρότημα

Βασικό σύνθημα του πρώτου αυτοδιοικητικού κινήματος στην Ελλάδα είναι «Εσείς Θέλετε – Εμείς Μπορούμε»

Και όμως η λέξη κίνημα, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις είναι εδώ. Το πρώτο αυτοδιοικητικό κίνημα στην ιστορία της χώρας και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς πολιτικής απαξίωσης ξεκίνησε από μία πόλη μια ανάσα από την Αθήνα και συγκεκριμένα σ έναν από τους δέκα μεγαλύτερους δήμους της χώρας, το Δήμο Χαλκιδέων. Μία ομάδα νέων ανθρώπων με επικεφαλής τον έμπειρο αυτοδιοικητικό και επί χρόνια αντιδήμαρχο Έργων, Βασίλη Καθαροσπόρη, επιδιώκει να πάρει το τιμόνι της πόλης στα χέρια της. Και το όνομα αυτής «ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ». ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ στα μικρά και στα μεγάλα της καθημερινότητας κόντρα στην αδιαφορία και στη μοιρολατρία.

Ολομέλεια κινήματος ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ με σκοπό τη συνδιαμόρφωση του προγράμματος του συνδυασμού

Γιατί, όμως, η ομάδα του ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ είναι κίνημα και όχι ένας ακόμη δημοτικός συνδυασμός, που χρησιμοποιεί επικοινωνιακά τρικς εντυπωσιασμού στο δρόμο διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου; Η διαφορά έγκειται στο γεγονός , ότι ο κινηματικός χαρακτήρας αποτελεί τη τη νέα μορφή πολιτικής έκφρασης .Ο Βασίλης Καθαροσπόρης και η ομάδα νέων ανθρώπων που τον πλαισιώνει απαρνήθηκαν κάθε κομματικό χρίσμα κινούμενοι ανεξάρτητα και πολυσυλλεκτικά από την πρώτη μέρα. Έμειναν πιστοί στην ουσία της αυτοδιοίκησης και πίστεψαν, πως μπορούν να βάλουν τέλος στο σύνδρομο του καναπέ. Ο κινηματικός χαρακτήρας αποτελεί φαινόμενο και όχι πολιτική ταυτότητα, περιλαμβάνει παραδοσιακά συντηρητικά κοινά που δεν συνήθιζαν τέτοιου είδους κοινωνική ενεργοποίηση, πολλώ δε μάλλον σε μία κλειστή τοπική κοινωνία, όπως αυτή της Χαλκίδας.

Το κίνημα ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ οργώνει καθημερινά τους δρόμους του Δήμου Χαλκιδέων συνδιαμορφώνοντας με τους πολίτες την επόμενη μέρα του Δήμου Χαλκιδέων

Με σύνθημα «Εσείς Θέλετε – Εμείς Μπορούμε» τα μέλη του κινήματος ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ κινήθηκαν πρωτοποριακά μην αφήνοντας μέρα που να μην βρίσκονται στους δρόμους της πόλης και των χωριών του Δήμου συνομιλώντας και επιδιώκοντας την επαφή με τους πολίτες. Το παράξενο, ίσως, για κάποιους είναι, ότι το κίνημα ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος, Βασίλης Καθαροσπόρης εν έτει 2019 πιστεύουν, πως οι αποφάσεις των πολιτών είναι η κυρίαρχη δύναμη και κινούνται σε όλα τα επίπεδα συλλογικά. Συναποφάσισαν το όνομα της ομάδας τους, αισθάνονται οικογένεια, συνδιαλέγονται για κάθε κίνηση τους με κορωνίδα όλων τη συνδιαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης για την επόμενη μέρα του Δήμου Χαλκιδέων μαζί με τους πολίτες.

Γειτονιά - γειτονιά, οικισμό –οικισμό τα μέλη του κινήματος ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ κοιτούν στα μάτια τους συμπολίτες τους και ρωτούν «πώς μπορώ να σας βοηθήσω»

Ο συνδυασμός ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ έχει το πολυπληθέστερο σε υποψηφίους ψηφοδέλτιο αποδεικνύοντας, ότι οι Χαλκιδέοι αγκάλιασαν τη κινηματική λειτουργία του και πίστεψαν, πως μερικές φορές χρειάζεται να έρθουν τα πάνω κάτω για να αποκτήσουμε ξανά ελπίδα και ζήλο να αλλάξουμε όλοι μαζί το αύριο μας. Η παράσταση νίκης ανήκει στο πρώτο αυτοδιοικητικό κίνημα στην Ελλάδα και η πόλη της Χαλκίδας μέσω του κινήματος ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ , αν μη τι άλλο, έδειξε το δρόμο για το τι σημαίνει αυτό – διοικούμαι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα